Tužilaštvo traži produženje pritvora za oca dječaka koji je napravio masakr u školi

GS
Tužilaštvo traži produženje pritvora za oca dječaka koji je napravio masakr u školi

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da produži pritvor Vladimiru K. ocu 13- godišnjeg dječaka, koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio deset i ranio šest osoba.

Produženje je predloženo da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično djelo i zbog uznemirenja javnosti, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Odluku o produženju pritvora donijeće sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beorgadu. Vladimir K. je uhapšen odmah nakon što je njegov sin, koji nije krivično odgovoran, počinio zločin u školi.

Više javno tužilaštvo protiv njega sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio za krivično djelo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Vladimir K. je, kako se sumnja, i postupio suprotno Zakonu o oružnju i municiji te nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9 puta 19 milimetara i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbijeđenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana.

Dijete je oružje i municiju ponijelo sa sobom u OŠ Vladimir Ribnikar u Beogradu, koju pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđanja i osmoro učenika, a teško ranio nastavnicu škole i šestoro učenika od kojih je jedna djevojčica u međuvremenu preminula.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu.  Njegov sin nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina.

Smješten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i omladinu.

Pored ovog postupka, u toku je i predistražni postupak protiv majke dječaka u pravcu utvrđivanja da li u njenim radnjama ima elemenata izvršenja krivičnog djela zanemarivanje i zlostavljanje djeteta, a u toku su i provjere u odnosu na strjeljački klub u kojem su otac i sin vježbali pucanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana