Maja Dodig, direktorica Narodnog pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Devedeseta godišnjica vrijeme za iskorak

Aleksandra Glišić
Maja Dodig, direktorica Narodnog pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Devedeseta godišnjica vrijeme za iskorak

BANjALUKA - Obilježavanje 90 godina rada i postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske bi trebalo da protekne u isticanju rezultata dosadašnjeg rada, ali godišnjice predstavljaju i trenutak sagledavanja i preispitivanja sa ciljem unapređivanja.

Rekla je direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig. Rješenje o imenovanju Maje Dodig objavljeno je 20. marta u “Službenom glasniku RS”, a prema ranijim najavama 2020. godina trebalo bi da bude u znaku teatra. 

- U skladu sa stavom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ova godina predstavlja godinu pozorišne djelatnosti. Konkretno, nadam se da je prethodno rukovodstvo radilo na pripremi monografije i ostalih aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem. Međutim, sve zavisi od razvoja trenutne situacije koja je vrlo ozbiljna i u kojoj je neophodno da prvenstveno budemo odgovorni i savjesni, te da postupamo u skladu sa odlukama - kaže Dodigova.

Ona je magistar likovnih umjetnosti iz oblasti slikarstva i do sada je izlagala na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  

- Detaljnija analiza umjetničkih pojava dovodi do različitih tumačenja umjetničkog fenomena. Uslovljeno je kompleksnošću umjetničkih pojava, koje pored društvenih podrazumijevaju i istorijske, komunikacione, psihološke, ideološke itd, komponente. Umjetnost je područje ljudske djelatnosti i vrši određeno dejstvo na društvo, prije svega obogaćujući ga. Umjetnost je potreba svakog čovjeka - ističe Dodigova.

Svjesna je da je u nacionalnom teatru Srpske očekuju brojne obaveze.

- Jednako ću pristupiti sagledavanju svih segmenata za koje smatram da mogu unaprijediti rad Narodnog pozorišta Republike Srpske - naglašava ona.

Maja Dodig rođena je 26. februara 1975. godine u Banjaluci. Diplomirala je 2002. godine na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, odsjek za likovnu umjetnost, smjer slikarstvo, u klasi profesora Ratka Lalića.

Postdiplomske studije je upisala 2003. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Odsjek za likovnu umjetnost, smjer slikarstvo, gdje je i odbranila magistarski rad sa ocjenom 10 i time stekla naziv magistra likovnih umjetnosti iz oblasti slikarstva.

Radi na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci u zvanju redovnog profesora.

Predstave onlajn

Narodno pozorište RS najavilo je da će svoje predstave prikazivati onlajn na “Jutjub” kanalu Pozorišta, sa linkovima koji će biti postavljeni na zvaničnu “Fejsbuk” stranicu i “Tviter” nalog. Tokom ove sedmice biće prikazana tri snimka predstava, te će tako publika večeras moći da pogleda “Radničku hroniku”, 25. marta “Zoološke priče”, a 27. marta predstavu “Četrnaesta”. 

Sve predstave se mogu pogledati od 20 časova, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta RS. Predstave će biti aktivne sedam dana da bi se svim zainteresovanima omogućilo da ih pogledaju, nakon čega će biti uklonjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana