Radovi Zorana Crnčevića izloženi u Banjaluci: "Između redova" na Kastelu

GS
Foto: B. BREZO

BANjALUKA - Izložba "Između redova" umjetnika Zorana Crnčevića, u okviru koje je predstavljeno pedesetak radova, otvorena je u kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Ovo je prva Crnčevićeva samostalna izložba u Banjaluci, a radovi koje posjetioci u narednom periodu mogu da pogledaju u ovom izložbenom prostoru, nastajali su u prethodnih šest godina. 

Djela su rađena tehnikama ulje na platnu, akrilik na platnu i kombinacijom akvarela, tuša i olovke na papiru. Radovi su uvezani idejom stvaranja komunikacije između posmatrača kao aktivnog učesnika i umjetnika koji stvara.

- Radi se o apstraktnom likovnom izražaju, a na posmatraču je da odluči šta za njega predstavlja objekat koji gleda, da mu dodijeli značenje ili da odustane od toga da ga posmatra kao umjetničko djelo - naveo je ranije za "Glas" umjetnik o ovoj izložbi.

Kako je navedeno o ovoj izložbi Crnčević se bavi stvaranjem kao sredstvom sporazumijevanja, trudeći se da prevaziđe distancu koja otežava komunikaciju između posmatrača i umjetnika. 

- Crnčević slika NIŠTA, jer mu samo NIŠTA pruža dovoljno prostora da pažnju usmjeri na ono što želi da kaže između redova. Ne postoji očigledan ključ za čitanje njegovog rada. Njegovo djelo nastaje kao estetsko iskustvo, stvoreno u stanju duha u kome su pojmovi prostora i vremena suspendovani - naznačeno je iz Banskog dvora o izložbi "Između redova".

Izložba će biti otvorena do 6. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana