Karan: Kriminalna grupa iz Prijedora ima veze i sa ubistvom Bašića

G.S.
Foto: Srna

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je u akciji „Roma“ u Prijedoru uhapšeno 14 članova kriminalne grupe koja se bavila narkoticima, a koja ima poveznice sa najtežim krivičnim djelima iz ranijeg perioda, pa čak i sa ubistvom načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića.

Karan je istakao da je MUP Republike Srpske gotovo godinu dana operativno radio na ovom otkrivanju, tačnije od juna prošle godine.

- Ovo je jedna jako dobra akcija i čestitam našim policajcima na dobro obavljenom poslu - rekao je Karan.

Policijska uprava Prijedor saopštila je da je tokom policijskih pretresa na više lokacija uhapšeno 14 lica, oduzeto oko 1,2 kilograma kokaina, oko tri kilograma marihuane te otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je 21. marta 2022. godine iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani.

Policija snažna u odbrani građana, mira, bezbjednosti i ustavnog poretka Republike Srpske

Karan je najbitnijim ocijenio da je policija snažna u odbrani građana, mira, bezbjednosti i ustavnog poretka Republike Srpske.

“Policija u Republici Srpskoj garant je zaštite ustavnog poretka i bezbjednosti svih građana”, poručio je Karan.

On je naveo da je MUP nakon terorističkog napada u Moskvi preduzeo niz mjera i radnji koji su i sada aktuelne, dodajući da je na ulici pojačano prisustvo pripadnika policije sa dugim oružjem, a posebna pažnja se posvećuje mjestima masovnog okupljanja.

“Preduzeli smo niz drugih mjera i operativno pokrivamo lica koja smo ranije evidentirali i koja na različite načine možemo dovesti u vezu sa izvođenjem terorističkih aktivnosti ili bilo kojim oblikom pomaganja kada je riječ o terorizmu”, rekao je Karan.

On je naveo da su godinu dana nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i dalje na snazi jake mjere i angažovanje u školama koje je multidisciplinarnog karaktera.

“Izvršili smo kontrolu svih strelišta i posebnu kontrolu imaoca i nosilaca oružja”, rekao je Karan.

Kada je riječ o migrantima, Karan kaže da je u prva tri mjeseca ove evidentirano oko 400 migranata više nego u istom periodu prošle godine i da je vidljiva njihova pokretljivost u posljednje vrijeme.

“Kada uzmemo u obzir brojke, to nije nešto alarmantno. Nažalost, sve institucije u BiH nisu našle adekvatan odogovor na ovo pitanje”, rekao je Karan.

On je istakao da će MUP pojačati mjere uoči vaskršnjih praznika i skupa u Gradini 12. maja, koji, kako kaže, predstavlja bezbjednosni izazov.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana