Američki Vrhovni sud prihvatio tužbu Zorana Žuže protiv OHR-a

Večernji list
Američki Vrhovni sud prihvatio tužbu Zorana Žuže protiv OHR-a

SARAJEVO- Vrhovni sud SAD prihvatio je u razmatranje tužbu Zorana Žuže, koga je visoki predstavnik u BiH smijenio i oduzeo mu građanska i politička prava, što može postati ozbiljan presedan i za druga pitanja diplomatske zaštite od progona.

Žužin advokat Džon Vintorp rekao je da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) pred američkim sudovima nije uspjela da prođe ovaj test imuniteta od progona.

- Taj neuspjeh sada je dio službene sudske evidencije američkog pravosuđa i OHR ga ne može izbrisati - istakao je Vintorp.

On je dodao da je ovaj slučaj dospio do američkog Vrhovnog suda, nakon što se OHR pred nižim sudovima uspio odbraniti imunitetom od odgovornosti za teška kršenja osnovnih ljudskih prava, iako su smijenili Žužu kao jednog od stotine drugih zvaničnika na osnovu slobodne procjene, bez sudske odluke ili bilo kakvog drugog procesa.

Vintorp je naglasio da je OHR svjestan da američki sudovi nisu nimalo naklonjeni njegovom zahtjevu za imunitet, zbog čega je OHR posljednjih godina odlučio da ne donosi političke odluke u BiH, da to ne bi pokrenulo štetne parnice u SAD. On posebno osporava bonska ovlašćenja, tvrdeći da ne postoje i da su izmišljena.

- Bonska ovlaštenja ne nalaze pravnu osnovu u Dejtonskom mirovnom sporazumu - tvrdi Vintorp i smatra da bi odluka Vrhovnog suda, ali i otvaranje mogućnosti odgovornosti zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIK) mogli da stvore presedan u SAD.

Žuža, koga je smijenio visoki predstavnik Pedi Ešdaun sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Srpske, rekao je da je napravljen veliki posao činjenicom da je slučaj dospio pred američki Vrhovni sud, a da je posebno značajno to što nijedan sud u SAD nije osporio kršenje ljudskih prava.

On je naveo da OHR nema pravnog ni činjeničnog osnova za donošenje takvih odluka, te da su se posebno zapleli kada su PIK, odnosno zemlje koje ga čine, uveli kao suodgovorne.

Žuža je istakao da je PIK imaginarna međunarodna organizacija i dodao da nema prepreka da se te zemlje sada tuže pojedinačno.
On smatra da je ohrabrujuće što se u Republici Srpskoj pripremaju zakoni kojim bi se pomoglo ljudima koje je kaznio OHR.

Iz OHR-a su u odgovoru na apelaciju Vrhovnog suda SAD napisali da "OHR i visoki predstavnici imaju pravo na imunitet, jer je oba visoka predstavnika službeno prihvatio Stejt department".

Žuža je bez ikakvih dokaza smijenjen sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Srpske i OHR mu je zabranio obavljanje bilo kakvih dužnosti.

Žuži i drugim zvaničnicima bilo je zabranjeno kandidovanje na izborima, te rad u javnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana