Predstava "Gnijezdo" HNK Mostar izvedena na festivalu "Zaplet" u Banjaluci: Kad glumci briljiraju, publika plače

Aleksandra Glišić
Predstava "Gnijezdo" HNK Mostar izvedena na festivalu "Zaplet" u Banjaluci: Kad glumci briljiraju, publika plače

BANjALUKA - Miris svježe kuvane kafe, pomiješan sa mirisom domaćih kolačića i ratluka, rakija i liker u starinskim čašama dočekali su publiku koja je došla da gleda predstavu "Gnijezdo" na festivalu "Zaplet" u Banjaluci.

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, nastupajući treće festivalske večeri, u ponedjeljak, otvorili su vrata porodičnog gnijezda i snažnim emocijama podigli publiku na noge.

Autorski projekat Marine Petković-Liker, koja je ovaj komad stvarala i režirala inspirisana poezijom Marka Tomaša, pokazao se kao atlas osjećanja koji svaki čovjek krije u sebi. Glumci, posluživši publiku pićem, napravili su intimnu uvertiru u predstavu, koja je poput zavjese otkrivala dio po dio priče u kojoj svako može da se prepozna. Ili bar u nekim njenim dijelovima. Da je tako, potvrdile su suze u publici, neskrivene, iskrene, suze koje je bilo nemoguće izbjeći.

Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Anđela Bulum, Jelena Kordić-Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović-Miljko i Ivan Skoko igrajući u "Gnijezdu" održali su u svojevrstan čas glume. Čas koji je nagrađen burnim aplauzom kakav se dugo nije čuo poslije neke predstave u Banjaluci.

Na prvi pogled krajnje jednostavna priča, kada tri brata i tri sestre poslije smrti majke ne mogu da se dogovore šta će da urade sa porodičnom kućom. Na drugi i svaki sljedeći pogled - poezija na pozorišnim daskama, vrteška emocija, lepeza globalnih i lokalnih (mostarskih) priča, vremeplov do devedesetih i još dalje. I kritika sadašnjeg trenutka kada se postavlja pitanje je li ovaj dio planete dovoljno dobar da bismo ostali živjeti tu gdje smo rođeni. Na kraju ostaje zrno nade da je porodica uvijek tu za nas i da možemo sve probleme da prevaziđemo zajednički, okupljeni oko stola, uz smijeh i suze.

Za glumicu večeri proglašena je Jelena Kordić-Kuret, koja je u ulozi Vesele pobrala brojne aplauze.

- Kvalitet predstave "Gnijezdo" je u tome što može da pruži utjehu, u tom smislu što publika može da se prepozna i da se identifikuje sa svim ovim situacijama. Svaki čovjek zna šta se u njegovoj porodici dešava u četiri zida. Pokušavajući da razbijemo taj četvrti zid i kroz tu šoljicu kafe ili čaja, želimo da budemo autentični onome što mi svi jesmo - rekla je Jelena Kordić-Kuret.

Treće festivalske večeri publici se u okviru programa "Razgovor sa glumcima" predstavio popularni Nikola Rakočević. 

‘’’’’’’’’’’’’’

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana