Narodna i univerzitetska biblioteka RS digitalizovala stara izdanja na italijanskom jeziku

A.G.
Narodna i univerzitetska biblioteka RS digitalizovala stara izdanja na italijanskom jeziku

BANjALUKA - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Univerzitetska biblioteka iz Beograda i Udruženje Adligat/Biblioteka Lazić izdvojili su iz svojih fondova vrijedna i stara izdanja štampana na italijanskom jeziku i digitalizovali ove materijale te ih učinili dostupnim u javnom pristupu.

Ovo je vid podrške narodu Italije u najtežim danima borbe sa epidemijom virusa korona.

- Boravak u kućnim uslovima karantina i socijalno distanciranje lakše je provesti uz pisanu riječ i zanimljivu knjigu i cilj ustanova koje su pokrenule ovaj protal je da se obezbijedi što veća količinu tesktova na italijanskom jeziku u ovom teškom trenutku za narod Italije. Čitajući o sopstvenoj istoriji i upoznajući je prestajemo da budemo zatvorenici vremena i mjesta na kome smo rođeni, a svaka istorija nosi pouke i saznanja o nepromjenjivoj prirodi čovjeka. Istorija nas uči da je ova priroda takva da čovjek, uvijek tragajući za boljim, ponekad baš u trenucima najvećih kriza i patnji, može da dostigne najviše stepene humanosti i lepote kreativnog stvaranja – navodi se u zajedničkom saopštenju ovih institucija.

U saopštenju se dodaje da “istorija nas uči, da je veo kojim civilizacija prekriva ono životinjsko u čovjeku tanak, i da se u vrijeme krize lako može pocijepati i osloboditi ono najgore u pojedincima i društvima”.

- Stoga saznajući o istoriji moramo da se učimo da pazimo da nam se ovo drugo ne dogodi, ma kako izazovi bili veliki, a da se nadamo da će se trenuci, u kojima kao pojedinci i kao društva dostižemo one visine humanosti, empatije i solidarnosti  zbog kojih smo ponosni što smo pripadnici ljudskog roda, odigravati u svim vremenima, pa i onima krize, kakva upravo prolazimo. Zbog toga čitanje i saznavanje o istoriji nije samo razbribriga, iako svakako može biti dobra zabava, nego je i mnogo više – navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana