Oružje u Boriku terorizam!

Goran Maunaga
Oružje u Boriku terorizam!

BANjALUKA - Pronalazak eksploziva i naoružanja u sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, dan uoči održavanja Akademije povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, tretira se kao pokušaj terorističkog akta.

Izjavio je to direktor policije Srbije Milorad Veljović u petak na konferenciji za novinare u Banjaluci sa direktorom policije Republike Srpske Gojkom Vasićem.

- Za sada je najvažnije da se utvrde motivi skrivanja naoružanja. U toku je provera svih kontakata Božidara Stanišljevića. Nijedno teže krivično delo na prostorima bivše Jugoslavije ne može se izvršiti bez saradnje kriminalnog miljea sa ovog područja - rekao je Veljović.

Istakao je da su policajci iz Srbije u Banjaluku došli da bi pružili pomoć u rasvjetljavanju ovog događaja, a ne da se miješaju u istragu na bilo koji način.

- Ovo je opomena policijama da se ovako nešto ne sme ponoviti - dodao je on.

Vasić je rekao da su eksploziv i naoružanje u dvoranu uneseni i sakriveni nedavno, a ne prije nekoliko godina, kako je tvrdio Stanišljević.

- Došli smo do dokaza da pronađeno oružje nije bilo tu dugo. Osumnjičeni Božidar Stanišljević do sada nije evidentiran kao izvršilac krivičnih djela, a provjeravamo njegovu prvu izjavu, kao i to s kim je sve kontaktirao. Razgovore ćemo, po potrebi, obavljati i u Sarajevu i u Srbiji - kaže Vasić.

Vasić ističe da još nije eliminisana nijedna mogućnost, te da se istraga sprovodi detaljno.

- Imamo dovoljno prostora da istragu nastavimo i dođemo do konkretnih rezultata. Sarađujemo sa Agencijom za istrage i zaštitu, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, kao i sa predstavnicima MUP-a Srbije. Trenutno je najvažnije uraditi DNK analize, a složenija vještačenja će se raditi u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru MUP-a Srbije - rekao je Vasić.

Božidar Stanišljević, koji je priznao da je unio naoružanje u banjalučku dvoranu "Borik", osumnjičen je za krivično djelo terorizma.

Stanišljević je juče predat u nadležnost Tužilaštva BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizam.

Iz Tužilaštva je poslije ispitivanja Sudu BiH upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora za Stanišljevića u trajanju od 30 dana.

Iz Tužilaštva su saopštili da zbog zaštite istrage ne mogu da pruže više informacija o cijelom slučaju.

Radnik dvorane "Borik" Stanišljević uhapšen je 10. januara u Banjaluci. U istrazi u MUP-u RS tvrdio je da je oružje unio u "Borik" još 1998. godine, da je oružje iz rata i da ga je tu sakrio i da nije imao pomagače.

Međutim, policija navodi da pronađeno naoružanje nije bilo prašnjavo i da je bilo podmazano, a da je neko proizvedeno poslije ratova na ovim prostorima.

Policija RS je u dvorani "Borik" pronašla tri kilograma plastičnog eksploziva i štapine sa upaljačima, automatsku pušku sa prigušivačem i pet okvira za municiju, dvije ručne kumulativne bombe, dvije bombe M75 i M52, poluautomatsku pušku, 330 komada municije kalibra 7,62 i 67 komada municije kalibra 7,9 milimetara.

Svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave RS 9. januara u dvorani "Borik" prisustvovali su predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić, zvaničnici RS i Srbije, vrh SPC sa patrijarhom Irinejom na čelu i više od hiljadu zvanica.

Dvorana

Veljović i Vasić juče su obišli lice mjesta, dvoranu "Borik" i prostoriju u kojoj je pronađeno oružje 8. januara samo dva časa prije generalne probe Akademije, kojoj je prisustvovao predsjednik RS Milorad Dodik.

Ta prostorija smještena je nasuprot bine i iz nje prema dvorani ide snop svjetla, tako da je iz dvorane nemoguće vidjeti šta se u njoj dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana