Prekopavaju grobove Srba u Sarajevu

Goran Maunaga
Prekopavaju grobove Srba u Sarajevu

Sarajevo - Radnici sarajevskih grobalja dobili su nalog da prekopavaju grobove davno umrlih, među kojima je najveći broj Srba, jer njihova rodbina rasijana po svijetu poslije progona iz Sarajeva ne plaća naknadu za održavanje groblja.

Malobrojni Srbi u Sarajevu ističu da u tome prednjače u gradskom i najvećem groblju "Bare". Ti postupci zasnovani su na odluci o uređenju i održavanju gradskih grobalja, koju je donijela Skupština grada Sarajeva. Odlukom je definisano da se grobno mjesto ili grobnica mogu prekopati deset godina poslije sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada.

Odluka najviše pogađa srpsku populaciju, jer je iz Sarajeva tokom rata i poslije njega protjerano oko 150.000 Srba. Oni su danas raseljeni po svijetu i mnogi od njih rijetko svraćaju u Sarajevo i ne znaju za odluku koju je donijela sarajevska Skupština.

Bivši Sarajlija koji danas živi u Srbiji kaže za "Glas Srpske" da je prekopan grob njegovog oca u groblju "Bare".

- Za tu strašnu vijest sam saznao od poznanika. Kada mi je javio da je grob prekopan otišao sam i jedva došao do posmrtnih ostataka oca koji su bili sklonjeni. Otac je tu sahranjen osamdesetih godina prošlog vijeka, a moja porodica i ja smo tokom rata i etničkog čišćenja istjerani iz tog grada. Zbog daljine nisam mogao redovno da idem na grob ocu, a valjda bi trebalo da bude razumijevanja za situaciju u kojoj su se našli sarajevski Srbi, a ne da oni budu najčešće na meti odluke za koju mnogi i ne znaju. Šta će biti sa posmrtnim ostacima preminulih čije su porodice rasute širom svijeta - kaže naš sagovornik, koji zbog straha od novih neprijatnosti u Sarajevu nije želio da mu otkrivamo identitet.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da se radi o velikom broju grobnih mjesta i grobnica i da je među njima najveći broj onih u kojima su posmrtni ostaci Srba.

- Odluka najviše pogađa Srbe jer njih više i nema u Sarajevu, pa kako onda neko može očekivati da se neko brine o grobovima njihovih predaka i članova porodica. To je još jedno etničko čišćenje, ovoga puta mrtvih Srba, čime se postepeno brišu sva znamenja koja pokazuju vjekovno bitisanje Srba u Sarajevu - rekao je Mandić.

Portparol kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Pokop" Najda Vranić-Beširević je kazala da je evidentirano između 12.000 i 13.000 grobnih mjesta kojima se ne znaju vlasnici ili najbliži srodnici, ko se za njih brine ili je za njih nepotpuna dokumentacija. "Pokop" upravlja s devet grobalja na području Kantona Sarajevo - "Bare", "Lav", "Stadion", "Sveti Josip", "Sveti Marko", "Sveti arhangeli Georgije i Gavrilo", "Sveti Mihovil", "Obad" i "Vlakovo".

- Nažalost tokom ratnih godina dio naše dokumentacije je uništen, pogotovo kada je riječ o gradskom groblju "Bare". Većina tih grobnih mjesta je zapuštena i devastirana i u velikoj mjeri narušava i izgled i bezbjednost groblja. Imamo zakonsku osnovu za prekopavanje grobnih mjesta nakon deset godina neplaćanja naknade, ali ni na koji način ne želimo da oštetimo niti povrijedimo građane. Pozivamo građane da se jave u neku od grobnih kancelarija da bi upotpunili dokumentaciju, jer uvodimo geografsku informacionu evidenciju grobnih mjesta - navela je Vranić-Beširević i dodala da godišnja taksa za održavanje grobnih mjesta iznosi 8,5 KM i da dugovanja zbog njenog neplaćanja iznose nekoliko miliona maraka.

Prekopavanje grobnog mjesta ili grobnice obavlja se nakon što se o namjeravanom iskopavanju objavi obavještenje u "Službenom listu" i u jednom od dnevnih listova, a u slučaju da se u roku od dva mjeseca od objavljivanja obavještenja niko ne javi.

U Gradskom groblju Banjaluka kažu da ne posežu za prekopavanjem grobnih mjesta, iako ima mnogo grobnica za koje više od deset godina nije plaćena naknada.

- Takvih radnji do sada nismo imali - rekli su u tom preduzeću.

Prekopavanje grobnih mjesta reguliše Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS. U tom zakonu je navedeno da se grobno mjesto, odnosno grob koji nije održavan i za koji nisu plaćani troškovi održavanja groblja najmanje deset godina smatra napuštenim, ali pogrebna preduzeća zbog osjetljivosti tih slučajeva izbjegavaju da ga primjenjuju.

Praksa pogrebnih preduzeća u Evropskoj uniji je da stranka može uplatiti naknadu za održavanje groblja do 13 godina unaprijed, dok se u Sarajevu to može učiniti samo za godinu.

Sarajevske Srbe uznemirili su i vandali koji su proteklog vikenda oborili i oštetili nekoliko spomenika i počupali krstove na pravoslavnom groblju u naselju Briješće.

Trojno kopanje

Ekshumacije radi produbljenja grobnog mjesta bez zahtjeva srodnika rađene su u od 1992. do 1995. godine na grobljima u koševskoj dolini, jer "Pokop", kako tvrde, nije imao na raspolaganju drugih grobljanskih površina za sahranjivanje poginulih i umrlih osoba. To je rađeno tako što su poslije ekshumacija posmrtni ostaci prelagani i spuštani na takozvano duplo ili trojno kopanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana