Bošnjacima sporan zakon o zaštiti ćirilice

GS
Bošnjacima sporan zakon o zaštiti ćirilice

BANjALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, na današnjoj sjednici donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

U obrazloženju za ovu odluku kažu da smatraju da je navedeni zakon „suprotan odredbama ustava entiteta i države BiH“.

-U njima je jasno definisano da su u BiH ravnopravna oba pisma i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda - kažu iz Kluba Bošnjaka.

Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage navedeni zakon, a ako to ne uradi, Klub Bošnjaka će podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra na posebnoj sjednici po hitnom postupku Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Tada je obrazloženo da donošenje Zakona podstiče, ne samo zaštitu i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, već i osigurava njegovo prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku i širenje saznanja o njegovim vrijednostima.

-Zakon će imati pozitivan uticaj i na obrazovanje iz razloga što podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma – stoji u ubrazloženju.

I Skupština Srbije usvojila je istog dana Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana