Dodik: BiH nije razmatrala situaciju koja se odnosi na Ukrajinu

Srna
Dodik: BiH nije razmatrala situaciju koja se odnosi na Ukrajinu

ŠAMAC - BiH nije razmatrala situaciju koja se odnosi na Ukrajinu niti je donijela bilo kakvu odluku o tome, tako da niko nema pravo niti može da govori u njeno ime, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN, ignorisao ustavnu poziciju i strukturu koja predviđa da spoljnu politiku vodi Predsjedništvo koje može da utvrdi stav.

"BiH nije na ustavom predviđenom nivou razmatrala situaciju o Ukrajini niti je donijela bilo kakvu odluku o tome, tako da niko nema pravo niti može da govori u njeno ime, pa ne bih ni ja u ovom trenutku", rekao je Dodik novinarima u Šamcu.

On je pojasnio da se Alkalaj veoma nevješto poziva na odluku od prije sedam, osam godina u kojoj nije bilo aktuelno da je Rusija priznala nezavisnost Luganska i Donjecka.

Prema njegovim riječima, tako se ponaša i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković koja pokušava da provodi svoju i politiku partije kojoj pripada.

Dodik je istakao da Turkovićeva hoda po svijetu i pokušava da Republici Srpskoj nakalemi što je moguće više tereta u pogledu sankcija, a ne samo pojedincima.

"Vidimo da to baš i nije uspješna politika", zaključio je Dodik.

Hitno riješiti nabavku lijekova za djecu oboljelu od rijetkih bolesti

Povodom 28. februara, Međunarodnog dana rijetkih bolesti, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetiće Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.
Sastanku će prisustvovati i predstavnici Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

"Nakon što smo kao Republika osnovali Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i na taj način omogućili da svako dijete ima pristup dijagnostici i liječenju bilo gdje u svijetu ukoliko je potrebno, tako u narednom periodu kao Republika moramo obezbijediti i zakonski regulisati nabavku lijekova za djecu oboljelu od rijetkih bolesti", rekao je Dodik.

On je naglasio da ovo društvo i odgovorne institucije za ovu oblast moraju pronaći način da se prije svega djeci oboljeloj od rijetkih bolesti obezbjedi dostupnost lijekova, a roditelji poštede finansijskog opterećenja.

Dodik smatra da se već u martu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske trebaju naći nacrti zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju kojim će se regulisati i ovo pitanje i na taj način dugoročno riješiti problem nabavke lijekova, posebno onih skupih, za djecu oboljelu od rijetkih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana