Kristina Mlinar prije pet godina otpjevala jednu od najljepših pjesama o Srpskoj: “Zavjet” postao dio identiteta srpskog naroda

Ilijana Božić
Kristina Mlinar prije pet godina otpjevala jednu od najljepših pjesama o Srpskoj: “Zavjet” postao dio identiteta srpskog naroda

Kada bi jedan narod zaboravio tradiciju i običaje, izgubio bi zajedništvo i identitet. Muzika jeste jedan od načina da se tradicija očuva i neguje i veoma je bitna, jer može direktno uticati na onog ko je sluša te se lako njene reči i melodija mogu prenositi s kolena na koleno.

Kazala je to pjevačica i violinistkinja Kristina Mlinar u razgovoru za “Glas Srpske” govoreći o važnosti očuvanja običaja, te o pjesmi “Zavjet” koju izvodi sa ženskim kamernim horom “Banjalučanke”, muškim kamernim zborom “Istočnik” i etno-grupom “Trag”, a koja je nastala povodom proslave Dana državnosti Republike Srpske.

- Drago mi je da je pesma “Zavjet” postala deo identiteta našeg naroda, ali i svake osobe koja neguje ljubav prema svojoj otadžbini i običajima - dodala je ona.

GLAS: Pošto nastupate u evropskim gradovima i imali ste priliku da izvodite pred tamošnjom publikom tradicionalne pjesme svog naroda, recite nam kakve su reakcije i kako oni posmatraju tu vrstu muzike?

MLINAREVA: Naša tradicionalna muzika koliko je jednostavna toliko je i kompleksna za osobe koje je prvi put slušaju baš zbog emotivnog naboja koji nosi u sebi. Znam da ne bi razumeli nijednu otpevanu reč ali bi uvek osetili nešto u grudima, neku melanholiju i tugu, koju naša izvorna muzika najčešće ima i nalazili bi sličnosti s portugalskom tradicionalnom muzikom, odnosno fadom, jer izaziaju slične emocije.

GLAS: Koliko su, prema Vašem mišljenju, bitne patriotske pjesme i koliko su Vama lično drage? Kakva emocija Vas vodi kad predstavljate svoju zemlju u inostranstvu?

MLINAREVA: Pre svega veoma je važno napraviti distinkciju između pojma patriotizma i nacionalizma koji se, nažalost, prečesto poistovećuju jedan sa drugim na našim prostorima. Rado slušam patriotske pesme koje gaje ljubav prema zavičaju, jednom narodu i njegovima običajima, ali isto tako ne isključuju toleranciju i poštovanje prema drugim narodima. Mislim da svi znamo pesme poput “Marš na Drinu”, “Tamo daleko”, “Vostani Serbije”, “Oj Kosovo, Kosovo” i mnoge druge, koje su predivan primer patriotskih pesama. Srećna sam kada mogu da predstavljam svoju državu i narod u inostranstvu i trudim se da to činim na najbolji mogući način kroz svoja postignuća, radom, ali i poštovanjem svih oko mene.

GLAS: Pobjednik ste ovogodišnjeg međunarodnog festivala pop muzike “Universong” koji je održan u Španiji. Koliko Vam je važno ovo priznanje za budući rad i stvaranje?

MLINAREVA: I te kako je značajno, jer mi daje vetar u leđa i samopouzdanje da i van granica svoje države, kompetentni ljudi primećuju i nagrađuju moj trud i talenat. Nekad postoje koraci koje činimo da bismo uhvatili zalet, a primer ovog priznanja jeste samo zagrejavanje za let!

GLAS: S obzirom da živite u Trstu, gdje ste se i školovali, kažite nam kako posmatrate evropsku pop scenu?

MLINAREVA: Svi se bore za svoje mesto pod suncem samo je publika malo drugačija. Raznolikost žanrova jeste uobičajena, te skoro svako može da pronađe svoju publiku i da stvara muziku koja nije ekstremno popularna. Nažalost, kod nas je sve manje te raznolikosti i obeshrabrujuće je videti da čak i žanr pop muzike koji je do pre nekoliko godina bio najslušaniji i generalno najprihvatljiviji žanr za skoro svakog slušaoca, sada se smatra alternativom za slušanje i stvaranje.

GLAS: Da li možete uspostaviti paralelu po pitanju uslova i mogućnosti za mlade umjetnike u Republici Srpskoj i razvijenijim evropskim zemljama?

MLINAREVA: Kao što sam nekada rekla, nama talenta ne manjka, imamo mnogo umetnika koji su zbog uslova morali napustiti zemlju i zaputiti se ka određenim evropskim državama zbog boljih uslova, opširnijeg znanja i većih mogućnosti. Moramo čuvati kompetentne ljude i da isti budu na pravim pozicijama, kako bismo vremenom primetili i kulturni napredak naše države, ali i nacije.

GLAS: Vrijeme je praznika, šta biste poručili našim čitaocima?

MLINAREVA: Radujte se svakom momentu provedenom sa svojim najbližima i najvoljenijima i trudite se da ih što manje uzimate zdravo za gotovo. Ostanite zdravi, negujte ljubav, praštajte i čuvajte svoj unutrašnji mir. Hristos se rodi!

Planovi

GLAS: Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

MLINAREVA: S obzirom na situaciju u kojoj se svi nalazimo, veoma sam zahvalna na svim prilikama koje sam dobila u prethodnom periodu. Nadam se novim obradama, koncertima u okviru klasične muzike, ali i nekim drugim stvarima o kojima ću pričati kada dođe vreme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana