Vlasnici bilborda u Njujorku demantovali: Na njemu nikad nije bio "nijedan ukrajinski oglas" ISPRAVLjENO

GS
Vlasnici bilborda u Njujorku demantovali: Na njemu nikad nije bio "nijedan ukrajinski oglas" ISPRAVLjENO

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između svega ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti mir u Ukrajinu.

Mnogi svjetski mediji prenijeli su informaciju da je u Njujorku napravljena pozdravna poruka te da je navodno na golemom digitalnom billboardu osvanula je poruka "Glory to urine" (slava urinu), umjesto "Glory to Ukraine" (slava Ukrajini). Na društvenim mrežama se pojavio i snimak navodne poruke sa bilborda. Analizom organizacije raskrinkavane.ba utvrđeno je da se radi o lažnoj vijesti.

Naime, AP je kontaktirao vlasnike kompanije koja upravalja bilbordom te su demantovali navedene tvrdnje.

"Nijedan ukrajinski oglas nikada se nije prikazivao na tom prostoru", rekla je za AP Erin Vatkins, generalni savjetnik Big Outdoora, kompanije koja je napravila i koja upravlja bilboardom. "To je u potpunosti izmišljeno."

U istoj analizi AP navodi kako originalno porijeklo snimka nije jasno, ali da detalji na njemu ukazuju na to da su neki kadrovi snimljeni davno prije posjete Zelenskog.

Navedenu tvrdnju AP potvrdila je i analiza "US Today"

Napomena:

Portal www.glassrpske.com   je 26. septembra 2023. godine objavio članak sa naslovom "Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka dočekao Zelenskog VIDEO", što nije istina te se ovo smatra prenošenje lažne vijesti.

Nakon obavijesti platforme Raskrinkavanje da je analizom utvrđeno da kompanija koja upravlja navedenim bilbordom u Njujorku nikad nije objavila "ni jedan ukrajinski oglas", te da je analizom fotografije utvrđeno da se radi o montaži, naslov i tekst su promijenjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana