Izborni dan uživo: U Srpskoj do 15 časova glasalo 39 odsto birača

GS
Izborni dan uživo: U Srpskoj do 15 časova glasalo 39 odsto birača

BANjALUKA - Danas, 2.oktobra, održavaju se deveti po redu opšti izbori u BiH. Sva birališta su otvorena mada je zabilježen određen broj kašnjenja. Na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu glasanje je prekinuto.

18.15 - U Republici Srpskoj, prema podacima Centralne izbore komisije (CIK) glasalo je 466.134 ili 39 odsto od 1.194.751upisanih birača.

 Na opštim izborima 2018. godine u Republici Srpskoj je glasalo 41,81 odsto od ukupnog broja birača na biračkim spiskovima.

U FBiH je građansku dužnost ispunilo 676.138 ili 33 odsto od 2.010.874 birača.

U Brčko distrktu glasalo je 21.989 birača, odnosno 30 odsto od 72.751 upisanog u birački spisak.

17.40  - Policija Brčko distrikta je do 17 časova zaprimila 10 prijava koje se odnose na ometanje ili kršenje izbornog procesa, te postupila po njima, rekla je portparol Policije Dževida Hukičević.

Hukičevićeva je novinarima saopštila da je policija o svim prijavama informisala Izbornu komisiju Brčko distrikta, kao i Operativni štab "Opšti izbori 2022" sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ona je ponovila da su policijski službenici raspoređeni u blizini biračkih mjesta i da po pozivu predsjednika ovih tijela pružaju traženu pomoć.

-Sve nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom građani mogu da prijave policiji na brojeve telefona 122 i 049/233-200 - navela je Hukičevićeva.

17.38 - Na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu do 17 časova glasalo je 476 birača ili oko 47 odsto upisanih u birački spisak, izjavila je Srni generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.
 

17.06 - Na današnjim opštim izborima u BiH do 15 časova glasalo je 35 odsto, odnosno 1.164.261 birača upisanih u birački spisak, saopštio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović. Ovo je za 2,2 odsto manje nego na izborima 2018. godine, kada je u istom periodu glasalo 1.211.025 birača, što je tada bilo 37,2 odsto registrovanih.

 

Arnautović je istakao da je do sada prijavljeno 35 prigovora na izborni proces, a za kršenje izborne šutnje evidentirana su 23 prigovora.

Pozvao je glasače da do 19 časova do kada traje glasanje izađu u što većem broju kako bi procenat izlaznosti bio što veći.

- Nažalost, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mestu, na Grbavici u Sarajevu. Zbog smrti birača dva biračka mjesta su bila zatvorena dva časa i za toliko vremena će biti produženo glasanje - naglasio je Arnautović.

17.00 –Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Doboju do sada je dostavljeno sedam prigovora na izborni proces od jednog političkog subjekta koji su ocijenjeni kao neosnovani, izjavio je predsjednik GIK-a Nenad Paleksić.

Paleksić je rekao novinarima da se izbori odvijaju korektno i bez incidenta.

-Pojedini posmatrači hoće da učestvuju u procesu nečeg što ne mogu da rade, a predsjednici biračkih odbora odlično znaju šta posmatrači treba da rade, šta su njihove nadležnosti - istakao je Paleksić.

On je naveo da je upoznat o tome da je protiv njega SDS podnio prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, izrazivši žaljenje što je došlo do toga.

-Oni neka rade svoj posao, a ja ću svoj. Činjenica je da ja Gradsku izbornu komisiju držim na jedan profesionalan način i radim sve ove godine - rekao je Paleksić, dodavši da ga navedena prijava ne zabrinjava.

16.55 - Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar rekao je danas Srni da izborni dan protiče bez problema i da činjenica da od 5.903 biračka mjesta u BiH samo jedno ne radi i da će dovesti proces do kraja daje motiv da budu zadovoljni.

Bakalar je rekao da je opšta ocjena da su birači iskoristili lijepo vrijeme i da je izlaznost dobra, što je dobra poruka generalno za ovaj dan.

-Proces se odvija nesmetano, i to je najvažnije, prema Izbornom zakonu i aktima CIK-a. Generalna ocjena je da su otvorena sva biračka mjesta, osim jednog u BiH. Neka sa malim zakašnjenjem, ali je to manji broj biračkih mjesta i njihov rad će biti produžen za onoliko vremena koliko je trajalo kašnjenje u početku samog rada - rekao je Bakalar.

Bakalar rekao da je u proteklim danima bilo mnogo informacija o odustajanju određenog broja članova biračkih odbora koji su delegirani od političkih subjekata.

-Međutim, činjenica da od 5.903 biračka mjesta u BiH - 5.902 radi i da će dovesti proces do kraja, daje nam određeni motiv da budemo zadovoljni - naveo je Bakalar.

On je rekao da nakon 19.00 časova slijedi brojanje glasova, na šta će biti obraćena posebna pažnja.

-Imamo niz prigovora koje će naše službe u toku dana i narednih dana ispitivati. Veći dio radnji na izborni dan je u nadležnosti lokalnih izbornih komisija, a ono što je u nadležnosti CIK-a mi ćemo u toku dana i narednim danima procesuirati -  istakao je Bakalar.
 

15.50 - Biračko mjesto u sarajevskom naselju Grbavica privremeno je zatvoreno jer je osamdesetogodišnja žena preminula, nakon što je imala epileptični napad na ulazu u biralište.

15.47 - Na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu danas neće biti održani izbori, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Ljuban Knežević.

Knežević je naveo da novi birački odbor, koji je odredio OIK, pakuje izborni materijal koji će u pratnji policije biti dostavljen u Opštinsku izbornu komisiju.

On je rekao da biračko mjesto Hozići jutros nije ni počelo sa radom, a tokom obilaska članovi OIK-a su našli označene glasačke listiće za sve nivoe vlati.

- Označene listiće je izuzela policija. Ostali izborni materijal biće dostavljen u Opštinski izbornu komisiju - rekao je Knežević.

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Mladen Mitrović izjavio je ranije Srni da je pet lica iz biračkog odbora Hozići u Novom Gradu uhapšeno zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara.

15.37 -   Izlaznost po lokalnim zajednicama u Srpskoj do 15 časova

Na području Banjaluke do 15 časova glasalo je 42,75 odsto birača od 194.193 registrovanih, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Dubravko Malinić.

Na birališta je izašlo 80.839 građana.

Malinić je istakao da glasanje protiče uobičajno, bez značajnijih problema.

Građani svoje biračko pravo mogu da ostvare na 266 biračkih mjesta.

Angažovano je 25 mobilnih timova.

Na biralištima na području Gradiške do 15.00 časova glasalo je 18.312 birača ili 33,96 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, potvrdio je predsjednik GIK Branislav Radinović.

Radinović je naveo da je zaprimljen jedan prigovor na rad biračkog odbora Senjak sedam, ali da to nije značajno uticalo na izborni proces.

Na području Gradiške pravo glasa za opšte izbore u BiH imaju 55.092 birača.

Birališta će biti zatvorena u 19.00 časova.

U opštini Šekovići do 15.00 časova glasala su 2.954 birača ili 41,85 odsto od 7.358 sa pravom glasa, što je dobar odziv, izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Miloš Jevtić.

Jevtić je dodao da je najveća izlaznost zabilježena na biračkom mjestu Sučani gdje je glasalo 312 ili 42 odsto birača.

On je naveo da izborni proces teče bez problema na svih 18 biračkih mjesta u Šekovićima.

U Sokocu je do 15 časova glasalo 50,92 odsto birača, u Rogatici 49,81 odsto, a u Han Pijesku 49,34 odsto birača, rečeno je u opštinskim izbornim komisijama ove tri lokalne zajednice.

Na području opštine Sokolac za opšte izbore registrovano je 10.409 birača koji mogu da glasaju na 23 redovna biračka mjesta i putem jednog mobilnog tima, a izborni proces teče u najboljem redu, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Sokolac Dragan Bašević.

U Rogatici je registrovano 8.940 građana sa pravom glasa, koji mogu da glasaju na 25 redovnih biračkih mjesta, jednom biračkom mjestu za glasanje nepovrđenim listićima i u odsustvu, te putem dva mobilna tima, navela je predsjednik Opštinske izborne komisije Neda Obradović.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Han Pijesak Jela Josić rekla je da se izborni proces na području ove opštine odvija bez ikakvih problema.

U opštini Han Pijesak registrovano je 3.123 birača, koji mogu da glasaju na devet redovnih biračkih mjesta i putem dva mobilna tima.

U Trebinju je do 15 časova glasalo 13.887 birača ili 46 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji.

Izlaznost na izborima u Bileći do 15.00 časova bila je 46,07 odsto i glasao je 4.571 birač, a izbori se odvijaju regularno i bez problema, rečeno je u OIK, nakon što su obišli sva biračka mjesta.

-U Gacku je do 15.00 časova glasalo 55,62 odsto ili 4.462 glasača - izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije Ljubomir Beštić.

On je rekao da je na izbornom mjestu u Brljevu evidentirana rekordna izlaznost od 73 odsto, te napomenuo da se glasanje u Gacku odvija bez problema.

Izlaznost u Ljubinju do 15 časova iznosila je 47 odsto i glasalo je 1.486 građana, dok je u Berkovićima bila 50 odsto odsto, a glasalo je 813 birača, rekli su u izbornim komisijama u tim opštinama.

Izborni dan u Ljubinju i Berkovićima, kako su naveli, protiče mirno i bez problema.

Na području opštine Osmaci do 15.00 časova gasala su 1.223 birača ili 33,33 odsto od ukupno 3.669 upisanih u birački spisak, izjavio je predsjednik OIK Vlado Kapur.

Kapur je naglasio da proces glasanja protiče bez ikakvih problema.

U opštini Kotor Varoš do 15.00 časova glasalo je 34,24 odsto birača sa pravom glasa, a izbori protiču u redu, rekao je član Opštinske izborne komisije Srđan Sakan.

Na području ove opštine pravo glasa imaju 20.962 lica.

Glasa se na 32 redovna biračka mjesta, jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a na terenu su dva mobilna tima.

U Kozarskoj Dubici su do 15 časova glasala 8.322 birača, što je 36,68 odsto biračkog tijela te opštine, potvrdio je  predsjednik OIK Stojan Krnjaić.

Krnjaić je konstatovao da dan izbora u Kozarskoj Dubici protiče mirno i bez incidenata, te potvrdio da je OIK primio ukupno pet prigovora.

Najveća izlaznost u Kozarskoj Dubici do 15 časova zabilježena je na biračkim mjestima u Čitluku, Muratima, Međuvođu i Drakseniću, dok je najmanja izlaznost u biračkim mjestima Vodovod, Dom Rakovica, SŠC tri i Elektro jedan.

Na biračkom spisku za opštinu Kozarska Dubica su 22.773 birača.

Na redovnim biračkim mjestima u Foči do 15.00 časova glasalo je 6.567 birača, odnosno 39,94 odsto, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Vide Vuković.

U odnosu na opšte izbore prije četiri godine, kada je do 15 časova glasalo 8.370 birača, izlaznost je ove godine manja za pet procenta.

U Foči pravo glasa na redovnim biračkim mjestima ima 16.566 građana.

U opštini Novi Grad do 15 časova glasao je 9.561 birač ili 37,50 odsto od ukupno 26.184 sa pravom glasa, potvrđeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji. U OIK-u ističu da se izborni proces na 51 redovnom i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima odvija bez problema, dok na biračkom mjestu Hozići, gdje su zatečeni označeni glasački listići, danas neće biti održani izbori.

U Novom Gradu izborni proces prati 386 posmatrača političkih subjekata.

U opštini Bratunac do 15 časova zabilježena je izlaznost od 36,03 odsto, saopštila je Opštinska izborna komisija.

Od ukupno 18.900 registrovanih glasalo je 6.122 birača.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Ivana Milanović kaže da se glasanje odvija uredno.

Građani mogu da glasaju na 32 redovna biračka mjesta i na jednom mjestu sa nepotvrđenim biračkim listićima, gdje će se obaviti i glasanje u odsustvu.

Formirana su dva mobilna tima da bi se omogućilo ostvarivanje biračkog prava bolesnim i nepokretnim osobama sa pravom glasa na teritoriji ove opštine.

U Rudom je do 15.00 časova na opštim izborima glasalo 2.518 birača ili 32 odsto, rečeno je u OIK.

Birališta na području opštine Rudo otvorena su jutros na vrijeme, a pravo glasa ima 7.881 birač.

Građani mogu da ostvare pravo na 17 redovnih biračkih mjesta, te na po jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu i dva mobilna tima.

Na području opštine Ribnik do 15 časova glasala su 2.444 birača, ili 40,28 odsto od 6.068 registrovanih, koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Na području opštine Ribnik glasanje se odvija na 16 redovnih biračkih mjesta i na jednom za nepotvrđene glasačke listiće.

Na području opštine Oštra Luka do 15  časova glasao je 1.071 glasač, ili oko 25,43 odsto od ukupno 4.210 lica sa pravom glasa, izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije Dalibor Ljuboja.

Ljuboja je potvrdio da glasanje protiče bez problema i pozvao građane da iskoriste svoje demokratsko pravo.

Do 19 časova je na području ove opštine otvoreno sedam redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu, a angažovan je i jedan mobilni tim.

 Na području opštine Šamac do 15. časova glasalo je 5.106 ili 32,54 odsto birača i izborni proces se odvija bez problema, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Šamac Vukosava Babić.

Ona je navela da je najviša izlaznost bila u Škariću 58,51 odsto, a najmanja u Gornjem Hasiću 11,79 odsto.

Na biračkom mjestu u Gornjoj Slatini bilo je kašnjenje 25 minuta i na tom biračkom mjestu glasanje će biti produženo za 25 minuta.

Babićeva je podsjetila da pravo glasa ima 15.693 birača koji mogu glasati na 26 redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim listićima, kao i jedan mobilni tim koji obilazi 46 birača koji će vrlo brzo završiti svoj posao.

Izlaznost birača u Bijeljini do 15 časova je 37,38 odsto, izjavila je predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

Prema njenim riječima, glasalo je 40.595 građana.

Pravo glasa u Bijeljini ima 110.111 građana, glasa se na 183 redovna i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, uz sedam mobilnih timova.

U gradu Doboju je do 15  časova glasalo 42 odsto građana sa pravom glasa, a u opštinama Teslić 32,21 odsto, Petrovo 37,8 odsto i T 35,6 odsto, rečeno je iz  Gradske i opštinskih izbornih komisija ovih lokalnih zajednica.

Za opšte izbore u Doboju upisano je 62.263 birača, u Tesliću 43.085, u Stanarima 7.670, a u Petrovu 6.396 birača.

U opštini Istočno Novo Sarajevo do 15 časova glasalo je 44,75 odsto birača ili 4.987 od 11.257 registrovanih, izjavila je predsjednik OIK Mirjana Škrba Tomić.

Tomićeva je naglasila da izborni poces protiče bez problema.

Za glasanje je otvoreno 15 redovnih biračkih mjesta, te jedno za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i glasanje u odsustvu, a angažovana su i dva mobilna tima.

 U Milićima je do 15.00 časova na 14 redovnih biračkih mjesta svoje biračko pravo iskoristilo 3.320 glasača ili 41,55 odsto, od ukupno upisanih 8.240, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Vladan Trivković.

Trivković je napomenuo da je u ovom trenutku veća izlaznost u odnosu na izbore prije četiri i prije dvije godine.

Na području opštine Mrkonjić Grad do 15 časova glasalo je 7.087 građana ili 41,12 odsto, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Slobodan Rajković.

Građani ove opštine mogu da glasaju na 39 redovnih biračkih mjesta i jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i pet mobilnih timova.

Na području ove opštine pravo glasa ima 17.447 građana.

U Nevesinju je do 15 časova glasalo 44 odsto birača od 11.380 sa pravom glasa, izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije Miljan Spremo.

Prema njegovim riječima, izborni proces protiče bez ikakvih problema.

U Nevesinju se glasa na 32 redovna biračka mjesta, te na jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu.

Na 17 redovnih biračkih mjesta u Čajniču do 15 časova glasalo je 45,62 odsto od ukupno 3.902 registrovana birača, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U OIK-u kažu da glasanje protiče bez problema, te da je bilo samo manjih pritužbi na pravo korištenja pomoći drugih lica s obzirom na to da je pooštrena procedura.

U opštini Trnovo do 15 časova na opštim izborima u BiH glasalo je 55,51 odsto registrovanih birača, a u opštini Kalinovik 59,30 odsto glasača, podaci su opštinskih izbornih komisija.

Predsjednik OIK-a Trnovo Jelena Šipovac rekla je da je do 15.00 časova u ovoj opštini glasalo 645 stanovnika od 1.210 registrovanih za opšte izbore.

U opštini Trnovo građani mogu glasati na četiri redovna biračka mjesta, jednom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a na terenu je i jedan mobilni tim.

Predsjednik OIK-a Kalinovik Milinko Lalović istakao je da je do 15 časova glasalo 985 birača od registrovanih 1.727, koji mogu glasati na 12 redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i jedan mobilni tim.

U Višegradu je do 15.00 časova glasalo 4.258 birača ili 41,94 odsto, od 10.310 građana sa pravom glasa, rekao je član Opštinske izborne komisije Višegrad Esed Muhić.

Prema njegovim riječima, na ovom području su 24 biračka mjesta, jedno mjesto u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, te pet mobilnih timova.

U Srebrenici je do 15.00 časova glasalo 3.817 birača ili 32 odsto od ukupno 12.435 upisanih u birački spisak, saopštila je predsjednik Opštinske izborne komisije  Ljiljana Stevanović.

Ona je ukazala da je na biralištima i dalje izražen problem glasanja uz pomoć drugog lica, koji, kako kaže, usporava izborni proces, dovodi do gužvi na biralištima i nezadovoljstva osoba kojima je potrebna pomoć pri glasanju.

Izbori se u ovoj lokalnoj zajednici obavljaju na 30 biračkih mjesta, a uključen je i jedan mobilni tim za omogućavanje izbornog prava starim i nepokretnim osobama na kućnoj adresi.

U Derventi je do 15 časova glasao 9.291 birač ili 28,84 odsto biračkog tijela, a izborni proces se odvija bez problema, potvrđeno je iz Gradske izborne komisije.

Pravo glasa u Derventi ima 33.446 birača, od kojih 32.549 na redovnim biračkim mjestima, a 897 putem pošte.

Predsjednik Gradske izborne komisije Denis Zelenika rekao je Srni da su u Derventi jutros zabilježena manja kašnjenja na tri biračka mjesta, dok su ostala otvorena na vrijeme.

Zelenika je naveo da se kasnilo zbog prebrojavanja glasačkih listića i na tim mjestima vrijeme glasanja biće produženo za onoliko koliko je kasnilo otvaranje.

On je dodao da je jutros na vrijeme počelo da radi i sedam mobilnih timova.

U Ugljeviku je do 15 časova glasalo 47,85 odsto birača od ukupno 14.000 stanovnika sa pravom glasa, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Milorad Simić.

Glasa se na 30 redovnih biračkih mjesta i jednom za glasanje u odsustvu, a formiran je i jedan mobilni tim.

Birališta su otvorena do 19.00 časova, nakon čega se očekuje sljedeći presjek glasanja.

 Na području opštine Čelinac do 15 časova glasalo je 43,07 odsto građana, od 15.658 upisanih u redovni birački spisak, izjavio je Srni predsjednik OIK Milan Pejanović.

Pejanović je istakao da izbori protiču u mirnoj atmosferi i da OIK do sada nije primio nijednu žalbu.

Glasanje će biti produženo 15 minuta na biračkom mjestu u Opsječkom, koje je otvoreno sa 15 minuta zakašnjenja zbog dužeg prebrojavanja biračkog materijala.

Na području Čelinca je 26 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

U Prijedoru je do 15 časova glasao 25.521 građanin odnosno 31,01 odsto, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Željko Škondrić.

On je naveo da je dosadašnja izlaznost za 1,37 procentni poen manja nego za opšte izbore 2018. godine.

On je ocijenio da glasanje protiče u skladu sa pravilima i da se GIK Prijedor na vrijeme pripremio za današnji dan.

Na području opštine Šipovo do 15 časova glasao je 4.171 građanin sa pravom glasa ili 39,75 odsto od 10.492 registrovana birača, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije  Vida Rakita.

Na području Šipova glasa se na 20 redovnih biračkih mjesta i na jednom za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima.

Izlaznost birača na opštim izborima na području opštine Prnjavor do 15 časova je 30,57 odsto, odnosno glasalo je 11.986 od ukupno 39.207 lica sa pravom glasa, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U Brodu je do 15 časova glasao 5.161 birač ili 28,78 odsto od ukupno 16.332 lica sa pravom glasa, rečeno je  u Opštinskoj izbornoj komisiji.

-Do ovog časa nije bilo prigovora na odvijanje izbornog procesa, a izbore posmatra 191 posmatrač kandidovan ispred političkih subjekata - naveli su u OIK Brod.

Jutros su na dva biračka mjesta zabilježena kašnjenja od 15 minuta.

U opštini Kneževo do 15 časova glasalo je 41,16 odsto birača od 9.117 sa pravom glasa, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Budimir Dukić.

Dukić je rekao da izborni proces protiče bez problema.

Birači u ovoj lokalnoj zajednici mogu glasati na 20 redovnih biračkih mjesta i posredstvom dva mobilna tima.

U opštini Istočni Stari Grad do 15 časova na opštim izborima glasalo je 655 građana ili 61,21 odsto, izjavio je predsjednik OIK Nemanja Nikolić. Nikolić je podsjetio da u ovoj opštini pravo glasa na ovim izborima ima 1.070 građana.

On je istakao da na glasačkim mjestima nisu imali problema.

Na biralištima u Loparama do 15 časova glasalo je 43,68 birača, od ukupno 11.818 sa pravom glasa, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije  Davor Vićić.

Vićić je naveo da izbori protiču uredno i da do 15 časova nije bilo nijednog prigovora.

Stanovnici Lopara glasaju na 23 redovna biračka mjesta, jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a na terenu su i četiri mobilna tima.

Na području opštine Jezero do 15časova na izbore je izašao 431 birač ili 39,83 odsto od 1.082 registrovanih za glasanje, rekao je predsjednik OIK Dejan Nikolčić.

U Jezeru imaju dva redovna biračka mjesta u zgradi Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i jedno pridruženo mjesto za glasanje na nepotvrđenim listićima i za glasanje u odsustvu.

U BiH danas se održavaju opšti izbori na kojima pravo glasa ima 3.368.666 birača.

Na području opštine Srbac do 15 časova glasalo je 43,62 odsto birača od 17.479 sa pravom glasa, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Duško Mitrić.

Mitrić je rekao da se izborni proces odvija bez većih problema.

Birači u Srpcu mogu glasati na 32 biračka mjesta i jednom mjestu za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima.

U opštini Pale do 15 časova glasalo je 43,49 odsto birača ili 8.574 od 19.956 sa pravom glasa, izjavio je predsjednik OIK Predrag Slijepčević.

Slijepčević je istakao da izborni proces protiče bez problema.

U opštini Pale jutros je otvoreno 38 redovnih biračkih mjesta, jedno za lica zaražena virusom korona i jedno za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a na terenu su i četiri mobilna tima.

U Novom Goraždu je do 15 časova glasalo 789 ili 49,47 odsto birača, od 1.636 građana sa pravom glasa, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Novo Goražde Danka Delić.

Prema njenim riječima, za glasanje je otvoreno pet redovnih biračkih mjesta i angažovana su dva mobilna tima.

U BiH se danas održavaju opšti izbori na kojima pravo glasa ima 3.368.666 birača.

U opštini Kupres u Republici Srpskoj do 15 časova glasalo je 150, odnosno 47 odsto registrovanih birača, izjavila je predsjednik OIK Kupres Republika Srpska Ana Ždero.

Ona je navela da glasanje protiče bez problema.

Pravo glasa u ovoj opštini ima 318 građana koji glasaju na jednom biračkom mjestu, kojem je pridruženo i biračko mjesto za glasanje u odsustvu.

U opštini Istočna Ilidža do 15 časova na opštim izborima u BiH glasalo je 6.879 birača od 13.486 upisanih u birački spisak, odnosno 51,71 odsto, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U ovoj opštini otvorena su 24 redovna biračka mjesta i jedno za glasanje na nepotvrđenim biračkim listićima.

Na terenu je i šest mobilnih timova za glasanje.

U opštini Kostajnica do 15  časova glasala su 1.763 birača ili 36,25 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Mirjana Krnjajić.

Krnjajićeva je navela da na svim biračkim mjestima izbori protiču bez problema i da Opštinska izborna komisija nije primila nijednu prijavu.

Prema njenim riječima, završeno je glasanje posredstvom mobilnog tima, za koji je bilo prijavljeno 47 birača.

Na području Kostajnice glasa se na 13 redovnih biračkih mjesta, a jedno biračko mjesto određeno je za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

U opštini Istočna Ilidža do 150 časova na opštim izborima glasalo je 6.879 birača od 13.486 upisanih u birački spisak, odnosno 51,71 odsto, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji. U ovoj opštini otvorena su 24 redovna biračka mjesta i jedno za glasanje na nepotvrđenim biračkim listićima. Na terenu je i šest mobilnih timova za glasanje.

U opštini Krupa na Uni do 15.00 časova glasalo je 32,5 odsto od ukupno 1.692 birača sa pravom glasa, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Milana Ivanović.

Ivanovićeva je navela da u ovoj opštini izborni proces protiče bez problema.

Birači se izjašnjavaju na četiri redovna biračka mjesta.

Na području opštine Donji Žabar do 15 časova glasalo je 699 birača ili 40,43 odsto od ukupno 1.729 registrovanih, rekla je predsjednik OIK Dragana Avramović.

Avramovićeva je istakla da su u zapisniku evidentirali da je jedan birač fotografisao glasački listić, kao i prigovor jednog posmatrača na izmjenu Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na položaj glasačkih kabina.

U opštini Istočni Mostar do 15 časova glasalo je 51 odsto birača, od registrovana 152, izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije  Željko Vujadinović.

Vujadinović je rekao da glasanje protiče u najboljem redu.

U Istočnom Mostaru glasa se na jednom biračkom mjestu.

U opštini Vlasenica do 15 časova glasalo je 3.842 ili 42,68 odsto birača od 9.439 registrovanih sa pravom glasa na izborima, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Sanja Stanimirović.

Stanimirovićeva je navela da su na dva biračka mjesta imali prekid zbog nesuglasica između članova biračkih odbora i posmatrača, te da je nakon intervencije OIK-a glasanje nastavljeno.

Ona je istakla da su na redovnom biračkom mjestu "Srednjoškolski centar dva" imali prekid u glasanju od 45 minuta, a mobilni tim 30 minuta.

-OIK je intervenisao na oba mjesta, tako da je došlo do smirivanja situacije, nakon čega je glasanje nastavljeno - navela je Stanimirovićeva.

Ona je dodala da je Opštinska izborna komisija na terenu primijetila da postoji napetost među političkim subjektima, zbog čega su morali više puta da intervenišu u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima.

Na birališta u Vukosavlju do 15 časova izašlo je 1.167 birača, što je 27,26 odsto od 4.281 registrovanog za opšte izbore, potvrdio je Srni predsjednik OIK Igor Marjanović.Marjanović je rekao da proces glasanja teče bez problema.

U Vukosavlju se glasa na osam redovnih biračkih mjesta, a angažovan je i jedan mobilni tim na terenu.

Na području Modriče do 15 časova glasalo je 34,15 odsto od 27.739 birača registrovanih u ovoj opštini, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Olivera Čanić.

Čanićeva je navela da od otvaranja biračkih mjesta nije zabilježena nijedna nepravilnost.

Na području opštine Pelagićevo do 15 časova na birališta je izašlo 1.337 birača ili 30,13 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa, potvrdila je član OIK Anka Majstorović.

Majstorovićeva je rekla da se glasanje odvija bez problema i da nisu zaprimili nijednu prijavu za izbornu nepravilnost.

Ona je napomenula da nema gužvi na biračkim mjestima.

Pravo glasa na području opštine ima 4.816 birača.

U Brčko distriktu je do 15 časova glasalo 35,22 odsto birača sa entitetskim državljanstvom Republike Srpske, rekla je predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić.

Mrkonjićeva je na konferenciji za novinare navela da je na redovnim biračkim mjestima do 15.00 časova glasalo 26,85 odsto građana sa entitetskim državljanstvom Federacije BiH.

Ona je napomenula da ovim brojevima nisu pridruženi rezultati glasanja sa biračkih mjesta gdje se glasa na nepotvrđenim glasačkim listićima, posredstvom mobilnog tima i u odsustvu.

Mrkonjićeva kaže da je Izborna komisija Brčko distrikta do sada primila sedam prigovora i to jedan od ovjerenog političkog subjekta i šest od građana.

-Prigovori se odnose na postupanje biračkih odbora prema akreditovanim posmatračima ili na odnos članova biračkih odbora prema biračima na biračkom mjestu-  pojasnila je Mrkonjićeva.

15.25 - Izborni dan na području istočne Hercegovine protiče mirno i bez problema, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Trebinje.
Izborni dan protiče uredno, policija nije imala nikakvih prijava - naveli su iz Policijske uprave Trebinje.
U BiH se danas održavaju opšti izbori na kojima pravo glasa ima 3.368.666 birača.

 

14.40 -  Izborni dan u Bijeljini protiče kako treba i nijedan incident nije prijavljen Gradskoj izbornoj komisiji, izjavila je danas predsjednik ove komisije Dijana Savić Božić.
"Zbog toga što razne priče kruže po portalima i medijima definitivno dolazio do toga da građani izgube motivaciju za izlazak na izbore da ostvare svoje biračko pravo", upozorila je Božićeva.

Ona je pozvala sve one koje interesuje šta se dešava na izbornim mjestima da se orjentišu na izborne komisije za dobijanje informacija.


14.15 - Policija Brčko distrikta je do 12.00 časova primila šest prijava u vezi sa ometanjem ili kršenjem izbornog procesa, rekla je portparol policije Dževida Hukičević.
Hukičevićeva je rekla novinarima da policija o svim prijavama periodično informiše Izbornu komisiju Brčko distrikta kao i Operativni štab akcije "Opšti izbori 2022" sa sjedišem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ona je napomenula da je, na osnovu odluke šefa brčanske policije, i policija distrikta formirala operativni štab za nesmetano sprovođenje opštih izbora 2022. sa aspekta bezbjednosti i da je angažovano 217 zaposlenih u policiji.

"Policijski službenici su raspoređeni u blizini biračkih mjesta spremni da u svakom momentu, na poziv predsjednika biračkog odbora, pruže traženu pomoć", dodala je Hukičevićeva.

Ona je dodala da građani sve nepravilnosti u vezi sa izbornim procesom mogu da prijave Policiji Brčko distrikta na brojeve telefona 122 i 049 233 200.


14.13 -  SDS je predao Okružnom javnom tužilaštvu Doboj krivičnu prijavu protiv predsjednika Gradske izborne komisije Doboj Nenada Paleksića zbog osnovane sumnje da je počinio niz krivičnih djela protiv izbornih prava, izjavio je zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić.

Savić je rekao da su kod izbornih malverzacija i zloupotreba biračkog prava predviđene kazne od tri do pet godina zatvora, saopšteno je iz SDS-a.

13.47 - Na području Brčko distrikta do 11.00 časova za opciju Republike Srpske glasala su 4.382 birača ili 14,95 odsto od ukupno registrovanih 29.311 građana sa pravom glasa, rekla je predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.
Mrkonjićeva je navela da je za opciju Federacije BiH do 11.00 časova glasalo 5.296 birača ili 12,19 odsto od registrovanih 43.469 sa pravom glasom na redovnim biračkim mjestima.

"Među ove birače nisu uračunati oni koji glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima, u odsustvu i putem mobilnih timova", rekla je Mrkonjićeva na konferenciji za novinare.

13.44 - Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović rekao je danas da u većini gradova, osima Zvornika, Doboja, Kozarske Dubice i Prijedora, na glasačkim mjestima nema značajnih problema i ometanja izbora.

Radović je rekao na konferenciji Glavnog izbornog štaba SDS-a da su posmatrači, članovi biračkih odbora i pravni timovi ove stranke na terenu i istakao da se SDS odlično spremio za ove izbore.

On je rekao da je izlaznost za sada dobra i da je za dva procenta veća u odnosu na prošle izbore, te pozvao policiju, tužilaštvo i Sipu da izađu na teren "kako bi uspjeli mirno i dostojanstveno završiti ovaj izborni dan", saopšteno je iz SDS-a.

Predsjednik Odbora za bezbjednost SDS Perica Stanić rekao je da će Pravni tim SDS-a tužilaštvu predati sve nepravilnosti koje mogu uticati na rezultat izbora.

On je podsjetio da je u Novom Gradu smijenjen birački odbori i pet lica lišeno slobode, što "treba da bude nauk i drugima", te naveo da je dobro što je izborni proces značajno unaprijeđen.

13.00 - Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske do sada je na izborima zabilježeno sedam incidenata odnosno kršenja pravila i procedura. OPŠIRNIJE

12.10 - CIK: Odziv birača na Opštim izborima do 11 časova je 14 odsto

Na opštim izborima u BiH danas do 11.00 časova glasalo je 14 odsto upisanih u birački spisak, što je za tri odsto više nego na izborima 2018. godine, saopštio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

On je na prvoj današnjoj konferenciji CIK-a precizirao da je do navedenog perioda glasalo 459.989 birača od ukupno registrovanih 3.368.666.

"Generalno se može reći da izborni proces teče u redu", rekao je Arnautović.

                 

11.45 - 
  Izlaznost po lokalnim zajednicama u Srpskoj do 11 časova

 Na području Banjaluke do 11.00 časova glasalo je 18,75 odsto birača i to je nešto veća izlaznost u odnosu na lokalne izbore 2020. godine.

 U Bijeljini je do 11.00 časova na izbore izašlo 16,91 odsto birača, što je znatno više nego na ranijim izborima, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

 Na području grada Zvornika do 11.00 časova glasao je 9.221 birač, ili 17,91 odsto od ukupnog broja na glasačkom spisku.

Na području Modriče do 11.00 časova glasalo je 4.057 građana sa pravom glasa od 27.739 registrovanih

U Rudom je do 11.00 časova glasalo 11 odsto od 7.881 registrovanog birača, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji

 U Vukosavlju je do 11.00 časvova glasalo 12,03 odsto od 44.281 birača registrovanog za opšte izbore, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije

 Na području opštine Pelagićevo do 11.00 časova glasalo je 13,9 odsto registrovanih birača, od 4.437 sa pravom glasa.


U opštini Kneževo do 11.00 časova glasalo je 16,97 odsto birača, od 9.117 sa pravom glasa

- Na području opštine Vlasenica do 11.00 časova glasalo je 19,59 odsto građana, od 9.439 sa pravom glasa, a u Šekovićima 19,43 odsto, od 7.358 sa pravom glasa, rečeno je Srni iz opštinskih izbornih komisija.

 U opštini Petrovac/Drinić do 11.00 časova glasala su 203 birača ili oko 17 odsto od 1.185 sa pravom glasa

Na području opštine Rogatica do 11.00 časova glasala su 2.063 birača, što je 23,57 odsto od 8.940 lica sa pravom glasa

 Na području opštine Srbac do 11.00 časova glasalo je 19,74 odsto ili 3.436 birača, a izborni proces se odvija bez problema, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Duško Mitrić.

 U opštini Istočno Novo Sarajevo do 11.00 časova na opštim izborima glasalo je 2.195 građana ili 19,78 odsto

Na područje opštine Osmaci do 11.00 časova gasala su 483 birača ili 13,6 odsto u odnosu na ukupan broj glasača upisanih u birački spisak

 U Doboju je do 11.00 časova glasalo 20 odsto građana upisanih u birački spisak, u Tesliću 13,93 odsto, Petrovu 17,29 procenata, a u Stanarima 15,5 odsto, rečeno je Srni u gradskoj i opštinskim izbornim komisijama ovih lokalnih zajednica.

U opštini Čajniče do 11.00 časova glasalo je 712 građana, što je 18,46 odsto ukupno upisanih u birački spisak

 U Novom Goraždu je do 11.00 časova glasalo 318 birača ili 19,42 odsto od 1.636 građana sa pravom glasa

Na biralištima na području Gradiške do 11.00 časova glasalo je 8.295 birača ili 15,1 odsto od ukupno 55.092 upisana u birački spisak

Na području opštine Milići do 11.00 časova glasalo je 1.616 birača ili 20,23 odsto upisanih u birači spisak, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Vladan Trivković.

Na području opštine Bratunac do 11.00 časova na izbore je izašlo 16,15 odsto birača, podaci su Opštinske izborne komisije

U Trebinju je do 11.00 časova glasalo 24 odsto ili 7.347 birača, rečeno je Srni u Gradskoj izbornoj komisiji.
Izlaznost na izborima u Bileći do 11.00 časova iznosila je 21,44 odsto i glasalo je 2.127 od ukupno 10.020 birača, a izborni proces teče bez problema, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji. U Nevesinju je do 11.00 časova glasalo 16,95 odsto

U Gacku je do 11.00 časova glasalo 24,30 odsto ili 1.950 birača, što je dobra izlaznost, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Ljubomir Beštić.

Izlaznost u Ljubinju do 11.00 časove bila je 13 odsto ili 440 građana, a u Berkovićima 16 odsto ili 265 glasača.

Na području opštine Oštra Luka do 11.00 časova glasalo je 489 građana ili oko 11 odsto od ukupno 4.210 birača sa pravom glasa

U Višegradu je do 11.00 časova glasalo 1.965 birača ili 19,36 odsto od 10.310 registrovanih.

Na području opštine Čelinac do 11.00 časova glasalo je 18,22 odsto birača od 15.658 registrovanih, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Milan Pejanović.


U opštini Istočna Ilidža do 11.00 časova na opštim izborima u BiH glasalo je 2.966 od 13.486 upisanih u birački spisak

Na području opštine Mrkonjić Grad do 11.00 časova glasalo je 2.987 Mrkonjićana ili 17,33 odsto od 17.447 registrovanih birača  
U opštini Istočni Stari Grad do 11.00 časova na opštim izborima u BiH glasalo je 28,5 odsto registrovanih birača, a u opštini Trnovo 25,90, podaci su opštinskih izbornih komisija.


 U Novom Gradu do 11.00 časova glasalo je 4.796 birača ili 18,81 odsto od njih 26.184 sa pravom glasa, a da na biračkom mjestu Hozići još nije počeo izborni proces, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Na području grada Laktaši do 11.00 časova glasalo je 18,83 odsto od 32.889 birača, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Gordana Nišić.

U opštini Srebrenica do 11.00 časova na izbore su izašla 1.663 birača ili 14,37 odsto od ukupnog biračkog tijela, koje iznosi 12.435 glasača

U Derventi je do 11.00 časova glasalo 3.949 birača ili 12,26 odsto biračkog tijela.

 Na području opštine Ribnik do 11.00 časova glasala su 1.082 glasača ili 17,83 odsto od 6.068 registrovanih na redovnim biračkim mjestima

U opštini Kotor Varoš do 11.00 časova glasalo je 11,64 odsto biračkog tijela, a izbori protiču u redu, rekao je Srni član Opštinske izborne komisije Kotor Varoš Srđan Sakan.

U opštini Pale je do 11.00 časova glasalo 3.718 lica od 19.956 sa pravom glasa ili 18,86 odsto, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Predrag Slijepčević

 Na području opštine Šipovo do 11.00 časova glasala su 1.594 glasača ili 15,19 odsto od 10.492 registrovana glasača. 

U Han Pijesku je do 11.00 časova na biračka mjesta izašao 771 glasač, što je 25 odsto od ukupno 3.123 registrovana birača za redova biračka mjesta, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Han Pijesak Jela Josić.

 Izlaznost na području opštine Šamac do 11.00 časova je bila 13,57 odsto, potvrdila je predsjednik Opštinske izborne komisije Vukosava Babić.

U opštini Kupres u Republici Srpskoj do 11.00 časova glasalo je 57 od 318 birača

 U Brodu je do 11.00 časova glasao 2.375 birača ili 13,24 odsto biračkog tijela, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji


Na području opštine Prnjavor do 11.00 časova glasalo je 4.943 birača ili 12,61 odsto od 39.207, koliko ih je registrovano na opštim izborima, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.

 U opštini Kalinovik je do 11.00 časova na opštim izborima glasalo 25 odsto od ukupnog broja birača, rekao je predsjednik Opštinskog biračkog odbora Milinko Lalović.

Na području opštine Ugljevik do 11.00 časova glasalo je 22 odsto od ukupnog broja birača u ovoj opštini, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U Krupi na Uni do 11.00 časova na birališta je izašlo 248 birača ili 14,65 odsto od 1.692 sa pravom glasa, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Milana Ivanović.

Do 11.00 časova u opštini Lopare glasalo je 20,44 odsto biračkog tijela, a izbori protiču u redu, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Lopare Davor Vićić.

 Na području opštine Jezero do 11.00 časova glasalo je 177 glasača ili 16,36 odsto od 1.082 registrovana, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Dejan Nikolčić.

 Do 11.00 časova na području opštine Kostajnica glasalo je 886 birača ili 18,11 odsto od 4.891 upisanog u redovni birački spisak, izjavila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Mirjana Krnjajić.

10. 50 - U Bijeljini je odziv birača bolji nego prethodnih godina i do 9.00 časova glasalo je 7,03 odsto upisanih u birački spisak koji ima 110.111 lica, rekla je novinarima predsjednik Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić.

Prema njenim riječima, za dva sata biračko pravo iskoristilo je 7.500 birača, a taj broj je i veći jer ne sadrži podatke iz sedam mobilnih timova i biračkog mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Božićeva je pozvala sve građane da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo.

Prema njenim riječima, od 183 redovna biračka mjesta u Bijeljini samo je na jednom biračkom mjestu u Janji bilo kašnjenje od 10 minuta i toliko će biti produženo glasanje na ovom biračkom mjestu.

10. 35 - Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje. Opširnije na linku.

10.18 - Glasanje u opštini Istočni Mostar odvija se bez problema, a pravo glasa imaju 152 birača, izjavio je  predsjednik Opštinske izborne komisije Željko Vujadinović.

 

Vujadinović je dodao da je jedno biračko mjestu u ovoj opštini otvoreno na vrijeme.

U Brodu su otvorena sva biračka mjesta, uz kašnjenje dva zbog brojanja glasačkih listića, potvrdila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Stana Danilović.

Danilovićeva je navela da je na dva biračka mjesta kašnjenje bilo 15 minuta.

Izborni proces u opštini Nevesinje jutros je počeo na vrijeme, izjavio je  predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Miljan Spremo.

Spremo je dodao da su u Nevesinju otvorena 32 redovna biračka mjesta i jedno za glasanje u odsustvu.

10.07 - Sva biračka mjesta na području Brčko distrikta su otvorena, ali je kasnilo na osam zbog ponovnog prebrojavanja glasačkih listića, rekla je predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

Mrkonjićeva je na konferenciji za novinare rekla da se na jednom biračkom mjestu sa otvaranjem kasnilo 30 minuta, a na drugom 20 minuta.

“Birački odbori u Brčko distriktu rade dupli posao, prebrojavaju glasačke listiće za sedam nivoa. Članovima biračkih odbora trebalo je više vremena kako bi ponovo prebrojali glasačke listiće”, pojasnila je Mrkonjićeva.

Ona je napomenula da je na pojedinim biračkim mjestima veliki broj posmatrača htio u isto vrijeme biti na biračkom mjestu koji je prostorno ograničen, te da su dobili uputstva kako da postupe u tom slučaju.

 

9.52 - Policija u Bugojnu juče je na jednom od biračkih mjesta provjeravala prijavu da je došlo do kršenja izbornog procesa jer je predsjednik biračkog odbora sa još dvije osobe unio kartonski paket na biralište.

“Odmah po zaprimanju prijave Odsjek kriminalističke policije PU Bugojno je formirao uviđajnu ekipu koja je zajedno sa predsjednikom opštinske izborne komisije Bugojno izašla na lice mjesta gdje su utvrdili da predmetno glasačko mjesto nije narušeno”, potvrdio je portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić.

On je kazao da tokom vršenja uviđajnih radnji i kontradiverzionog pregleda lica mjesta, nisu pronađeni predmet niti tragovi koji bi ukazivali na postojanje nekog krivičnog djela.

9.41 - Na biračkom mjestu u Hozićima kod Novog Grada jutros su pronađeni označeni glasački listići za sve nivoe vlasti, rekao je  predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Ljuban Knežević. Opširnije na linku.

9.23 - Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da su biračka mjesta za glasanje na opštim izborima u BiH otvorena jutros u 7.00 časova, kada su sa radom počela i 352 mobilna tima.

Na pojedinim biračkim mjestima bilo je kašnjenja, a CIK navodi da su razlozi za to uobičajeni i kao na ranije održanim izborima: nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i slično.

Kašnjenja u otvaranju biračkog mjesta bila su u prosjeku od 15 do 30 minuta.

CIK je najavio da će odziv birača do 11.00 časova saopštiti na konferenciji za novinare u 12.00 časova.

 

9.11 - Na biračkom mjestu u Majevcu na području Doboja jutros je prijavljen problem sa posmatračima političkih subjekata.

Opširnije na linku.

8.50 - Sedam biračkih mjesta u Republici Srpskoj još nije otvoreno od ukupno 2.140 birališta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Iz MUP-a su naveli da je riječ o po jednom biračkom mjestu na području policijskih uprava (PU) Prijedor, Zvornik i Banjaluka i četiri biračka mjesta na području PU Bijeljina.

Iz MUP-a ističu da se proces glasanja odvija mirno, bez incidenata.

“Zbog održavanja opštih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju) rade danas do 19.00 časova”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a podsjećaju da je zbog izbora ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske naredio zabranu prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju od ponoći do sutra ujutro u 6.00 časova.

8.44 - U Brodu su otvorena sva biračka mjesta, uz kašnjenje dva zbog brojanja glasačkih listića, potvrdila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Stana Danilović.

Danilovićeva je navela da je na dva biračka mjesta kašnjenje bilo 15 minuta.

Sva birališta otvorena su u Doboju, Tesliću, Petrovu i Stanarima, potvrđeno je iz izbornih komisija.

 

Iz Gradske izborne komisije Doboj rečeno je da se na pet biračkih mjesta kasnilo sa otvaranjem od 15 do 35 minuta zbog zahtjeva posmatrača da se prebroje glasački listići za određene nivoe, dok su ostala otvorena u 7.00 časova.

U Derventi su jutros zabilježena manja kašnjenja na tri biračka mjesta, dok su ostala otvorena na vrijeme, rekao je predsjednik Gradske izborne komisije Denis Zelenika.

Zelenika je naveo da se kasnilo zbog prebrojavanja glasačkih listića i na tim mjestima će vrijeme glasanja biti produženo za onoliko koliko je kasnilo otvaranje.

Biračka mjesta su  na vrijeme otvorena u Gradišci, Čajniču, Vlasenici, Osmacima,Donjem Žabaru, Kozarskoj Dubici, Šekovićima, Pelagićevu, Drvaru i Bosanskom Grahovu.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Čelincu Milan Pejanović rekao je Srni da su sva biračka mjesta otvorena u 7.00 časova, osim birališta u mjesnoj zajednici Opsječko, koje je otvoreno sa 15 minuta zakašnjenja zbog dužeg prebrojavanja biračkog materijala.

Prema njegovim riječima, nije bilo nikakvih primjedbi, ni problema na početku biračkog procesa.

8.30 - Opšti izbori u BiH danas se održavaju prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na dosadašnje izborne procese, a jedno od njih je da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

Ukinuta je i i praksa čitanja naglas imena glasača, a uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine.

Iz Centralne izborne komisije ranije su objasnili da je cilj ovih intervencija da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Na ovogodišnjim izborima prvi put je uvedena elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

8.15 - Kašnjenje otvaranja biračkih mjesta je zabilježeno u Trebinju, Novom Goraždu, Zvorniku i Foči.

Na području grada Zvornika na vrijeme je otvoreno 85 biračkih mjesta, dok se sa otvaranjem jednog biračkom mjesta kasnilo više od 40 minuta zbog odustajanja predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora, rekao je predsjedik Gradske izborne komsije (GIK)  Mustafa Arifović.

On je dodao da se moralo čekati sa otvaranjem ovog biračkog mjesta dok se ne popuni njegov sastav.

Biračka mjesta u Trebinju otvorena su jutros na vrijeme, osim jednog u Osnovnoj školi “Sveti Vasilije Ostroški” gdje se zbog brojanja glasačkih listića kasnilo desetak minuta, rekao je  predsjednik GIK-a Siniša Terzić.

Jedno biračko mjesto u Novom Goraždu jutros je otvoreno sa 15 minuta zakašnjenja i iz OIK-a su naveli se kasnilo zbog greške u prebrojavanju listića.

U Foči je glasanje na biračkom mjestu Gornje Polje tri kasnilo 15 minuta, biračko mjesto Popov Most još je nedostupno za informaciju, dok je na preostalim biralištima izborni proces počeo na vrijeme, rekao je  predsjednik Opštinske izborne komisije Vide Vuković.

Vuković je naveo da je na biračkom mjestu Gornje Polje tri glasanje počelo u 7.15 časova jer nisu na vrijeme prebrojani glasački listići.

Birališta su  na vrijeme otvorena  u mjestima Gacko, Lopare, Istočna Ilidža, Modriča Kotor Varoš, Bijeljina, Rogatica i Šamac.

 

8.06 - U Ambasadi BiH u Beogradu  jutros je otvoreno biračko mjesto na kojem su se za glasanje iz inostranstva na izborima u BiH prijavila 102 birača, rekao je predsjednik Biračkog odbora Oliver Mićić.

On je naveo da je biračko mjesto u Ambasadi u Beogradu otvoreno u 7.00 časova i da glasanje protiče u redu.

Tokom dana birački odbor će saopštavati podatke o izlaznosti, a brojanje glasova biće obavljeno u BiH.

“U diplomatsko konzularnim predstavništvima se ne broje glasovi. Birači koji glasaju u ambasadama, svoje listiće stavljaju u koverte koje je dostavila Centralna izborna komisija /CIK/. Te koverte se zatvore i tako ubacuju u kutiju”, rekao je Mićić.

Nakon zatvaranja biračkog mjesta, materijali će biti uvezani po opštinama iz kojih dolaze i poslati u Ministarstvo inostranih poslova, koje će ih poslati CIK-u.

“Na taj način je zagarantovana tajnost glasanja”, rekao je Mićić.

Oni koji su se prijavili da glasaju putem pošte trebalo je da dobiju materijale od CIK-a na adrese koje su naveli kao adrese u inostranstvu.

7.56 - U opštini Prnjavor jutros se kasnilo sa otvaranjem na dva biračka mjesta, a ostalih 49 je otvoreno na vrijeme i glasanje, za sada, protiče bez problema, potvrdila je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Snježana Krajišnik.

Krajišnikova je rekla da se kasnilo sa otvaranjem dva biračkih mjesta u Domu kulture zbog brojanja listića. Tu će glasanje biti produženo 15 minuta, koliko se i kasnilo sa otvaranjem.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Srebrenici Ljiljana Stevanović rekla je da su sva biračka mjesta otvorena u 7.00 časova, osim birališta u školi u Skelanima koje je zbog kašnjenja predsjednika biračkog odbora otvoreno 15 minuta kasnije.

Stevanovićeva je navela da je da će biralište koje je kasnije otvoreno večeras biti kasnije i zatvoreno da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.

Prema njenim riječima, nije bilo nikakvih primjedbi, ni problema na početku biračkog procesa.

Na biračkom spisku u Srebrenici registrovano je ukupno 12.435 birača.

Izbori se u ovoj lokalnoj zajednici obavljaju na 30 biračkih mjesta, a formiran je i jedan mobilni tim za omogućavanje izbornog prava starim i nepokretnim osobama na kućnoj adresi. 

 

7.48 -  Biračka mjesta su uspješno otvorena i u Oštroj Luci, Sokocu i Kalinoviku, gdje su sa radom počeli i mobilni timovi.

Mobilni timovi jutros su preuzeli izborni materijal i krenuli na teren prema ranije utvrđenom planu, rečeno je u opštinskoj izbornoj komisiji.

7.35 - U opštini Kostajnica dva biračka mjesta otvorena su sa zakašnjenjem, a ostalih 12 na vrijeme, u 7.00 časova, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Mirjana Krnjajić.

Krnjajićeva je rekla da je zbog prebrojavanja glasačkih listića biračko mjesto Kino jedan otvoreno sa pet minuta zakašnjenja, a biračko mjesto Kino dva sa 15 minuta kašnjenja.

Ona je dodala da je izborni proces u ovoj lokalnoj zajednici počeo bez problema, a da pravo glasa ima 4.891 birač.

“Imamo 13 redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formiran je i jedan mobilni tim”, navela je Krnjajićeva.

Biračka mjesta su uspješno otvorena u mjestima Višegrad, Istočno Novo Sarajevo, Šipovo, Kneževo, Milići, Bileća i Kostajnica.

 

7.19 - Na području opštine Jezero biračka mjesta otvorena su na vrijeme i nije bilo nikakvih problema na početku glasanja, potvrdio je  predsjednik Opštinske izborne komisije Dejan Nikolčić.

Na području ove opštine registrovana su 1.084 glasača, koja imaju pravo glasa na oktobarskim opštim izborima.

U opštini Krupa na Uni jutros su otvorna sva četiri redovna biračka mjesta na kojima svoje pravo mogu da ostvare 1.692 registrovana birača, potvrdila je predsjednik Opštinske izborne komisije Milana Ivanović.

Ivanovićeva je rekla da su dva birača registrovana za glasanje poštom.

Biračka mjesta u opštinama Pale, Trnovo i Istočni Grad jutros su otvorena u 7.00 časova i početak izbornog dana protiče bez problema, rečeno je Srni u opštinskim izbornim komisijama.

U Opštinskoj izbornoj komisiji  (OIK) Pale registrovano je ukupno 19.956 birača, koji će biračko pravo moći da iskoriste na 38 redovnih biračkih mjesta i jednom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a angažovana su i četiri mobilna, te jedan kovid tim.

Biračka mjesta su otvorena i u mjestima Kupres, Mrkonjić Grad ,Pale, Han Pijesak, Rudo, Ugljevik i Prijedor.

7.10 - Birališata na području grada Banjaluka otvorena su jutros na vrijeme, a pravo glasa ima 194.193 birača, rečeno je Srni u Gradskoj izbornoj komisiji.

Birači će glasati na 266 redovnih biračkih mjesta, te na po jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim listićima i u odsustvu.

Birališta u opštini Srbac otvorena su jutros, a pravo glasa ima 17.479 birača, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Srbac.

Birači će glasati na 32 glasačka mjesta i jedno mjesto za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Na području grada Laktaši jutros su otvorena birališta na kojima pravo glasa ima 32.889 birača, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji.

Birači će glasati na 51 redovnom biračkom mjestu i jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima. Angažovana su četiri mobilna tima.

7.00 - Otvorena su birališta širom Srpske i BiH. 

Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od sedam do 19 sati, a birači lokaciju svog biračkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.

Da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Lokalni izbori u BiH održavaju se danas, a građani na više od 5.000 birališta biraju nove gradonačelnike i načelnike te odbornike u lokalnim parlamentima.

Građani biraju ukupno 518 članova organa vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana