Dodik: BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu

GS
Dodik: BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu

BANjALUKA - BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Telering na RTRS-u.

Da bi dobili suverenu i dejtonsku BiH, kaže, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- BiH ne može opstati, ukoliko nema baznog konsezusa - smatra Dodik. A, upravo bi se to, smatra trebalo postići Deklaracijom o suverenosti BiH, koju je predložio partnerima na nivou BiH.

U praksi, Dodik kaže, da bi se ovom Delkaracijom okončao mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvorila Kancelarija visokog predstavnika, a što je predviđeno Dejtonom.

- Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca Ustavnog Suda sudija. Ali, Bošnjaci to neće, a ako odbiju imam ja sljedeći dokument. Hoćete da zadrže strance u Ustavnom sudu i toga lažnog Kristijana Šmita, a mi nemamo pravo da se tome suprostavimo? Sve je ovdje nakaradno postavljeno! Ne možete održati BiH ako nema baznog koncenzusa. Ja sam spreman za dogovor - poručio je Dodik i naglasio da je dogovor “ključ” za funkcionalnu BiH.

Napominje da je to neizvodljivo, sve dok se upliće strani faktor.

-Tako bi nelegitimni Kristijan Šmit da nam drži lekcije i nameće štetne odluke po Srpsku. Ja ne želim biti dio nametnute matrice! On smatra da smo mi manje važni ljudi, a dok je bila (njemački kancelar Angela) Merkelova, mi smo imali jedan relativno dobar odnos i status, jer je ona razumjela kakva je ovdje situacija i odnosi, i da sasvim malo nedostaje da dirnete i da se ta prošlost vrati na scenu. I onda nam šalju tog Šmita - kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana