Doktor Golić pravosnažno oslobođen

Nebojša Tomašević
Doktor Golić pravosnažno oslobođen

BANjALUKA - Okružni sud u Banjaluci odbio je žalbu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu dr Darku Goliću, nekadašnjem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, po optužnici za polno uznemiravanje pacijenta, potvrdila je advokat Jasminka Jovišević.

Golić je time pravosnažno oslobođen krivice da je 19. januara 2020. godine polno uznemiravao pacijenta M.Đ. koji je zbog povrede glave 40 dana ležao u komi na Klinici za anesteziju i intezivno liječenje.

Odluci suda je donosena nakon  greške tužilaštva koje uz optužnicu nije podnijelo prijedlog za krivično gonjenje optuženog, u zakonskom roku od tri mjeseca. Budući da se radi o krivičnom djelu koje se goni po prijedlogu oštećenog, Osnovni sud u Banjaluci nije imao drugu mogućnost nego da odbije optužnicu protiv Golića, što je sada potvrdio i Okružni sud.

Skandalozan propust načinio je okružni tužilac Aleksandar Simonović, zbog čega je Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH protiv njega otvorio istragu. 

Prema optužnici, Golić je 19. januara 2020. godine u periodu od 19 do 22 časa, kao ordinirajući doktor u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio pacijenta M.Đ. u lice i glavu, u čemu ga je zateklo medicinsko osoblje. Radilo se o pacijentu koji je 40 dana zbog povrede glave ležao u komi na Klinici za anesteziju i intezivno lečenje sa rukama vezanim za krevet, radi sprečavanja samopovređivanja. Nakon hapšenja Golić je mjesec dana proveo u pritvoru, a u aprilu 2021. godine se izjasnio da nije kriv.

Tokom istrage Golić se branio ćutanjem, ali je istakao da smatra da je neosnovano uhapšen. To je pobijalo 16 svjedoka, medicinsko osoblje s Klinike, tvrdeći da su Golića zatekli nagnutog nad licem pacijenta kako ga ljubi. Pacijent se nije sjećao samog događaja, a njegova supruga je izjavila istražiocima da je vidjela optuženog kako ljubi u obraz njenog muža.

Veštačenja bioloških tragova pokazalo je da je Golićev DNK pronađen na naočarama pacijenta, plahti na kojoj je ležao, kao i peleni za presvlačenje odraslih.

U početku istage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, ali je djelo kasnije prekvalifikovano u polno uznemiravanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana