Novi detalji hapšenja službenika PURS: Osumnjičeni praćeni i snimani

Nebojša Tomašević
Novi detalji hapšenja službenika PURS: Osumnjičeni praćeni i snimani

BANjALUKA - Službenici Poreske uprave Republike Srpske Miloš Janjić, Uroš Zec i Dejan Lazić, koji su uhapšeni danas zbog primanja mita, neko vrijeme su praćeni i snimani nakon čega je i organizovano njihovo privođenje, saznaje "Glas Srpske".

Izvor blizak istrazi je rekao da su postojala saznanja da oni uzimaju novac od poreskih dužnika kako bi im umanjili obaveze ili olakšali načine plaćanja dugova, pa je i organizovana akcija njihovog praćenja.

Akciju hapšenja izveli su juče ujutro pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

- Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet lišili su slobode tri lica U.Z., D.L. i M.J., zaposlena u Poreskoj upravi RS na poslovima stručni saradnik za prinudnu naplatu. Lica lišena slobode sumnjiče se za krivična djela primanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i trgovina uticajem - saopšteno je ranije iz MUP-u RS.

Dodali su da su obavljeni pretresi na lokacijama koje koriste osumnjičena lica te je pronađena dokumentacija koja može da posluži u krivičnom djelu.

Ovo su privedeni službenici PURS: Za "čast" opraštali dugove (VIDEO+FOTO)

Iz MUP-a RS su naglasili da se sve aktivnosti realizuju po naredbama Okružnog suda Banjaluka i pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva kojem će osumnjičeni biti predani nakon ispitivanja.

Izvor blizak istrazi je da su osmunjičeni poreskim dužnicima smanjivali dug u zamjenu za određenu "čast" te im davali  mogućnost plaćanja na rate i druge pogodnosti  u plaćanjima dugova.

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić istakao je da ova institucija podržava aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije i kriminala.

- U saradnji sa MUP-om Srpske, po nalogu Tužilaštva, dostavljamo potrebne podatke i informacije u vezi sa radom tri službenika Poreske uprave Republike Srpske, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela. Po dobijanju kompletnih i zvaničnih informacija o predmetu od istražnih organa, u skladu sa zakonom, biće odlučeno i o pokretanju disciplinskog postupka protiv ta tri službenika - naveo je Maričić i dodao da je jedan od strateških ciljeva u radu Poreske uprave RS, pored borbe protiv sive ekonomije i suzbijanju korupcije i kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana