“Noć muzeja” sutra naveče u Muzeju RS i Muzeju savremene umjetnosti RS: Moć umjetnosti bez granica

Milanka Mitrić
“Noć muzeja” sutra naveče u Muzeju RS i Muzeju savremene umjetnosti RS: Moć umjetnosti bez granica

BANjALUKA - Muzeji kao mjesta koja uče o prošlosti, razbijaju granice, otvaraju umove za nove ideje i muzeji kao mjesta otkrića okosnica su ovogodišnje “Noći muzeja” koja se sutra obilježava širom Evrope, a koja je ove godine nazvana “Moć muzeja”.

Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti RS kao krovne muzejske institucije u Srpskoj, vodeći se idejom koju moć umjetnosti ima, ovu noć obilježiće bogatim programom u kojem će moći da uživaju sve generacije ljubitelja umjetnosti, a koji će početi od 18 časova.

Od 18 do 19 časova na programu je dječija radionica “Auto-šaraonica”, fotokabina aktivna je od 18 do 22 časa, kao i “VR Gran Turismo” iskustvo. U 19 časova ispred Muzeja RS biće otvorena izložba oldtajmera, a od 19.15 časova izložba minijaturnih modela automobila s prostora bivše Jugoslavije.

Postavka “Ljepota brzine i nešto između nas” akademskog slikara Mihajla Nikolića biće otvorena u 19.45. “Noć muzeja” biće obilježena i muzičkim programom (Baba Djedž Tribe) koji će trajati od 20 do 22 časa.

Muzej savremene umjetnosti RS priredio je takođe bogat program, kojim su obuhvaćeni muzički događaji i izložbe.

- Ovogodišnji program “Noći muzeja” u svom fokusu imaće povezivanje akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, ali i otvaranje novog rekonstruisanog prostora muzeja - saopšteno je iz ove ustanove.

Manifestacija počinje u 20 časova otvaranjem izložbe “Dekorativna sopstva” banjalučke umjetnice i profesorice na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Borjane Mrđe i izložbe “Budućnost se ponavlja više nego istorija” trebinjskog umjetnika i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Igora Bošnjaka.

- Izložba u MSURS prezentovaće seriju video-radova, printova i arhivskih instalacija inspirisanih prije svega spomeničkim nasljeđem iz doba SFR Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i sopstvenom interpretacijom ovih fenomena - naznačeno je iz ove ustanove o Bošnjakovoj izložbi čiji kustos je Mladen Banjac.

Izložba slikarke Borjane Mrđe obuhvata seriju radova (crteži, slike, slike-objekti i video-instalacije) koju je prvi put predstavila kao doktorski umjetnički projekat na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020. godine.

- Umjetnica preispituje odjevni proces odvajanja od samog tijela, izbjeljivanjem i razobličavanjem odjeće, povezujući mitološke konstrukcije i porodičnu istoriju sa trenutnim okolnostima u kojima haljina postaje dekorativna površina otvorena za različite upise i kodove - stoji u najavi izložbe čiji je kustos Lana Pavlović.

Iste večeri javnosti će biti predstavljen rekonstruisani prostor ove ustanove, nakon završetka prve faze rekonstrukcije. Pomenuta faza obuhvatila je ugradnju lifta, renoviranje prostorija za prvu javnu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonice i istraživačkog centra.

- Publika će imati priliku da pogleda izložbu foto-dokumentacije koja prati rekonstrukciju muzeja. U toku večeri uživaćemo u zanimljivom i interaktivnom muzičkom programu pod nazivom “Noć muzike” u okviru kojeg će se studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci predstaviti nizom kamernih koncerata u novom, adaptiranom prostoru. Plato ispred Muzeja je rezervisan za nastup di-džeja Dalibora D i “Live looping” muzički performans Alberta Savića - navode iz MSURS i dodaju da će specijalni gosti “Noći muzeja” biti polaznici škole crtanja i slikanja umjetnika Renata Rakića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana