Derventa na korak do statusa najmlađeg grada u Republici Srpskoj: Karta za pristup evropskim fondovima

Vedrana Kulaga Simić
Derventa na korak do statusa najmlađeg grada u Republici Srpskoj: Karta za pristup evropskim fondovima

BANjALUKA, DERVENTA - Dobijanje statusa grada u Republici Srpskoj nije samo zahvalnica za rezultate na lokalnom nivou nego i karta za pristup evropskim fondovima i stranim investicijama, a to, kako kažu sadašnji i budući gradonačelnici, vodi ka boljoj perspektivi.

Gradiška je posljednja opština koja je u 2019. godini dobila status grada, a titulu najmlađeg grada uskoro bi trebalo da preda Derventi, koja se nada da će ta procedura biti završena na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe za “Glas Srpske” da je, od kada je ta lokalna zajednica dobila status grada, dosta toga krenulo uzlaznom putanjom.

- Otvorili smo se prema Evropi, prema raznim agencijama zemalja EU, što je dobra šansa za dodatni razvoj. To je veliki podsticaj i za investitore. Nije bilo velikih promjena u prelasku iz opštinske i gradsku upravu, a još ne razmišljamo da formiramo opštine od većih mjesnih zajednica jer je najveća prednost pristup međunarodnim organizacijama i fondovima - istakao je Adžić.

Derventa je, s druge strane, u 2019. godini zvanično pokrenula postupak za dodjelu statusa grada, za šta je zeleno svjetlo dala Vlada Srpske, a kasnije i republički parlament za Nacrt zakona o gradu Derventa, nakon čega je pripremljen prijedlog koji se nalazi na dnevnom redu sjednice zakazane za 9. februar. U elaboratu koji je dostavljen republičkim institucijama sumiran je napredak koji je ostvaren, privredne i društvene okolnosti, stabilnost budžeta, te mjesto koje ima na listi razvijenih opština i stope zaposlenosti.

U lokalnoj vlasti ističu da je Derventa zaslužila status grada, da je išla korak po korak, oporavljala se od teškog razaranja u posljednjem ratu i da je dostigla stepen razvoja koji joj daje za pravo da traži tu titulu koja joj je, kako kaže njen prvi čovjek Milorad Simić, i pohvala i obaveza da još više “zagrize” s ciljem razvoja i prosperiteta svih njenih stanovnika.

- Činjenica da smo od nerazvijene opštine došli među one najrazvijenije je velika stvar i uspjeh. Satisfakcija je da, kada onaj ko nije često u Derventi, prepozna taj napredak. Radili smo naporno i zaslužili smo status grada. Volio bih da mnoge opštine postanu gradovi jer to znači da su ispunjeni neki parametri. Kada imate status grada, i razgovori su ozbiljniji. Naša želja i cilj su da nastavimo nadogradnju na dobrobit svih - rekao je Simić.

Ne krije ni želju da Derventa u dogledno vrijeme bude regionalni centar i da i na taj način vrati status koji je imala u nekim prošlim vremenima.

- Ima logike u tome. I u prostornom planu Srpske, imamo status subregije. To je jezgro da možemo razgovarati, ali i geografska činjenica, da uz Brod, Modriču i Vukosavlje, kako je i kada je riječ o izbornim jedinicama, bude regionalni centar Posavine - kazao je Simić i dodao da Derventa zapravo vraća status grada koji je već imala u istoriji.

Derventa je jedna od najuspješnijih lokalnih zajednica u Srpskoj, zbog čega su joj i dodijeljena brojna priznanja. Karakteristično za ovu opštinu je da na njenoj teritoriji posluje više od 800 privrednih subjekata te bilježi zavidan godišnji izvoz.

Kriterijumi

Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da opština može da postane grad ako ima više od 50.000 stanovnika te ako u posljednje tri godine ima status razvijene jedinice lokalne samouprave, predviđeno je i da opština može steći status grada bez obzira na broj stanovnika ako je stopa zaposlenosti na području opštine iznad republičkog prosjeka.

Derventa, tvrde njeni čelnici, ispunjava dva uslova. Od 2012. stalno ima status razvijene jedinice lokalne samouprave, a iako nema više od 50.000 stanovnika, stopa zaposlenosti je iznad republičkog prosjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana