Bolest odgodila suđenje za „Korona ugovore“: Optuženi se liječi u Njemačkoj, sud nije obavijestio

Nebojša Tomašević
Bolest odgodila suđenje za „Korona ugovore“: Optuženi se liječi u Njemačkoj, sud nije obavijestio

BANjALUKA - Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženim u predmetu “Korona ugovori”, jutros je odgođeno zbog bolesti optuženih Sanija Crljića i Slavka Bojića koji je otišao na liječenje u Njemačku.

Osim Zeljkovića, Bojića i Crljića na optužnici su direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković.

Crljić je direktor firme “Sineks laboratorija”, a  Bojić direktor firme “Prokontrol”.

Crljić je Sudu dostavio dokumentaciju u kome se navodi da je nesposoban za rad i da ima problema sa kičmom.

Bojić sud nije obavijestio niti je dostavio medicinski dokumentaciju da je otišao na liječenje.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević je negodovala jer je Bojić otišao na liječenje bez obavještenja.

- Ovo je neozbiljno i predložiću mjere zabrane napuštanja BiH bez dozvole suda. Ovo je težak predmet i ne želim da dođemo u situaciju da ponovo saslušavamo više od 60 svjedoka - rekla je Tadić Stojisavljević.

Bojićev advoka Dragan Tolimir rekao je da ne zna zašto njegov klijent nije dostavio dokumentaciju.

- Ne možemo da komentarišemo nečije ljekarske nalaze, nismo doktori. Čovjek je otišao na liječenje i neće ga biti ni u petak - rekao je Tolimir.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović odgodio je suđenje za 1. jul.

Sudija je zatražio da Bojićeva odbrana dostavi medicinsku dokumentaciju i  da tužilaštvo pripremi koje će dokaze izvoditi.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka,  Zeljković je kršio procedure javnih nabavki, te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih.

Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu većem od milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana