Antunović: Partnerstvo sa privredom strateški cilj

Srna
Antunović: Partnerstvo sa privredom strateški cilj

BANjALUKA - Jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Banjaluci je da bude pouzdan partner privredi, a kroz Viral projekat biće ostvarena ta sprega, rekla je prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju banjalučkog Univerziteta Biljana Antunović.

Ona je istakla da je Viral prvi koordinatorski projekat na Univerzitetu u Banjaluci kada je riječ o projektima izgradnje kapaciteta i da je veoma značajan za ovu visokoškolsku ustanovu.

"Nakon više od 100 realizovanih projekata iz oblasti obrazovanja `Tempus` i `Erasmus plus` akumulirali smo dovoljno znanja da možemo koordinisati jedan ovakav projekat", rekla je Antunovićeva novinarima uoči uvodnog sastanka u okviru Viral projekta u prostorijama Rektorata.

Ona je istakla da je sam projekat direktno u vezi sa strateškim ciljevima Univerziteta i resornog ministarstva, a to je internacionalizacija visokog obrazovanja.

"S obzirom na veliki međunarodni konzorcijum koji čine naši partneri iz regiona Srbije, Crne Gore, Slovenije, ali i Rumunije i Holandije bićemo u mogućnosti da napravimo dodatne veze kada je u pitanju nauka i istraživanje", rekla je Antunovićeva.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković rekao je novinarima da Viral projekat podrazumjeva vrednovanje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi.

On je istakao da je nosilac Viral projekta Univerzitet u Banjaluci sa svojim organizacionim jedinicama Poljoprivrednim i Elektrotehničkim fakultetom, naglasivši da je ovo prvi koordinatorski projekat.

Cvetković je naveo da Viral projekat realizuje korzocijum od 17 partnera, među kojima preovladavaju visokoškolske ustanove iz BiH i Crne Gore, dodavši da su uključene i nevladine organizacije i velike kompanije iz oblasti poljoprivrede, što daje dobru osnovu za pokretanje istraživanja u ovom sektoru.

On je naveo da su u ovom projektu partneri iz Evropske unije univerziteti u Vaneningenu /Holandija/, u Mariboru i Bukureštu.

"Projekat ima za cilj i da na neki način ojača poziciju studenata poljoprivrede jer kroz određeno neformalno dodatno obrazovanje u ovoj oblasti željeli bismo da smanjimo jaz između onog što oni dobijaju kao znanje na poljoprivrednim fakultetima i onoga što se danas traži u savremenom agraru", rekao je Cvetković.

On je naveo da Viral projekat traje tri godine, te da je zvanično počeo sa realizacijom 19. novembra prošle godine potpisivanjem ugovora, te da je njegova ukupna vrijednost oko 900.000 evra.

Cvetković kaže da je partner u realizaciji Viral projekta i kompanija "Plantaže" iz Crne Gore, ističući da će njihovo iskustvo biti značajno.

Direktor Kancelarije "Erazmus plus" u BiH Suad Muhibić rekao je da u realizaciji projekta Viral učestvuje 16 partnera iz regiona i Evrope i da ima za cilj, kao i svi drugi "Erazmus" projekti da modernizuje sistem visokog obrazovanja kroz saradnju sa partnerskim univerzitetima iz Evrope.

"Imamo i druge vrste projekata koji se paralelno sa ovim projektom realizuju u okviru `Erasmus plus` programa koji podstiču razmjenu nastavnika, studenata kako bi što više stekli znanja, iskustva i vještine koji će im pomoći da budu moderniji i konkurentniji", istakao je Muhibić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana