Ivanić: Dejtonom obezbijeđena čvrsta pozicija Republike Srpske (ispravljeno)

Srna
Ivanić: Dejtonom obezbijeđena čvrsta pozicija Republike Srpske (ispravljeno)

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je da je Dejtonski mirovni sporazum simbol i garancija mira u poslijeratnoj BiH i da ne treba zaboraviti da je njegova osnovna vrijednost to što je njime prekinut rat, ali i stvoren osnov za očuvanje Srpske.

"Dejtonski mirovni sporazum, koji BiH vidi isključivo kao zemlju sa dva entiteta, propisao je jedini mogući način za funkcionisanje BiH. Dejtonom je obezbijeđena i čvrsta pozicija Republike Srpske i zato je sasvim logično što Srpska slavi mir i obilježava ovaj dan kao praznik", rekao je Ivanić Srni.


On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum dokument o čijem sadržaju su se dogovorili svi narodi.

"Dejton ostaje jedini i isključivi dokument, čiji sadržaj treba da brane i zemlje potpisnice, ali i članice Savjeta za sprovođenje mira u BiH", rekao je on.

Sutra se navršavaju 22 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

Presuda generalu Mladiću imaće uticaj na ambijent u BiH i regionu

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da nije veliki optimista kada je riječ o predstojećoj presudi generalu Ratku Mladiću, s obzirom na uobičajenu praksu Haškog tribunala.
"Bio bih prijatno iznenađen da presuda bude povoljna po generala Mladića, a opet, svjestan sam da neće biti tako. Haški tribunal će svojim presudama i dalje proizvoditi podjele među narodima i stvarati loš ambijent unutar BiH, sve dok postoji", rekao je Ivanić.

On je zaključio da će presuda sigurno imati uticaja na ambijent u BiH, ali i na region.

"Svjestan sam da ostaje borba advokatskog tima generala Mladića u drugostepenom postupku", rekao je Ivanić za beogradske "Večernje novosti".

Haški tribunal izreći će u srijedu, 22. novembra, presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom posljednjeg rata u BiH. /kraj/jn/ab

Ivanić: Očekujem od Vučića da traži objašnjenje od Izetbegovića

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da u BiH nema bošnjačkog političkog lidera koji je iskreno spreman da gradi prijateljske odnose sa Srbijom i istakao da očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu zatraži objašnjenje od Bakira Izetbegovića povodom njegove izjave o samoproglašenom Kosovu.
Ivanić je rekao da su odnosi na relaciji Srbija-BiH lošiji poslije Izetbegovićevih zapaljivih izjava i izrazio nadu da će se nakon sastanka tročlanog Predsjedništva BiH sa Vučićem stvari koliko-toliko vratiti u pozitivan smjer.

"Očekujem da Vučić zatraži objašnjenje od Bakira Izetbegovića za posljednje izjave, da objasni zbog čega bošnjačka strana u BiH kad god je Srbija u pitanju pravi probleme, odnosno da jasno kaže Vučiću, šta je mislio posljednjim izjavama o Kosovu", rekao je Ivanić za "Večernje novosti".

On je istakao da je to "naročito zato što nijednim potezom niko iz Srbije ništa slično nije uradio prema BiH".

Ivanić je ocijenio da bi Srbija sa svoje strane trebalo da nastavi pristup prema BiH koji sada ima.

"Taj pozitivan pristup daje Srbiji mnogo veću snagu i moralni autoritet od onih koji se stalno vraćaju u prošlost", rekao je Ivanić.

On je istakao da su njegovi i interesi hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da se odnosi Srbije i BiH poprave, ali da bošnjački član Bakir Izetbegović verbalno podržava dobre odnose, ali "na terenu" suštinski ima drugačiji odnos.

"Vidjećemo da li je zapaljiva retorika bošnjačkih političara samo uvod u to da se ne postigne dogovor o granici između Srbije i BiH. Ako se to dogodi i rješenje bude stopirano iz Sarajeva, onda će svima biti jasno da kod bošnjačkih političkih lidera nema iskrenosti, a da tu lažnu iskrenost predstavlja Bakir Izetbegović", rekao je Ivanić.

On je ukazao da se unutar bošnjačkog političkog rukovodstva još nije pojavio lider koji je iskreno spreman da postigne suštinski dogovor na relaciji Bošnjaci-Srbija, odnosno BiH-Srbija.

"Kada god Bošnjaci treba da naprave taj pozitivni iskorak prema Srbiji, svi bošnjački lideri se vraćaju na ratnu retoriku, prošlost i pokazuju neiskrenost prema Srbiji", rekao je Ivanić.

On je poručio da "građani Srbije i Srpske mogu biti mirni kada su u pitanju Kosovo i Metohija", jer, kako je istakao, dok god je on u Predsjedništvu BiH "od priznanja /samoproglašenog/ Kosova nema ništa".

"Imamo sve mehanizme da to u startu sasiječemo. Imao sam mnogo političkih bitaka u svom mandatu i sve sam ih dobio. Dobio sam bitku oko 9. januara - Dana Republike Srpske, osporio sam pokretanje tužbe BiH protiv Srbije. Sve ključne bitke sam dobio uz korišćenje zakonskih mehanizama u Predsjedništvu BiH", rekao je Ivanić.

Odgovarajući na pitanje da li ima sastanke sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Ivanić je rekao da kao član Predsjedništva BiH ima i moralnu i državničku obavezu da to radi.

NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana