Foto portreti srpskog fotografa Pavela Surovog, kreirani uz pomoć AI, osvojili Pariz

G. Kopanja
Foto portreti srpskog fotografa Pavela Surovog, kreirani uz pomoć AI, osvojili Pariz

PARIZ - Poznati grafički dizajner i fotograf Pavel Surovi iz Kisača osvojio je prvo mjesto u kategoriji foto portreti kreairani uz pomoć vještačke inteligencije (AI) na svjetskom prestižnom World International Photography Awards takmičenju u Parizu u Francuskoj.

Surovi je nagradu dobio za AI portret koji nosi naziv „Nemačka dama“. Desetočlani žiri sastavljen od profesionalaca iz različitih država je ocjenjivao umjetničke radove kreirane uz vještačku inteligenciju i druge manipulacije. Takođe žirije je ocijenio i izabrao pet ženskih AI foto portreta Pavela Surovog, koje su ušli u uži izbor među finaliste.

Uspeh je od velikog značaja jer Surovi je u ovu oblast uplovio tek prije nekoliko mjeseci i svakodnevnim eksperimentisanjima uspio da pretekne Patriciju Buru iz Italijt, koja je najpoznatija i najnagrađivanija digitalna umjetnica u svijetu i koja dominira posljednje dvije godine u ovoj oblasti i kombinujući fotografiju i vještačku inteligenciju. 

-Ovo je već treća disciplina u mojoj umetničkoj karijeri s kojom osvajam svetska priznanja. Najpre je to bio grafički dizajn s kojim sa osvojio značajna svetska priznanja, posle modna i portretna fotografija koja me je proslavila u svetu a sada su to slike - fotografije kreirane uz pomoć veštačke inteligencije, fotografija i drugih alata. U ovom domenu sam nov počeo sam da eksperimentišem pre pola godine i uspeo sam da osvojim iz prve prvu nagradu žirija u Francuskoj. Ovde se ne radi samo o primeni veštačke inteligencije u umetničkom radu, nego potrebna je vizija, estetika, forma kao i pregršt drugim alata da bi se došlo finalne fotografije – istakao je Surovi. 

Dodao je da ga raduje da pored njegovog imena stoji srpska trobojka Republike Srbije.

-Pored sportista, naučnika raduje me da i ja kao umetnik preko ovih svetskih nagrada mogu na jedan kreativni način širiti dobro ime Srbije u svetu! - rekao je Surovi.

Fotograf Pavel Surovi je počeo na projektu “Budućnost” (Future) da radi uporedo sa svojim novim fotografskim modni projektom “P. S. Mira Brtka” a upravo novi radovi fotografije kreirane uz pomoć vještačke inteligencije su trebali da ugledaju svjetlo dana tek sledeće godine kada bi završio cijeli ciklus futurističkih ženskih foto portreta. Ova prestižna nagrada je, kaže Surovi, izbacila projekat “Budućnost” prije premijere u svjetsku javnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana