Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske: Ekstremisti moraju biti pod stalnim nadzorom

Željka Domazet
Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske: Ekstremisti moraju biti pod stalnim nadzorom

Oni koji su odgovarajući na naša upozorenja govorili da migranti neće postati problem Republike Srpske i BiH sada ćute i nemaju rješenja, kaže direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i dodaje da su bezbjednosne institucije mogle mnogo bolje da odgovore na izazove migrantske krize, ali da to nije urađeno.

- Policija RS radi svoj posao, nastojimo da te ljude ispratimo preko teritorije RS i imamo human odnos prema njima. Na teritoriji RS u ovoj godini počinili su petnaestak krivičnih djela. Nažalost imamo i ubistvo migranta na području Bileće. Otkrili smo i 20 krivičnih djela krijumčarenja migranata i procesuirali organizovane kriminalne grupe koje se bave njihovim krijumčarenjem. Nama 85 odsto migranata ulazi sa područja Srbije, a 15 odsto sa područja Crne Gore. Granica sa Srbijom i Crnom Gorom, ono što pokriva RS, je 651 kilometar, tako da je to teško zatvoriti. Puno je ilegalnih prelaza, a migranti su bez ličnih dokumenata - rekao je Ćulum u intervjuu za “Glas Srpske” i dodao da je riječ o mlađim ljudima koji ulaze u Srpsku, a zatim kreću prema Unsko-sanskom kantonu.

GLAS: Očigledno je da ne znamo ko krstari ovom zemljom, jer, kako rekoste, ilegalni migranti dolaze bez dokumenata ili sa lažnim dokumentima. Koliko je to opasnost i rizik?

ĆULUM: I ministar Dragan Lukač i ja upozoravali smo da je to opasnost, ali mislim da to nije ozbiljno shvaćeno od onih koji bi trebalo da se bave tim problemom sa nivoa BiH. Među migrantima ima bezbjednosno interesantnih lica, ima puno onih koji su učestvovali na stranim ratištima, čak i u terorističkim organizacijama, koji dolaze i prolaze u talasima među migrantima. Mi o njima nemamo evidenciju. Predlagao sam da ovaj kompletan region od Grčke pa dalje napravi zajedničku bazu podataka, da se prati kretanje migranata. Ako je bio u Grčkoj i ušao u Makedoniju da pratimo njegovo kretanje dalje.

GLAS: Koliko je taj prijedlog naišao na plodno tlo?

ĆULUM: Još nije usvojen, a mislim da nema nijednog razloga da to ne bude urađeno. To je zajednički cilj i interes. Na nekim regionalnim konferencijama opšti je zaključak svih da ovaj region nema odgovora za migrantsku krizu. Samo u Njemačkoj ima 700.000 migranata.

GLAS: Član ste i Udarne grupe za borbu protiv terorizma. U više navrata ste upozoravali da BiH ne smije tako olako prihvatati ljude koji su se borili na stranim ratištima u prvom redu u Siriji. Šta ste tražili?

ĆULUM: Ona lica za koja postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela biće procesuirana i ona su u nadležnosti SIPA, Tužilaštva BiH i Suda BiH. Međutim sva druga lica moraju da budu stavljena pod nadzor, da se vidi gdje su bila, šta su radila i da bude izvršena njihova deradikalizacija. Bitno je da budu pod nadzorom. Mora i može se provjeriti da li su se prilikom odlaska na strana ratišta, konkretno u Siriju, državljani BiH odrekli državljanstva ili nisu. Ti podaci postoje. Mi ne treba da primamo u BiH takva lica koja su se odrekla državljanstva BiH. Na takvom stavu ćemo istrajavati, a šta će odlučiti institucije na nivou BiH, do njih je. Smatram da bi to bio dodatni rizik, ne samo za BiH nego i šire.

GLAS: Da li bezbjednosne agencije sa nivoa BiH na adekvatan način razmjenjuju podatke sa MUP-om Republike Srpske ?

ĆULUM: Moglo bi to biti bolje i revnosnije. Morale bi sve agencije da to podijele između sebe i da se u svakom trenutku zna sa kojim podacima raspolažemo i da svako iz svoje nadležnosti preduzme određene aktivnosti na praćenju i operativnom pokrivanju takvih lica.

GLAS: Da li Obavještajno-bezbjednosna agencija dostavlja informacije MUP-u Republike Srpske. Pitam za podatke koje po zakonu treba da dostave, a pogotovo kada je riječ o licima koja treba da budu deportovana u BiH sa područja Sirije?

ĆULUM: Još nismo dobili ništa od OBA za ova lica. Kada je riječ o drugim licima, organizovanim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima, to prosljeđuju.

Policija FBiH ne može u Srpsku

GLAS: Kako komentarišete pokušaj ministra bezbjednosti Dragana Mektića da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, kao ispomoć Graničnoj policiji, omogući dolazak policije iz FBiH?

ĆULUM: Policija iz FBiH ne može na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, jer to nije zakonito. S druge strane Granična policija nikada nije tražila takvu pomoć. Mi pružamo pomoć Graničnoj policiji po sporazumu i sada 104 pripadnika policije Republike Srpske su ispomoć. Policijski poslovi su u nadležnosti entiteta, MUP RS pokriva teritoriju RS, Federalna uprava policije, policije kantona i županija pokrivaju FBiH. To je jasno i sa tim nema igre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana