Sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske” uskoro otvara svoja vrata

Milanka Mitrić
Sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske” uskoro otvara svoja vrata

Banjaluka - Još jedna jesen viri iza ćoška, nanosi boje i mirise uvelog lišća, naznaku hladnijih dana i još jednog divnog perioda za ušuškanost uz knjige, mirisne čajeve i kafe. Iza ćoška viri i još jedna prilika za one koji još nisu prikupili željene knjige za jesenje dane.

Prilika za neke nove susrete sa knjigama za sve radoznale čitaoce, koji vole istraživanje među štandovima ispunjenim knjigama je 24. Međunarodni sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske”. Do početka smotre ostalo je nekoliko dana, a izdavači su najavili bogatu i raznoliku ponudu, brojne popuste, pogodnosti i promocije - pravo književno šarenilo.

Sajam će svoja vrata posjetiocima otvoriti u utorak u 18 časova. Smotru koja će biti održana u Sportskoj dvorani “Borik”, svojom besjedom otvoriće književnik Vule Žurić. Istog dana, od 19 časova Žurić će promovisati zbirku priča “Forenzika Itake”.

Ovogodišnji sajam je još jedna prilika za sve ljubitelje pisane riječi da pronađu nova i stara izdanja po nižim cijenama, te da otkriju književne novitete pojedinih izdavačkih kuća države i regiona. 

Izdavači čija djela će svi zainteresovani moći da pogledaju i kupe su: “Kreativni centar”, “Vulkan”, “Globosino”, “Laguna”, “Partenon”, “Dereta”, JRJ Udruženje izdavača, Zavod za udžbenike iz Beograda, “Kairos” iz Sremskih Karlovaca i “Buk” iz Zemuna. Posjetioci će imati priliku da se susretnu i s izdanjima Udruženja književnika Republike Srpske, Udruženja izdavača RS, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Pčelice”, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Andrićevog instituta iz Višegrada, “Nostalgije”, te Zajednice izdavača u BiH, ali i Naklade “Begen”, “Nove knjige” i “Obodskog slova”.

Narodna i univerzitetska biblioteka RS će se na ovogodišnjem sajmu predstaviti djelima iz svoje produkcije, tako da će se među naslovima naći: “Stripovijetke: po motivima Petra Kočića”, “Sudanija” i “S planine i ispod planine” Petra Kočića. Takođe, biće predstavljena monografija “Od Srpske čitaonice do Narodne i univerzitetske biblioteke RS -150 godina”, katalog koji je urađen povodom otvaranja Spomen-sobe Petru Kočiću, te djela Platona Jovića, Zorana Pejašinovića, Sanje Macure, Slobodana Nagradića i Vladimira Dedijera.

Svoja izdanja predstaviće i Udruženje književnika RS, a poseban akcenat stavljen je na nove naslove objavljene između dva sajma. Među djelima koja će biti predstavljena su roman Saše Kneževića “Kad će sreća pa se zarati”, zatim priče Anđelka Anušića “Legenda v(j)etrom vijanima”, knjiga Slobodana Lepira “Ruševine” i zbirka pjesama “Drhtaj ispod pepela” Save Guslov-Marčete.

Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće i Udruženje izdavača RS, sa oko 32 izdavača iz Republike Srpske, i više od 300 naslova.

- Od izdanja koja izdvajamo su “Petar Kočić - život i rad” Vase Glušca, edicija knjiga “Nepoznati naslovi” u izdanju izdavačke kuće “Besjeda”, te “Poznate ličnosti o nepoznatom” čiji je urednik profesor Duško Pevulja. To su mala izdanja knjiga koje do sada nismo imali priliku da vidimo i neke zanimljive stvari koje smo pretočili u knjige - rekao je predsjednik Udruženja izdavača RS Nenad Novaković i dodao da će Udruženje da učestvuje i na beogradskom sajmu knjiga.

Na ovogodišnjem Sajmu, po prvi put svoja djela će predstaviti i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH, koju čini deset izdavačkih kuća (“Imprimatur”, “Dobra knjiga”, “Buybook”, “Vrijeme” Zenica, “Connectum”, “Synopsis”, “University Press”, “Mate”, “Malik Books” i HLI).

- Saradnja Zajednice izdavača u BiH i naše izdavačke kuće počela je prošle godine i inicirao ju je predsjednik zajednice Muamer Spahić, koji je vlasnik IK “Vrijeme” iz Zenice. Zahvaljujući Zajednici nastupili na sajmu Knjige u nišama, u Sarajevu, a sada ćemo nastupati na sajmovima knjiga u Banjaluci, Podgorici, Zagrebu i Beogradu - kazao je Boris Maksimović iz izdavačke kuće “Imprimatur” iz Banjaluke.

On je naglasio da će izdanja “Imprimatura” biti snižena za 15%, neka za 30%, a neka i 50%.

- Na sajmu će moći da se kupi naše najnovije izdanje, prevod romana češke književnice Ane Bolave “U mraku”, kao i sve ostalo što smo izdali tokom ove i prošle godine - dodao je Maksimović.

Iz izdavačke kuće “Laguna” poručili su da će čitaoci i ove godine imati priliku da se susretnu sa najnovijim izdanjima ove kuće. Na njihovom štandu će se kao i ranije prodavati beletristika. Cijene će imati fiksni sajamski popust, a važiće i količinski i članski popusti.

- Od sajma, kao i uvek, najviše očekujemo da kupci budu zadovoljni našom raznolikom ponudom, jer smatramo da se među svim žanrovima koje nudimo mogu pronaći kvalitetna izdanja - naveo je Aleksandar Mirković iz “Lagune”.

Neka izdanja koja izdvajaju su “Romani” Ive Andrića, “Čovek po imenu Uve” Fredrika Bakmana, “Nož” Jua Nesbea, “Igra prestola” Džordža R. R. Martina, “Zagonetne priče” Uroša Petrovića, “Majke mi”, bajka Mirjane Bobić-Mojsilović, te “Homo Deus: Kratka istorija sutrašnjice”, Juvala Noa Hararija.

Sajamske pogodnosti najavila je i izdavačka kuća “Dereta” iz Beograda, na čijim štandovima sve posjetioce očekuju popusti od 30 do 70%, kao i specijalne akcije.

- Iz ovogodišnje produkcije pre svega izdvajamo kapitalno djelo svetske književne kritike “Biographia Literaria” Literaria S. T. Kolridža, koje je “centralni dokument” engleske književne istorije i “Biblija moderne kritike”. Izdvajamo i (auto)biografiju Dejvida Linča “Soba za snove” u kojoj proslavljeni reditelj u odgovara na tekstove svoje saradnice Kristin Makene, napisane na osnovu intervjua, svedočenja i  razgovora s njegovom najbližom rodbinom i saradnicima – najavila je Kata Kaluđerović su iz “Derete”.  

Na njihovom štandu biti dostupna izdanja iz edicije 20. vijek, među kojima su djela Vladimira Nabokova, Robertsona Dejvisa, Rite Hejvort, Manuela Puiga, Lorenca Maronea i drugih.

- Ljubiteljima popularne kulture interesantne će biti knjige “Galveston” Nika Picolata, a ljubiteljima umetnosti biografija “Leonardo da Vinči: univerzalni genije renesanse” Vojislava Gledića. Od domaće književnosti svakako izdvajamo “Pustolovine bačkog opsenara” Mirka Demića, te Usta puna zemlje/Smrt gospodina Goluže” Branimira Šćepanovića - pojasnila je Kaluđerovićeva.

Izdavačka kuća “Globosino Aleksandrija”  će ove godine premijerno predstaviti dva nova djela koja će biti objavljena pred. Posebno izdvajaju novu knjigu Ljiljane Habjanović-Đurović “Na putu ka Gori”, koju čine autorkini iskazi i promišljanja o zavetu, o tradiciji, nasleđu, srpskom narodu, precima i potomcima, ali i o jeziku i pismu.

- Ova knjiga o putu naroda i putu pojedinca će biti posebno interesantna svim ljubiteljima njenih  romana. Takođe eksluzivno u Banjaluci izlazi i nova knjiga za decu “Iva i Mala Marija” o detinjstvu Presvete Bogorodice. To je 6. knjiga iz edicije “Ljiljana Habjanović-Đurović deci”. Osim njenih izdanja, izdvajamo i 6. izdanje poetskog bestselera “Kako se na srpskom kaže ljubav” i 2. izdanje njegovog nastavka “Kako se na srpskom kaže tuga” njenog sina Hadži-Aleksandra Đurovića – naglasila je Nina Stančić iz izdavačke kuće “Globosino”.

Na njihovom štandu 14. septembra Habjanović-Đurović potpisivati knjige i družiti se sa čitaocima.

- Od ovogodišnjeg sajma očekujemo da bude barem kao prethodni, ako ne i bolji i da i ovu godinu ulepšaju divni susreti sa starim ali i novim čitaocima - dodala je Stančićeva. 

Sajam knjige trajaće do 16. septembra, a radno vrijeme je od 10 do 20 časova, osim posljednjeg dana, kada je radno vrijeme do 18 časova.

 U okviru sajma biće priređene brojne književne promocije, te organizovane panel-diskusije, na kojima će biti riječi o aktuelnim temama u književnosti i izdavaštvu.

Nagrade

Na sajmu će i ove godine biti dodijeljene nagrade “Moštanica” (za izdavački poduhvat), “Liplje” za savremenu književnost, “Gomionica” za najbolju knjigu za djecu, te “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti i nagrada Udruženja grafičara RS “Gutenberg” za grafički najbolje proizvedenu knjigu.

O dobitnicima nagrada odlučivaće žiri u sastavu književnik Ranko Risojević, profesorica Mijana Kuburić-Macura i profesor Igor Simanović.

Proglašenje dobitnika je 13. septembra u 12 časova.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana