Kvartet Dejana Terzića u srijedu u Banskom dvoru

M. M.
Kvartet Dejana Terzića u srijedu u Banskom dvoru

BANjALUKA - Koncert “Dejan Terzić kvarteta” biće održan u srijedu u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Ovaj sastav čine jedan od najpoznatijih evropskih bubnjara Dejan Terzić te pijanista Bojan Zulfikarpašić, basista Met Penam i saksofonista Kris Spid. Nastup džez kvarteta počeće u 20 časova.

Terzić je klavir počeo da svira sa šest godina, bubnjeve sa dvanaest, a prvo je svirao u rok i fank bendovima. U svijet džeza ušao je nešto kasnije.

Naime, dok je slušao Stingov album “Bring on the night”, pažnju su mu privukli pijanista Keni Kirland i saksofonista Branford Marsalis. Tada je počeo da ozbiljnije istražuje džez muziku.

- Terzić je postao član kultne škole “Nenj Džork’s Drummer’s Collective” gdje je, između ostalih, studirao zajedno sa Marvinom Smitom i Bilom Stjuartom. U Njemačkoj je studirao na konzervatorijumu u Vurcburgu, gdje se upoznao sa bubnjarom Bilom Elgartom, jednim od najoriginalnijih kreativnih bubnjara na sceni. Terzićev komentar bio je: “Doveo me do nekih doista različitih stvari” - naveli su iz Banskog dvora u najavi nastupa.

Učestvovao je na brojnim festivalima te ostvario saradnje sa mnogim muzičarima, a kao jednu od najuticajnijih figura u karijeri izdvaja mađarskog gitaristu Atilu Zolera.

- Terzić je postao jedan od muzičara na kojima se danas temelji evropska džez scena. Kao “sideman” - muzičar koji prati, je snimio više od 100 kompakt diskova. U posljednjih nekoliko godina počeo se fokusirati na sopstvene projekte. Ta djela ga predstavljaju i kao kompozitora originalne muzike - dodali su iz Banskog dvora.

M. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana