Demonstranti na dva sata blokirali puteve širom Srbije, u Novom Sadu letjele kamenice

Srna, Tanjug
Demonstranti na dva sata blokirali puteve širom Srbije, u Novom Sadu letjele kamenice

BEOGRAD- Građani, koji protestuju protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, blokirali su danas u 14 časova više putnih pravaca u Beogradu i nekim gradovima Srbije. Demonstranti su počeli da se razilaze oko 16 časova, a saobraćaj se normalizuje.

Demonstranti se razilaze kod mosta Gazela, Sava centra, i u drugim dijelovima Beograda, javili su izvještači Tanjuga.

Dvočasovno okuplljanje završeno je i u drugim gradovima kao što su Šabac, Čačak, Novi Sad, Subotica, Niš, Novi Pazar...

Protesti koje su organizovala ekološka udruženja od 14 časova nezadovljni zakonom o referendumu i o eksproprijaciji protekli su bez većih incidenata, osim u Novom Sadu.

U Novom Sadu je oko 14 časova počela blokada mosta Slobode, koji spaja Novi Sad i Sremsku Kamenicu, sa novosadske strane. Došlo je i do tuče dvije grupe građana, a kako javlja izvještač Tanjuga, letjele su i kamenice.

Izveštač Tanjuga navodi, pozivajući se na očevice, da je povrijeđena jedna osoba.

Mediji prenose da je došlo do kraćeg fizičkog obračuna između desetak mladića koji su izašli iz blokiranih automobila i sukobili se sa građanima na blokadi.

Mediji prenose i da je tokom blokade saobraćajnice kod Pupinovog mosta u Zemunu došlo do tuče.

Kako navode, vozač automobila je pokušao da probije blokadu građana i tada se sukobio sa jednim muškarcem, a okupljeni su ih razdvojili.

Na protestu u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a jedan broj njih nosio je parole protiv vlasti i kompanije „Rio Tinto“, koja planira eksploataciju litijuma u Zapadnoj Srbiji.

Proteste vode organizacije "Ekološki ustanak" i "Kreni-promeni", koje predstavnici vlasti nazivaju "lažnim ekolozima", tvrdeći da zloupotrebljavaju ekologiju za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Okupljanje građana na poziv organizacija počelo je oko podne ispred Sava centra, a grupa demonstranata je zatim blokirala saobraćaj na autoputu.

Blokiran je bio i most "Gazela", kojem se ne može prići automobilima ni iz Ulice Kneza Miloša, ni iz Savske ulice, ni iz Bulevara vojvode Mišića.

Oko 14.10 na "Gazelu" je došao i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, sa potpredsjednicom Marinikom Tepić i pristalicama, javlja Tanjug.

U Preljini kod Čačka građani i predstavnici ekoloških organizacija blokirali su Ibarsku magistralu i ulazak na autoput Miloš Veliki.

U Šapcu su se demonstranti prvo okupili na raskrsnici koja vodi prema mostu gde su se zaustavili i vozilima blokirali most, a nosili transparente protiv Aleksandra Vučića.

U Nišu je u 14 časova protest počeo ispred Skupštine grada, javljaju mediji.

Učesnici protesta u Kraljevu su tačno u 14 časova blokirali raskrsnicu ulica Jovana Deroka i Vojvode Stepe u centru grada.

Prethodno je danas održan i protest jednog dijela advokata, (koji nije organizovala advokatska komora) ispred Generalnog sekratrijata predsednika Srbije, između ostalog, i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Protest je počeo u podne, a okupljeni advokati su se nešto posle 13 časova razišli i poručili da će se pridružiti blokadi, posle čega su su krenuli prema Brankovom mostu, preneli su mediji.

U Valjevu je oko 200 građana blokiralo saobraćajnicu Valjevo-Beograd, a na licu mesta su bile jake policijske snage.

Blokade su nastavak protesta od prošle subote, kada je započet protest protiv dva zakona koji prema mišljenju okupljenih utiru put Rio Tintu da realicju prokekat u dolini Jadra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je ponovilo da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

-Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa, snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova - naveo je MUP u saopštenju.

Vlast: Cilj nasilje i nestabilnost

 

-Blokadama ključnih saobraćajnica, važnih za život naših građana, njihovi inspiratori samo pokazuju svoje stvarne motive da, ne prezajući ni od čega, šire neistine, uzbunjuju i svađaju građane, a kao krajnji cilj očigledno žele da izazovu nasilje i nestabilnost - izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

-Slike koje danas vidimo da mnogi naši građani - stari, bolesni, deca nisu mogli slobodno da se kreću, da obavljaju svoje poslove, idu kod lekara, je za svaku osudu inspiratora ovakvih ideja. Njihovi potezi ni na koji način ne mogu da doprinesu stvarnom unapređenju životne sredine, niti im je to suštinski cilj - istakla je Maja Gojković.

Ona je, u pisanoj izjavi, ukazala da politizacija i zloupotreba ekoloških pitanja, blokada saobraćajnica i mostova i sprečavanje slobode kretanja građana u čitavoj zemlji - neprihvatljivo ponašanje za sve pristojne građane.

-Uverena sam da svi u Srbiji dobro shvataju da je namera da se danas iz naše zemlje pošalju nemile slike nasilja. Ali neće uspeti u svojim pokušajima, jer ogromna većina građana želi da živi u zemlji koja se razvija i napreduje, u kojoj se mostovi i autoputevi, koji znače život i razvoj grade, a ne blokiraju - napomenula je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odlaskom u Gornje Nedeljice da otvoreno razgovara sa građanima Jadarskog kraja, pokazao da je državnik i da donosi odluke isključivo u interesu svih građana, razvoja i napretka zemlje.

-Srbija želi pristojan razgovor i dijalog o svim važnim pitanjima i to vodi ka rešenju, a ne blokade ulica i nasilje -naglasila je Maja Gojković.

-Blokada mostova, auto-puteva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dela građana - saopštio je srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Doda je da su oni „i danas prinuđeni da trpe, dok Dragan Đilas i svi njemu slični pokušavaju da, mimo volje naroda, izazovu nestabilnost zemlje i da se vrate na vlast po svaku cijenu“.

- I ranije su pokazali da im u toj njihovoj nameri ništa nije sveto i da su spremni na sve, a vidim da im i danas opet aplaudiraju osvedočeni ''prijatelji Srbije'' iz regiona - navodi se u saopštenju.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je građane Srbije da „ne nasjedaju na provokacije lažnih ekologa, ni danas, ni narednih dana, jer je izazivanje sukoba krajnji cilj opozicionih lidera“.

-Lažni ekolozi su postigli svrhu: javnost je čula za njih. To se zove pozicioniranje na političkoj sceni pred predstojeće izbore - navodi se u saopštenju.

Prema njenim riječima, današnja blokada saobraćajnica u gradovima Srbije pokazala je jasnu sliku terora nad građanima.

-Da li će ovako nasilno i svojevoljno kad god požele paralisati delove zemlje? To u demokratskom i uređenom društvu ne možemo da dozvolimo - napomenula je Marija Obradović.

Ona je dodala da, „dok opozicija prijeti, blokira i ruši, pod lažnim izgovorom ekološke borbe, predsednik Vučić obilazi jadarski kraj, s narodom razgovara i dogovaraju buduća rešenja za aktuelne probleme.

Vučić u Gornjim Nedeljicama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Gornjim Nedeljicama kod Loznice da neće, kada je riječ o problemu „Rio Tinta“, da se dodvorava bilo kome, kao što se i ne plaši bilo koga, već da je došao da priča sa mještanima o problemima i da vide da li mogu da se riješe.

Vučić je podsjetio da je pozvao i one koji su uvijek bili najglasniji u protestu da dođu na ovaj razgovor, a da je njihov izbor hoće li.

-Nisam došao da držim bilo kakve govore. Ovde sam da odgovaram na pitanja. Želeo sam da održim ova razgovor u školi u Draginjcu, ali mi je rečeno da je bolje u crkvenom domu. Hoću da razgovaramo, da analiziramo svaki problem i pokušamo da dođemo bar do nekih rešenja - ponovio je on.

Vučić je u obraćanju ispred porte crkve rekao da mu je drago što vidi ljude iz 12 sela i poručio da želi da čuje svaku njihovu primjedbu i brigu.

-Za neku ćemo pronaći odgovor, za neku ne. Važno je da razgovaramo i pokušamo da rešavamo. Čim vas je toliko došlo vidim kolika je zabrinutost - naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je dodao da nije došao „da se politički preganja sa bilo kim“.

-Vi ste me birali da budem predsednik i moj posao je da vas čujem, slušam i odgovorim na sva pitanja - ponovio je Vučić, prenio je Tanjug.

On je ukazao da je doveo svoje ljude koji imaju sve podatke da sve zapišu, te zamolio zbog prostora da uđu u grupama u crkvenu salu.

Vučić je istakao da je uvjeren da će se pitanja odnositi, prije svega na rudnik, ali je spreman i da odgovara na pitanja vezano za puteve, od Strpnice, Zlatine, kao i o pitanji gasa, i mnogim drugim.

-Moj posao je da budem ovde zbog vas. Hvala što ste došli, zajednički ćemo sigurno bar deo problema rešiti - zaključio je Vučić. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana