Zmijanjski vez na listi UNESCO-a

Mirna Pijetlović
Zmijanjski vez na listi UNESCO-a

Banjaluka - Zmijanjski vez uvršćen je na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i tako je postao svjetsko dobro, jer sadrži snažnu simboliku koja se prenosi generacijama te promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznolikost.

Nada Puvačić, direktor Muzeja Republike Srpske, koji je predložio zmijanjski vez na listu, rekla je da se u odluci Međuvladinog komiteta UNESCO-a navodi i da upis zmijanjskog veza može da poboljša vidljivost nematerijalnog kulturnog nasljeđa, promoviše društvenu integraciju, jedinstvo i raznovrsnost u okviru BiH. 

- U pojedinim zemljama ovakvi događaji se proglašavaju nacionalnim praznikom - rekla je Puvačićeva napominjući da zmijanjski vez više nije baština samo Zmijanja i zavičaja Petra Kočića, nego svjetsko kulturno dobro. 

Kustos Muzeja RS Vladimir Đukanović, koji je i vodio cijeli projekat, rekao je da je 2011. godine u Srpskoj napravljena preliminarna lista od sedam nematerijalnih kulturnih dobara, koja osim veza sadrži i krsnu slavu, paljenje žižnice, Nevesinjsku olimpijadu, mrkonjićke kovače, osaćanski jezik i branje trave ive na Ozrenu. 

- Sada slijedi dopuna liste nematerijalnih dobara, a u naredne dvije godine Srpska će, vjerovatno, nominovati još neko od dobara na reprezentativnu listu UNESCO-a - rekao je Đukanović.
Zmijanjski vez je prvo kandidovano nematerijalno dobro iz RS i BiH, a od sredine 19. vijeka do danas zadržao je svoju ornamentalnu formu, specifične je izrade, tamnoplave boje i u njegovoj izradi uvijek se koriste određene tehnike. Ovaj vez predstavlja specifičnu tehniku koju su praktikovale žene na Zmijanju, visoravni pored Banjaluke, a koristi se za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljinu. 

Reprezentativna lista UNESCO-a služi da podigne svijest o očuvanju kulturnog nasljeđa i omogući prepoznavanje različitih kultura i tradicija širom svijeta.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Irena Soldat-Vujanović rekla je da je zmijanjski vez uvršćen na listu među 340 nematerijalnih dobara iz cijelog svijeta, te da samo uvršćenje na listu znači da će vez nositi znak UNESCO-a, a da će svako ko radi taj vez u komercijalne svrhe morati da traži odobrenje za korišćenje znaka. 

- Vjerovatno će u budućnosti krenuti i komercijalizacija samog veza, što je s ekonomskog aspekta jako dobro, a moraćemo integrisati i nematerijalno nasljeđe i turizam, što je posao koji traži dosta promišljanja i donosi mnogo koristi - rekla je Soldat-Vujanović. 

Samom uvršćenju prethodila je duga procedura, od ratifikacije konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa u BiH, izmjena i dopuna Zakona o muzejskoj djelatnosti u Srpskoj, do zaštite samog veza, što je rađeno u saradnji sa više organizacija i udruženja građana, žena koje se bave vezom i učenika osnovnih škola. 

Monika Beluči

Da zmijanjski vez već odavno "živi život" ambasadora kulture Kočićevog kraja, dokazala je i Banjalučanka Radenka Jungić koja već nekoliko godina ovim specifičnim vezom izrađuje nagrade i diplome filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" na Mokroj Gori. Veliku zahvalnost i oduševljenje izradom izrazila je i glumica Monika Beluči, koja u svojoj kolekciji ima jedan od Radenkinih unikatnih radova "Rodni krst sa Zmijanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana