Tužilaštvo pojasnilo zašto je pušten osumnjičeni za premlaćivanje staraca u Višegradu

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo pojasnilo zašto je pušten osumnjičeni za premlaćivanje staraca u Višegradu

FOČA – Bojan Prodan (36) iz Višegrada koji je uhapšen zbog sumnje da se može povezati sa premlaćivanjem supružnika Ajše i Fadila Memišević od kojih je ukradeno 7.000 KM, pušten je jer iz prukupljenih dokaza nije bilo osnovane sumnje da je počinio to krivično djelo.

Ovo je navodeći njegove inicijale saopšteno iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

- Dežurni tužilac je odmah po saznanju da je počinjeno razbojništvo u mjestu Omeragići kod Višegrada izašao na teren. Prilikom preduzimanja operativnih mjera i radnji policijski službenici su lišili slobode B.P. zbog sumnje da je  počinio predmetno krivično djelo. Međutim iz do tada obezbijeđenih dokaza  nije proizilazila osnovana sumnja da je lice lišeno slobode izvršilac krivičnog djela pa nije ni podnesen prijedlog za određivanje pritvora jer za to nisu ispunjeni zakonski osnovi-navodi se u saopštenju tužilaštva.

Dodaje se da u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela  tužilaštvo u sradnji sa Policijskom upravom Foča  preduzima sve potrebne mjere i radnje u cilju otkrivanja počinioca.

Napad se desio noći između 24 i 25. marta u selu Omeragići kod Višegrada kada je razbojnik upao u kuću supružnika. Nezvanično saznajemo da istraga slučaja još nije okončana i navodno nema čvrstih dokaza protiv osumnjičenog.

Iz Policijske uprave Foča, navodeći inicijale, ranije su saopštili da se  Prodanu na teret stavlja razbojništvo.

- Nad osumnjičenim B. P. su sprovedene određene kriminalističko istražne mjere i radnje zbog sumnje da se može dovesti u vezu s razbojništvom nad M. F. i M. A. Istraga se nastavlja u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanju svih okolnosti  krivičnog djela  - rekli su u policiji.

Osumnjičeni razbojnik je u kuću Memiševića ušao kroz prozor, a  potom je razvalio vrata.  Bio je maskiran, a  odmah  po ulasku je napao supružnike te ih pretukao i svezao ljepljivom trakom. Zatim je ispreturao sve po kući i kada je našao novac pobjegao je te ih ostavio vezane i nemoćne. Supružnike je vezane pronašao rođak koji je došao kod njih te je obavijestio policiju.

Supružnici Memišević su nakon napada prevezeni u Dom zdravlja Goražde, a zatim su prebačeni ua Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Prodan je poznat po krivičnim djelima, a 2008. godine osuđen je jer je brutalno usmrtio komšiju Vučka Sarića (73) u izbjegličkom naselju Prelovo kod Višegrada.

Prodan je hapšen i u maju 2021. godine jer je prijetio policajcima “da im treba otkinuti glavu”, nakon što je ostao bez vozačke dozvole jer je nakupio  previše kaznenih bodova. On je prijetnje pisao na svom profilu na Fejsbuku: “Svim policajcima u Višegradu treba glavu otkinuti, neće im trebati Užički korpus, a kad dođe vrijeme neće ni djece imati”, bila je jedna od prijetnji koju je napisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana