Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS: Organi BiH potcjenjuju kulturne institucije iz Srpske

Veljko Zeljković
Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS: Organi BiH potcjenjuju kulturne institucije iz Srpske

Savjet ministara BiH trebalo bi da poništi skandaloznu odluku o dodjeli sredstava iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH” za 2020. godinu i izvrši ponovno bodovanje projekata, koje će na adekvatan način da uvaži i interese građana i institucija Srpske.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, ističući da je navedenom odlukom još jednom pokazan ignorantski i potcjenjivački odnos organa BiH prema kulturnim institucijama i udruženjima iz Srpske.

- Odmah na prvu upada u oči da u ovoj odluci ima vrlo malo republičkih i regionalnih kulturnih institucija i reprezentativnih udruženja iz Srpske. Nema tu Arhiva, Kinoteke, Narodne i univerzitetske biblioteke, Dječijeg pozorišta, Udruženja arhivskih radnika i brojnih drugih institucija, ustanova i udruženja. Ono malo institucija kulture iz Srpske kojima su odobrena ova sredstva dobilo je taman toliko da se ne žali na ovu odluku, a po principu “daj šta daš” ili “ćuti, dobro sam prošao”. Nažalost u čitavoj ovoj priči sramotno je i ponašanje pojedinih srpskih kadrova, a koji su svojim rukama ozvaničili jednu ovakvu raspodjelu sredstava - kaže Stojnić.

GLAS: Kome su sve podijeljena ova sredstava?

STOJNIĆ: Najviše sredstava je dodijeljeno institucijama sa sjedištem u Sarajevu. Riječ je o tzv. institucijama kulture BiH, koje se već 25 godina lažno predstavljaju. Njima je dodijeljeno 790.000 maraka. Zemaljskom muzeju BiH je odobreno 300.000, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH 200.000, Istorijskom muzeju BiH 90.000, a Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Kinoteci BiH, Umjetničkoj galeriji BiH i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH po 50.000 maraka. Interesantno je da su to sve okrugle cifre. Činjenica da su četiri institucije dobile po 50.000 sugeriše da projekti nisu ni valorizovani, već je dodjela izvršena “od klipa”.

GLAS: Šta je sa srpskim kadrovima koji sjede u ovim institucijama, čije interese su oni zastupali?

STOJNIĆ: Kao prvo, zaposlenima u institucijama na nivou BiH, a koji dolaze iz Srpske, trebalo bi biti jasno da BiH nema institucije kulture na državnom nivou. Prema Ustavu i zakonima BiH kultura je u nadležnosti entiteta, kantona, gradova ili opština. Kada vam kažem koji projekat iz Srpske je dobio najviše novca sve će vam biti jasno. On nosi naziv “Revitalizacija Muzeja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu”. Za njega je izdvojeno nevjerovatnih 175.000 maraka. Da nije tragično i skandalozno, bilo bi smiješno. Da li to znači da srpski predstavnici u Komisiji za razmatranje primljenih projekata rade na jačanju državnosti i unitarizaciji BiH. Da li je revitalizacija ovog muzeja predstavlja najveću kulturnu potrebu srpskog naroda i Srpske? Nemam ništa protiv ZAVNOBiH-a, ali smatram da imamo daleko značajnijih istorijskih događaja i većih kulturnih potreba.

GLAS: Pa kojim su se onda kriterijumima oni rukovodili?

STOJNIĆ: Stručnim svakako nisu. Nepotizmom vjerovatno jesu. Maćehinski odnos ovih kadrova zaposlenih na nivou BiH prema reprezentativnim institucijama kulture i strukovnim udruženjima kulture iz Srpske pokazuje i dokazuje njihovu nacionalnu i kulturnu nezrelost i civilizacijsku nedoraslost. Ako imaju imalo morala i obraza, trebalo bi da podnesu ostavke i upute izvinjenje građanima Srpske.

Odluka

GLAS: Kako ste saznali za ovu odluku?

STOJNIĆ: Arhiv je za odluku od dodjeli sredstava iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH” saznao “privatnim vezama” 24. decembra. Drugačije nismo ni mogli, jer je ona dostavljena samo institucijama i udruženjima koja su dobila finansijska sredstva na osnovu javnog konkursa. Odluka nije objavljena niti je potpisana i ovjerena pečatom, a u njenoj preambuli se ne navodi na kojoj je sjednici Savjeta ministara BiH donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana