Kantoni u FBiH blokirali izbor Doma naroda BiH

Svjetlana Tadić
Kantoni u FBiH blokirali izbor Doma naroda BiH

BANjALUKA - Četiri kantonalne skupštine u FBiH još nisu dostavile Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH liste kandidata za delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH, što onemogućava da se konstituiše ovaj dom, izaberu predsjednik i potpredsjednici FBiH, Vlada FBiH, ali i Dom naroda Parlamenta BiH.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Velimir Kunić, ističući da kantonalne skupštine vjerovatno iščekuju ko će biti parlamentarna većina na nivou FBiH, ali i na nivou BiH, pa da onda predlože kandidate.

Ističe da se ne zna ni kada bi mogla da bude zakazana konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Dok se to ne desi, Federacija će biti bez predsjednika i izvršne vlasti, a BiH bez Doma naroda Parlamenta BiH - naglasio je Kunić.

Portparol CIK-a Maksida Pirić rekla je da je rok do kada su kantoni trebali da kandiduju i izaberu delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH istekao još 3. decembra 2010. godine.

- Pet skupština kantona ispunilo je svoje obaveze, iz skupštine Srednjobosanskog kantona čekamo materijal jer znamo da su već imali sjednicu. Četiri kantonalne skupštine još nisu dostavile kandidatske liste na ovjeru, a to su Posavski kanton, Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Kanton deset - naglasila je Pirićeva.

Kaže da po Izbornom zakonu ne postoje sankcije za kantone koji nisu ispoštovali rokove.

- Mi smo svim skupštinama kantona pisali i podsjećali ih na to da ispoštuju rokove, pozivali ih da sami utvrde rok do kojeg će dostaviti liste. Neki su odgovorili, a neki ne - istakla je Pirićeva.

Narodna skupština RS je početkom decembra izabrala svoje delegate. Predsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić smatra da je cijeli proces konstituisanja vlasti u BiH, odnosno u FBiH, zapao u ćorsokak, posebno u kantonima.

- To će otežavati čitav proces konstituisanja vlasti i u organima FBiH i BiH. To nije nešto novo, jer se tako nešto dešavalo i ranijih godina - rekao je Malić.

Novoizabrani delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH Staša Košarac očekuje da će priča oko formiranja Doma naroda biti aktuelna tokom ovog mjeseca i da se konstituisanje može desiti krajem februara.

- Problem u konstituisanju institucija BiH, time i Doma naroda, je u FBiH. Nastao je na temelju narcisoidne politike koju zastupa SDP i koja želi da promoviše pripadnike, a ne legitimne predstavnike hrvatskog naroda - rekao je Košarac.

Delegat DNS-a Dragutin Rodić istakao je da je bilo kakva prognoza, koja se odnosi na datum konačnog konstituisanja Doma, nezahvalna. On smatra da je Dom već trebalo da bude konstituisan jer je RS uradila sve na vrijeme.

- Na nivou BiH bila bi konstituisana sva tijela da je FBiH išli tim tempom - rekao je Rodić.

Kandidat skupštine Unsko-sanskog kantona za delegata u Domu naroda FBiH, iz reda srpskog naroda iz SDP-a Mira Ljubijankić rekla je "Glasu Srpske" da će se Dom konstituisati bez obzira na blokadu pojedinih kantona.

- Imamo izabranog 41 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a 30 je potrebno da se može raditi, pa vjerujem da ćemo do 25. januara formirati Dom i usvojiti odluku o privremenom finansiranju - istakla je Ljubijankićeva i dodala da pokušaj odugovlačenja formiranja Doma neće uspjeti.

Dodala je da će biti izabrano i po šest delegata u klubovima, što je potrebna većina za bilo kakvu odluku.

- Još nije zakazan datum konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, ali je bilo riječi da ona bude održana između 22. i 25. januara. Do kraja mjeseca sigurno ćemo zasjedati - naglasila je Ljubijankićeva.

Od svih kandidata za delegate, iz kantona koji su dostavili liste, svi predstavnici Srba su članovi političkih partija iz FBiH, najviše je iz SDP-a. Jedino je kandidat za delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Sarajevskog kantona Predrag Kojović član koalicije NS-NSP koja ima sjedište u Republici Srpskoj.

Dom naroda FBiH ima 58 kandidata, od toga po 17 iz reda Srba, Hrvata i Bošnjaka i sedam iz reda ostalih naroda.

Bez formiranja tog Doma nemoguće je izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH, Vladu FBiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Republika Srpska svoje delegate za Dom naroda Parlamenta BiH izabrala je još 9. decembra prošle godine.

Očekivanja

Delegat iz reda srpskog naroda u prošlom sazivu Doma naroda Parlamenta BiH Slobodan Šaraba smatra da se sporo konstituisanje vlasti u FBiH negativno odražava na kvalitet funkcionisanja vlasti na nivou BiH.

- Generalni problem FBiH je sporost u formiranju vlasti za razliku od RS koja je to završila veoma operativno i brzo. U FBiH taj posao očigledno u roku ne može kvalitetno da se završi - istakao je Šaraba i dodao da očekuje da će se cjelokupni proces konstituisanja vlasti u BiH završiti u martu.

Dom naroda Parlamenta BiH u prošlom sazivu je konstituisan 15. marta 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana