Dodik: Ostajemo neutralni, ne vjerujem da se kriza može preliti na zapadni Balkan

GS
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Mi ćemo ostati potpuno neutralni i nećemo se priključivati ni sankcijama EU niti bilo koga. Kao i uvijek i kao što je i uobičajeno članovi Predsjedništva neće imati jedinstven stav, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarišući dešavanja u Ukrajini.

-Kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH tako podržavam i teritorijalni integritet svih članica UN, a tu svrstavam i Ukrajinu - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Smatra da bi svi ostali procesi i pokušaji da se BiH svrsta na jednu stranu bili loši.

- Smatram da mi treba da ostanemo neutralni i to smo već ranije iznijeli u prvim danima sukoba Rusije i Ukrajine - rekao je Dodik.

Ističe da neki, nažalost, misle da se BiH mora što hitnije svrstati i to birajući stranu.

- Mi ćemo ostati potpuno neutralni i nećemo se priključivati ni sankcijama EU niti bilo koga - poručio je Dodik.

Izjavio je da je pravnicima dao zadatak da procijene da li su ambasador BiH u UN Sven Alkalaj i ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković prekršili Ustav BiH.

Dodik je pojasnio da se može primijetiti zloupotreba odnosa Rusije i Ukrajine u strukturama Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, kao i diplomatskoj mreži, te da su Alkalaj i Turkovićeva prekršili sve propise.

On je rekao da je pravnicima dao zadatak da procijene da li je time prekršen Ustav, jer spoljnu politiku vodi Predsjedništvo BiH, a ne Turkovićeva i Alkalaj.

-U tom pogledu zbog lažnog predstavljanja pokušavamo da dođemo do formalnog osnova da ih tužimo sudovima za kršenje ustava i zakona u BiH. Da li će se to desiti ili neće, vidjećemo, u zavisnosti da li postoji zakonska ili ustavna osnova za tako nešto - rekao je Dodik.

Smatra da nema mogućnosti da se kriza iz Ukrajine prelije na zapadni Balkan, ocijenivši da je to samo dio propagande, prenijela je Srna.

Dodik je rekao da nema te mogućnosti, iako je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Jozep Borel rekao da se to može očekivati.

-Znam da je Borelj jedan od odgovornih političara, starog kova i koji je posvećen miru i stabilnosti, ali isto tako znam i Vladimira Putina i da je prije svega odgovoran državnik i da mu je u tom pogledu stalo do rješenja problema i zaštite svoje države -rekao je Dodik.

On je istakao da je za BiH najvažnije da ostane u komunikaciji i sa jednom i drugom stranom, a da je na njima kako će riješiti te probleme.

On je napomenuo da je to „igra i rat velikih“, te da male zemlje treba te sukobe da prežive, jer globalni sukob opterećuje i njihovu svakodnevicu.

-Republika Srpska i ja kao član Predsjedništva podržavam teritorijalni integritet svih članica UN, pa tako i Ukrajine, kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH - rekao je Dodik.

On ne smatra da BiH ima kapacitete da primi izbjeglice iz Ukrajine, kao ni da te izbjeglice imaju ikakvu perspektivu u BiH.

-Mislim da bi to bilo da iz gore odu u još lošiju situaciju, te da će izbjeglice vremenom najviše ići ka zapadnoj Evropi - rekao je Dodik.

Govoreći o geopolitici i poremećenim odnosima u svijetu, Dodik je naveo da postoji strah od ogromnih izdvajanja SAD za vojsku, koja prelaze 720 milijardi dolara godišnje, dok deset ostalih vojski u svijetu ne izdvoji ni 100 ili 150 milijardi dolara godišnje.

Dodik je istakao da se sada vidi da je jedina ispravna odluka bila ta što je Republika Srpska rekla da iz svojih razloga neće u NATO.

-Naš stav je ne svrstavati se ni na jednu stranu, dati šansu komunikaciji u budućim vremenima i sa jednom i sa drugom stranom. Da smo prihvatili da smo NATO savez, onda bi trebalo da čekamo poziv kad će ljudi odavde po nalozima NATO struktura ići na ratišta bilo gdje u svijetu - rekao je Dodik.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Dodik je naveo da se sad pokušava reći kako je BiH dio evropskog prostora.

-Predlažem da Evropa riješi taj svoj problem dileme šta je s nama, ko smo mi. Neka primi BiH u EU ja ću aplaudirati, ali nećemo ići u NATO. To je razlika naše politike u odnosu na druge u BiH - naveo je Dodik.

O prijedlogu za diferenciranu stopu PDV-a na redovnoj sjednici

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da vjeruje da će biti donesena odluka da prijedlog zakona za uvođenje diferencirane stope PDV-a ide na redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da se ovaj zakonski prijedlog nalazi u Parlamentarnoj skupštini BiH koja je nadležna za tu oblast.

"Sada kako će se o tome dalje odlučivati, taj prijedlog više nije stvar naše nadležnosti", rekao je Dodik.

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su 11. februara u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice, s ciljem poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Prijedlog podrazumijeva smanjenje stope PDV-a na 10 odsto za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovanu dječiju hranu.

Osim toga, predviđeno je i uvođenje više stope PDV-a koja bi iznosila 22 odsto na luksuzne proizvode, čime bi se obezbijediti dodatni prihodi.

Srpska preuzima Sberbanku, niko neće ostati bez novca

Dodik rekao je danas u Banjaluci da je Vlada Republike Srpske sada vlasnik Sberbanke, što govori da je to garancija samim klijentima za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je ponosan što institucije Srpske u ovom smislu reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mjesta.

"Cilj je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem", rekao je Dodik u Banjaluci.

On je negodovao zbog evropskog eliminisanja ove banke, ali je dodao da Srpska garantuje njen nastavak rada.

Dodik je rekao da je cilj da dođe do njene stabilizacije i da niko neće ostati bez novca.

"Tražimo razumijevanje klijenata i nije cilj da banka nestane, jer imamo stručne kadrove, radnike i ovo je borba za njih - da pokažemo sposobnost Srpske da djeluje pozitivno u ovom smislu, te da očuvamo bankarski sistem Srpske", poručio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana