Dačić: Podgrijavanje priče o Deklaraciji o Srebrenici je politički cinizam

Srna
Dačić: Podgrijavanje priče o Deklaraciji o Srebrenici je politički cinizam

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je tekst Deklaracije kojom je Srbija osudila zločin u Srebrenici usklađen sa BiH i Turskom, te da priča da Srbija ne želi da se izjasni o tome da li je to genocid predstavlja politički cinizam.

"Pre više godina, u vreme /Borisa/ Tadića vlasti, Skupština Srbije donela je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst Deklaracije Tadić je usaglasio, tako je nama rečeno, sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom", rekao je Dačić novinarima poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom.


Dačić je naveo da su u Deklaraciji pažljivo upotrijebljeni izrazi koji brane dostojanstvo svih.

"Turska je veoma osetljiva na upotrebu reči žgenocidž. Mislite da Srbija ne trpi pritiske da donese deklaraciju o Turskoj i Jermenima. Zašto se o tome danas ćuti?", upitao je Dačić i pozvao nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i Predsjedništvo BiH da objasne da li je postignut dogovor i šta o tome znaju.

Dačić je organizatore memorijalnog skupa u Potočarima upitao i kako im nije smetalo da na obilježavanje 11. jula svojevremeno dođe Tadić, a sada im smeta da dođu predstavnici Srbije.

"Tadić je dolazio posle te deklaracije. Zašto sada smetaju srpski državnici? Da li se nešto promenilo u tekstu Deklaracije?", upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije poručio je da je Srbija ponosna što je jedina, kako kaže, imala hrabrost da osudi zločine protiv drugog naroda, a da to nisu učinile ni BiH niti Hrvatska.

"Ovo su političke igre. Mi želimo dobrosusedske odnose, da budemo faktor mira, pomirenja i stabilnosti, ali niko Srbiju neće ponižavati", istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana