Za džihad u BiH spremno 10.000 mudžahedina

Veljko ZELjKOVIĆ
Za džihad u BiH spremno 10.000 mudžahedina

Sarajevo - Na društvenim mrežama objavljen je video koji slavi “vakat kada će doći rat” i poziva “braću mudžahide iz Evrope da se ujedine i dignu kada dođe vrijeme za džihad”.

Kontraverzni video na svom “Fejsbuk” profilu objavio je izvjesni Vahidin Delić, i za samo nekoliko dana on je imao više od 75.000 pregleda.

U videu koji je u samo nekoliko dana imao i oko 700 “dijeljenja” nepoznato lice ističe da kada bude objavljen poziv na džihad, njemu se neće  odazvati samo “10.000 mudžahida - svetih ratnika iz BiH, već i svi iz Evrope”.

U pomenutom klipu se veliča i zloglasni odred “El mudžahedin”, a ono što posebno zabrinjava jesu “ostavljeni” komentari. 

“Kad bude vakat došao i brat ide”, “Alah te nagradio i ja idem u te redove”, “Na Alahovom putu za vjeru islam ne žalimo svoje živote dati samo da bi Alahova riječ bila gornja, a nevjernička donja”, “I ja se odmah odazivam pozivu braćo, ali i moje troje djece”, “Valja nam se boriti do dana sudnjega za islam”, “Samo signal braćo”, “Ima nas mašalah ako zatreba”, samo su neki od komentara koji su objavljeni na pomenutom “Fejsbuk” profilu.

Pored ovog videa Delić je na svom profilu, ali i “Jutjub” kanalu, postavio i klipove koji se odnose na “junačke” akcije odreda “El mudžahedin” koji je tokom proteklog rata na prostorima Vozuće počinio neke od najsvirepijih ubistava srpskih civila i vojnika, ali i podrugljive koji se odnose na proslavu 9. januara, Božića, te obilježavanje dana stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Prema riječima dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodana Župljanina,  društvene mreže su već odavno postale mjesto sa kojih se širi govor mržnje, regrutuju novi sljedbenici, ali i sve otvorenije propagira islamski radikalizam i džihad.

Kako je istakao, vlasti na nivou BiH već godinama žmure nad ovim problemom i govore kako na našim prostorima nema mudžahedina i paradžemata.

- Ovaj primjer govori da baš i nije tako. Bezbjednosne službe bi trebalo pod hitno da reaguju, a posebno Ministarstvo bezbjednosti BiH. Nosioce ovakvih aktivnosti bi trebalo pronaći i sankcionisati, jer ne treba dozvoliti širenje mržnje, koja na ovim prostorima ne može donijeti ništa dobro - konstatovao je Župljanin dodajući da ovakve i slične stvari normalne ljude u BiH plaše i čine nespokojnim.

Bijela “Al-Kaida”

“El Mudžahedin” je naziv vojne jedinice koja je tokom proteklog rata djelovala na području srednje BiH i činili su je uglavnom dobrovoljci iz islamskih zemalja, mudžahedini - vjerski borci. Prema procjenama analitičara ova lica su regrutovala i određeni broj lokalnog stanovništva, koji danas navodno čini osnovu takozvane bijele “Al-Kaide”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana