Dodik: Neće biti ni koraka ka NATO-u, niti knjiženja vojne imovine

Srna, RTRS
Dodik: Neće biti ni koraka ka NATO-u, niti knjiženja vojne imovine

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da BiH neće ostvariti nijedan korak ka integraciji u NATO i da neće biti knjiženja vojne imovine dok vlast čini SNSD i njegovi partneri.

"Dok moji ljudi sjede u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i dok sam ja u Predsjedništvu BiH nećemo se pomaknuti nijedan korak prema integraciji BiH u NATO. NATO u posljednjih nekoliko mjeseci nije pomenuo riječ integracija, nego partnerstvo", rekao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH, novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je NATO prošle godine jasno dao do znanja da će aktivirati Akcioni plan za članstvo /MAP/ pod uslovom da mu iz BiH bude dostavljen godišnji nacionalni plan /ANP/.

"Taj plan nije dostavljen, niti je NATO ikada potvrdio da je dobio ANP i da se radi o aktiviranju MAP-a. Mi smo u Programu reformi rekli da nema prejudiciranja članstva BiH u NATO-u i da će za svaku odluku o eventualnoj integraciji BiH u NATO biti potrebna nova odluka Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Kroz to smo se odmakli od NATO-a", pojasnio je Dodik.

Govoreći o knjiženju vojne imovine kao vlasništvo BiH, Dodik je istakao da toga neće biti kao što nije ni do sada, te podsjetio da Republika Srpska od 2013. godine ne dozvoljava knjiženje vojne imovine.

On je rekao da Srpska nije dala saglasnost za to i da mora da postoji sporazum između dva entiteta da bi bilo rješavano pitanje vojne imovine, ali da takvog sporazuma nema.

"Ako nema sporazuma, nema ni knjiženja. Mi smo odbacili sve sporazume i u daleko težim okolnostima nismo prihvatili da predamo kasarne koje su i dalje vlasništvo Republike Srpske. Dok smo mi u vlasti nema predaje kasarni i nema članstva u NATO-u, a ako neko pokuša da nešto i dogovori to ću nastojati da razvalim", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li se danas sastao sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, Dodik je rekao da nije, ali da u kontinuitetu razgovaraju o važnim projektima za Bijeljinu i mogućnosti zajedničkog djelovanja.

"Rukovodstvo SNSD-a je upravo tu da procijeni na koji način ćemo se angažovati u Bijeljini", dodao je Dodik.

Dodik: Ustavni sud BiH mjesto najveće destabilizacije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je Ustavni sud BiH mjesto najveće destabilizacije u BiH, te da su sve odluke ovog suda donesene na štetu Srpske i srpskog naroda.

On je istakao da to potvrđuje prolongiranje rasprave o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće prihvatiti neustavne odluke ovog suda, bez obzira na eventualne pritiske. 

- Ovakav Ustavni sud ne treba BiH, a nama pogotovo ne treba. On služi samo da donosi neustavne odluke - naglasio je on.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da je razgovarano o infrastrukturnim projektima - gradnji auto-puteva i gasovoda, te podršci privredi kroz smanjenje opterećenja.

On je podsjetio da je Srbija obećala šest miliona evra za subvencije u privredi, te da je na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta razgovarano o novim izvorima finansiranja kojim bi bila pomognuta nabavka opreme.

Dodik je rekao da tema sjednice bila i imenovanja na funkcije u zajedničkim institucijama, te da je konstatovano da bošnjačka strana opstruiše zapošljavanje Srba.

- Imamo blokadu u Centralnoj banci. Federalna strana favorizuje jedno rješenje u kojme nema Srba - naveo je Dodik.

On je naveo da je na sjednici bilo govora i o tome kakvo je stanje i mogućnost da se pomogne realnom sektoru u Republici Srpskoj, odnosno privredi.

Dodik je rekao da je jedan broj privrednika u realnom sektoru ranije povukao teške kredite u smislu visokih kamata, što je opterećivalo njihovo poslovanje.

"Razgovarali smo o tome da za one kredite koje je Investiciono-razvojna banka /IRB/ ranije plasirala i koje će plasirati ubuduće, kada dođu do korisnika u realnom sektoru bude smanjena kamata koja je ranije bila 2,5 do tri odsto, da sada bude 0,5 odsto od IRB-a prema poslovnim bankama", naveo je Dodik.

Dodik je naveo da će to omogućiti da se prepolovi kamatno zaduženje preduzeća u realnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana