Mega štrajk paralisao Njemačku

Tanjug
Mega štrajk paralisao Njemačku
Foto: Tanjug/AP | Mega štrajk paralisao Njemačku

BERLIN- Autobuski, željeznički i avio saobraćaj širom Njemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika, javlja Rojters.

Jednodnevni štrajk, koji su organizovao trgovinski sindikat Ver.di, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan od štrajkova u nizu prethodnih mjeseci, koji su pogodili najveće evropske ekonomije, u vrijeme kada su cijene hrane i energenata porasle.

Dva najveća nemačka aerodroma, u Minhenu i Frankfurtu, obustavila su sve letove, dok je željeznički operater “Dojče ban” otkazao sve međugradske željezničke usluge. Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i one javnom transportu i aerodromima, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz “Dojče bana” i autobuskih kompanija.

Lider sindikata Ver.di, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usljed visoke inflacije, prenio je “Bild am Zontag”. Osnovni troškovi u Njemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar.

U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cijene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Vođa EVG Martin Burkert rekao je za “Augzburger Alemajne” da zaposleni još nisu dobili adekvatnu ponudu i upozorio je da bi moglo da dođe do novih štrajkova, pa i za uskršnji praznik. 

Sindikati žele veće plate obzirom na poskupljenja, kao i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima.

Nova runda pregovora počinje sutra.

"Verdi" za javne službenike, po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima ili u gradskom prevozu, traži 10,5 odsto više, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra mjesečno bruto.

Odbijena je ponuda poslodavca da povećanje iznosi pet odsto u dva koraka, te da bude jednokratno isplaćeno po 2.500 evra.

Slično su sindikatu EVG ponudile Njemačke željeznice i još pedesetak željezničkih preduzeća.

EVG to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mjesečno.

Anketa agencije za istraćivanje javnog mnjenja YouGov pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk.

Najavljeno je da će on trajati jedan dan i da će u utorak situacija biti normalizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana