Rusija suspendovana iz Savjeta za ljudska prava UN-a, Alkalaj glasao "za" bez saglasnosti Predsjedništva

Agencije
Rusija suspendovana iz Savjeta za ljudska prava UN-a, Alkalaj glasao "za" bez saglasnosti Predsjedništva

NjUJORK - Generalna skupština UN glasala je danas za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava.

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemalja, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano.

Ambasador BiH u UN Sven Alkalaj glasao je za suspenziju Rusije, iako se BiH o ovom pitanju nije izjasnila, odnosno uprkos nepostojanju odluke Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Predsjedništvo nije zauzelo stav o današnjoj sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava  dodavši da je „današnji stav ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva“. Upozorio je da je neprihvatljivo da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa u UN i da to predstavlja kršenje Ustava i procedura i rušenje BiH.

Ministarka inostranih poslova Bisera Turković najavila je danas da će predstavnik BiH na sjednici podržati inicijativu za suspenziju Ruske Federacije "zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini".

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, šef  Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler zahvalio je Turkovićevoj što je BiH, kako je rekao, "odabrala pravu stranu te podržala stavove kojima se osuđuje kršenje suvereniteta Ukrajine, nasilje i kršenje međunarodnog prava"

Zemlje regiona takođe su glasale za suspenziju Rusije iz Savjeta. Na ruskoj strani, a protiv izbacivanja glasali su Bjelorusija, Kina, Kuba, Iran, Sirija i još nekoliko uglavnom azijskih država.

Rusija je upozorila članice UN da će glas "za" ili uzdržanost biti u Moskvi viđen kao neprijateljski gest sa posljedicama na bilateralne veze.

Rezolucija o suspenziji učešća Rusije u OHCR-u nema nikakve veze sa ljudskim pravima, izjavio je zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Genadij Kuzmin.

"Ono što danas vidimo jeste pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da zadrže dominantnu poziciju i potpunu kontrolu, da nastave liniju kolonijalizma ljudskih prava u međunarodnim odnosima", rekao je Kuzmin na sjednici Generalne skupštine UN.

Rusija je za stalnu članicu izabrana poslije privremene pauze na novi trogodišnji mandat od početka 2021. do kraja 2023. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana