Skelani: Otvaraju se vrata carske palate

Krstina Ćirković
Skelani: Otvaraju se vrata carske palate

Srebrenica - Arheološka istraživanja, koja su nedavno nastavljena u Skelanima, teku po planu otkrivajući zidine rimskog grada upotpunjujući cjelinu sa ostacima imperatorske palate pronađenim 2008.

Potvrdio je ovo arheolog Mirko Babić najavljujući da će po završetku iskopavanja, koje bi trebalo da traje do 20. jula, uraditi konzervaciju nalazišta. Poslije toga javnosti će biti predstavljeni arheološki ostaci rimskog grada, koji krase jedinstveni i dobro očuvani mozaici. Tim arheologa ranije je utvrdio da je riječ o palati koja je imala podno grijanje, a promocijom će biti obuhvaćeni i spomenici iz tog perioda.

- Sve to zajedno činiće cjelinu novog Arheološkog muzeja "Rimski municipijum - Skelani" koji će biti izgrađen na ovom lokalitetu, kako bismo nalazište zaštitili od atmosferskih uticaja i propadanja i omogućili posjetiocima da vide istorijsko blago - kaže Babić podsjećajući da će Arheološki muzej u Skelanima postati dio "turističkog prstena".

Naglašava da turističke organizacije i agencije dobijaju priliku da domaćim i stranim turistima ponude jedinstven program različitih sadržaja, koji će obuhvatiti i budući muzej u Skelanima.

Novac potreban za arheološka istraživanja, oko 200.000 maraka, ranije je obezbijeđen iz Razvojnog programa Republike Srpske, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Za projekat je zadužen Arheološki muzej "Rimski municipijum" iz Skelana u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. Tim koji je na terenu u Skelanima osim Babića čine arheolozi Nadežda Gavrilović-Vitas, Ljubica Srdić i Ljiljana Mandić, te Milica Kotur, koja je rukovodilac konzervacije. U realizaciju projekta uključeno je i 20 lokalnih radnika.

Direktor "Rimskog municipijuma" Svjetlana Marković podsjetila je da su istraživanja na ovom području, rađena prije šest godina, dovela do epohalnog otkrića, ostataka velikog antičkog naselja. Ranije je na ovom lokalitetu pronađen i jedan zavjetni spomenik iz prve polovine drugog vijeka, koji je podigao Julijus Ver iz lokalnog plemena Dindari, u čast svog oslobađanja iz ropstva i ulaska u red slobodnih građana Rima. Takođe, postoji i zbirka od oko 80 spomenika koje je pronašao Karlo Pač 1896. u dvorištu jedne kuće u Skelanima, a koje je Mirko Babić otkrio 112 godina kasnije.

Istorijski značaj

Otkriće carske palate u Skelanima 2008. godine potvrdilo je da se na tom području nalazio grad koji je imao više od 40.000 stanovnika. Svi dosadašnji nalazi su na prostoru koji je Vlada Republike Srpske proglasila područjem od posebnog kulturno-istorijskog značaja i brige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana