Živković umjesto Vučurevića, Kovačević u Izraelu

Željka Domazet
Živković umjesto Vučurevića, Kovačević u Izraelu

Sarajevo - Svi ambasadori BiH koje je opozvalo Predsjedništvo BiH imaju rok da se vrate u zemlju do 18. februara, osim Jelene Rajaković, koja se iz Tel Aviva mora vratiti do kraja godine, saznaje “Glas Srpske”.

Predsjedništvo BiH prekjuče je opozvalo ukupno 21 diplomatskog predstavnika BiH, a na njihova mjesta uskoro će biti imenovani nove kadrovi.

Prema saznanjima našeg lista, novi ambasador BiH u Sloveniji biće Milorad Živković iz Doboja, dok će u Bugarsku na ambasadorsku poziciju otići Zdravko Begović iz Foče. U Budimpeštu za ambasadora putuje Biljana Gutić iz Istočnog Sarajeva, a put Rumunije, takođe iz Istočnog Sarajeva, ide Slaviša Ćeranić. Novi ambasador u Japanu biće njihov sugrađanin Siniša Berjan.

Na poziciju ambasadora u Izraelu će Duško Kovačević, koji je ranije bio ambasador BiH u Poljskoj, a riječ je o aktuelnom direktoru “Aerodroma Republike Srpske”. U Poljsku će Koviljka Špirić, koja je i ranije bila ambasador BiH u ovoj zemlji. Na ambasadorsku poziciju u Grčku ide Milica Krstić-Ristović iz Istočnog Sarajeva.

U Beč za šefa Misije OEBS-a ide Siniša Bencun.

Novi ambasador u Berlinu biće Jadranka Negodić i ova pozicija pripada Hrvatima, kao i ona u Rimu, gdje ide kadar Demokratskog fronta Slavko Matanović.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH opozvalo je ambasadore BiH u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egiptu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švajcarskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, te ambasadora BiH u Vatikanu.

Opozvani su i šef Stalne misije BiH pri UN u Njujorku, šef Stalne misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu, šef Misije BiH pri OEBS-u i Kancelariji UN u Beču, generalni konzul BiH u Istanbulu, generalni konzul BiH u Milanu i počasni konzul BiH u Tel Avivu.

Među opozvanim ambasadorima su Lepa Babić, Vinko Radovanović, već pomenuta Jelena Rajaković, Aleksandar Dragičević, bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, nekadašnji poslanik SDS-a Lazar Mirkić, te takođe bivši funkcioner SDS-a Anđelko Grahovac.

Među opozvanim ambasadorima najveći je broj onih koje je tokom ove i prethodne godine imenovao bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a neke od njih postavio je u posljednjim danima svog mandata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sa ostalim članovima Predsjedništva sačinio sporazum o tome koja stalna ambasadorska mjesta, kao i ona koja se rotiraju, pripadaju kojem narodu.

- Nas trojica smo sačinili sporazum, da bismo imali sređenu situaciju kada budu isticali mandati i da se svaki put ne lome koplja o tome šta kome pripada - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je to usaglašen pristup i da je fer i za Republiku Srpsku. +

Imena

Milorad Dodik podsjeća da, kada je riječ o popunjavanju upražnjenih ambasadorskih pozicija, postoji diplomatska praksa da se ime novog ambasadora ne saopštava dok zemlja domaćin ne da agreman.

Tako se ni sada ne očekuje da imena novih ambasadora budu poznata prije nego što stupe na dužnost, što se može očekivati počekom proljeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana