Danas je Vaskršnji ponedjeljak: Svi jedva čekaju da ispoštuju jedno pravilo

GS
Danas je Vaskršnji ponedjeljak: Svi jedva čekaju da ispoštuju jedno pravilo

BIJELjINA - Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedjeljak.

Hrišćani slave Vaskrs tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola i njegovo načelo i suština objašnjavaju se riječima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim djelima: “Ako Hristos ne vaskrsne, prazna je propovijed naša i prazna je vjera naša”.

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju vjeru i pobjedu života nad smrću.

Običaji nalažu da se na Uskršnji ponedeljak nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. Svaki gost dobija obojeno jaje, a organizuju se i litije. Uskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svijetla nedjelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa, a postoje i zanimljivi običaji.

Običaji na Vaskršnji ponedjeljak

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj, polivanje djevojaka vodom. Naime, mladi momci obilaze fijakerima djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi djevojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih grijeha, a to takođe podsjeća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije djevojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Pravilo koje treba ispoštovati

Ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino “pravilo” koje treba da “ispoštujete” na današnji dan - radujte se, smijte se i provedite vrijeme sa onima koje volite. Prema narodnom vjerovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno “pravilo” prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu “kako treba”.

Uskršnji utorak, prema narodnom vjerovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svijetlu srijedu nebo zvjezdano, stariji ljudi tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

Svijetla nedjelja se naziva i Tomina nedjelja, nazvana po apostolu Tomi. Vrlo je raširen i naziv “Bijela nedjelja”, jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni srijeda ni petak.

Manastir Hilandar

Rano ujutru, po završenoj službi u hramu manastira Hilandar, monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice.

Krećući se laganim hodom u povorci, poju sve vrijeme tropare Bogorodici i obilaze mjesta: Krst cara Dušana, spomen mjesto Bogorodici podignuto na mjestu gdje je uginula mazga koja je donijela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gdje se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana