U Iranu obješeno sedam osoba osuđenih na smrt, uključujući i dvije žene

GS
Foto: Ilustracija

TEHERAN - Nevladina organizacija Iran hjumen rajts (IRH) saopštila je danas da su od početka 2024. godine u Iranu pogubljene 223 osobe i osudila odsustvo pravičnih suđenja.

   Sedam osoba, uključujući dve žene, obješeno je danas u Iranu, dok Islamska Republika povećava upotrebu smrtne kazne u političke svrhe, saopštila je IHR, sa sjedištem u Norveškoj, prenio je Figaro.    

Parvin Musavi (53), majka dvoje d‌jece, obješena je u zatvoru Urmija na sjeverozapadu Irana sa pet muškaraca, koji su svi osuđeni za trgovinu drogom, navodi se u saopštenju IHR.   

Fatemeh Abdulahi (27) obješena je u Nišapuru na istoku zemlje zbog ubistva svog muža koji joj je, takođe, bio rođak.

   

IHR je naveo da je ove godine zabilježio 223 pogubljenja, uključujući najmanje 50 samo u maju, nakon završetka persijske Nove godine i Ramazana u aprilu.    

U Iranu, jednoj od zemalja u kojoj se vrši najviše pogubljenja uz Kinu i Saudijsku Arabiju, pogubljenja se izvode vješanjem.    

Islamska Republika pogubi najviše žena na svijetu, prema navodima grupa za zaštitu ljudska prava, koje navode da su mnoge žrtve prinudnih ili nasilnih brakova.   

U 2023. godini u Iranu su pogubljene najmanje 22 žene, što je najveći broj u poslednjih 10 godina, navele su nevladine organizacije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana