Postavka slika “Boje duše moje” u Kamenoj kući na Kastelu

Danko Kuzmanović
Postavka slika “Boje duše moje” u Kamenoj kući na Kastelu

Banjaluka - Mi slikari ne mislimo samo kistom. Mi mislimo bojama, pričamo kistom, a jedina nada i namjera u tome je da vam odslikamo dušu toplinom.

Rekao je ovo slikar Mišo Pećarić prilikom otvaranja izložbe “Boje duše moje”, na kojoj se nalazi 35 slika koje su naslikali on i njegov otac Živorad - Žika Pećarić.

Ovom izložbom, koja je otvorena u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, Pećarić je želio da podsjeti banjalučku publiku na sjajna djela koja je iza sebe ostavio njegov otac, ali i da pokaže svoje slike koje su nastale od njegove posljednje izložbe.

- Ovo je svojevrstan omaž mom ocu i njegovim djelima, kao i uspomene na sve ono što je uradio za svoj grad. Moja posljednja izložba je bila 2004. godine ovdje, baš po njegovom nagovoru, jer je on rekao da sam dužan da Banjaluci prezentujem šta sam postigao, jer sam dijete ovog grada - kazao je Pećarić.

Živorad - Žika Pećarić je bio slikar koji je stvarao u Banjaluci, ali su njegova djela bila priznata i poznata širom svijeta. Poznat je bio po svojoj tehnici nanošenja boje na lesonit.

- Moj otac i ja smo, ne znam iz kog razloga, potpuni opoziti. On je meni oduvijek bio idol. On ima jednu fantastičnu dubinu. Radi iz tog jednog fantastičnog negativa gdje on majstorski izvede sliku na lesonit. Žika nikada nije potpisivao svoje radove jer je tvrdio da ga niko ne može kopirati - rekao je Pećarić.

Na otvaranju izložbe publici se obratio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- Žika je bio svestran - sportista, inžinjer arhitekture sa brojnim nagradama, poznat i priznat kao scenograf i kostimograf, više od 240 scenografija i više od 150 kostimografija. Iako je sam govorio o tome da nije kostime naročito volio da radi zbog nadmudrivanja sa glumcima, ali je poznato da je takođe jedan od pionira primijenjene umjetnosti, odnosno dizajna. Amblemi banjalučkog “nektar” piva ili “Vitaminke” su isti oni ili vuku korijene od onog dizajna koji je radio Žika Pećarić. Bio je predavač mnogobrojnim đacima i studentima, a tu misiju, kako umjetničku, slikarsku, tako i ovu edukativnu nastavlja i Miša Pećarić - ispričao je Radojičić.

On je podsjetio i na riječi banjalučkog pjesnika Đure Damjanovića o ovom slikaru.

- Pjesnik Đuro Damjanović posvetio mu je pjesmu “Istočno od neba” i jedan stih te pjesme kaže “on slikar običan nije, on kistom može da šije razne stvari, boje duge, odelo prirode, kravatu duge - to je taj Žika slikar Pećarić” - izrecitovao je Radojičić.

Radojičić je kazao da je Žika Pećarić umjetnik koji je mnogo dao svom gradu, koji je volio.

- Sa gradom je živio i čak je govorio “umoran od takmičenja, rada i učenja, ono malo vremena u julu i avgustu, hitao sam  sretan u svoju Banjaluku, na svoj Vrbas i u svoj čamac” -  zaključio je Radojičić.

Izložba će biti otvorena do 16. avgusta, a posjetioci će djela moći da vide svakim radnim danom od 10 do 18 časova.

Pejzaži i magična osjećanja

- Uživala sam posmatrajući te čudne pejzaže koji izazivaju neka magična osećanja, pa samim tim to je veoma subjektivan produkt umetnikove snage i mašte. Ne znam koja je slika lepša od koje - osećam da imaju dušu. A umetnost koja nema duše i koja ne može da izazove porive ničijih osećanja za mene nije prihvatljiva. Kolorit je toliko raznovrstan i bogat i na sebi svojstven način rađen tako da čovek ne može da shvati da toliko raznih boja na jednoj slici mogu imati takav sklad - ovako je govorila pjesnikinja Desanka Maksimović o slikama Žike Pećarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana