Doboj 2014. godine zapljusnulo blizu pet tona vode u sekundi?

Nebojša Tomašević
Doboj 2014. godine zapljusnulo blizu pet tona vode u sekundi?

BANjALUKA - Maksimalni nivo poplavnog talas koji je zadesio Doboj imao je protok od 4.831 kubika u sekundi i radi se o količini vode koja se prema prognozama stručnjaka dešava jednom u skoro 1.000 godina i grad se nije mogao odbraniti.

Kazali su ovo banjalučkom Okružnom sudu svjedoci odbrane Nedeljko Sudar i Vujadin Blagojević na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću kojima se sudi zbog propusta prilikom poplava koje su zadesile Doboj 2014. godine.

Sudar i Blagojević koji su zaposleni u Zavodu za vodoprivredu u Bijeljini, uradili su analizu poplava u Doboju.

Oni su između ostalog naveli da su poplavi Doboja doprinijeli nesvakidašnje količine vode koje su se slile iz pritoka i Spreče i Usore kao i visok vodostaj Bosne i velika količina balvana i drugog otpada koji su se nakupili na takozvani Željeni most što je sve diglo nivo vode pa je došlo do prelivanja preko odbrambenih nasipa.

- Visina vod staja u poplavama 2014. godine bila je 144.41 metar što je za 1.56 metara više od velikih poplava iz 1965 i 2001. godine. Osim vodostaja Bosne koji je bila blizu količine vode koje se dese jednom u sto godina, voda u pritokama Usora i Spreča je bila za 50 odsto veće od stogodišnjih voda. Spreča je imala protok od oko 1.200 kubika po sekundi - rekao je između ostalog Sudar koji je direktor pomenutog Zavoda za vode u Bijeljini.

Blagojević je istakao da su u poplavi 2014. godine protok vode bio za 761 metar kubni u sekundi veći od onog koji se dešava u 500 godina.

- Odbrana grada od popalava zasnovana je na stogodišnjim vodama na protok od 3.195 kubika po sekundi plus nasip od 80 centimetara da može da izdrži i petstogodišnje vode. Moglo se odbraniti do 4.100 kubika po sekundi. Međutim ovo što se desilo su bile katastrofalne poplave na koje se na planira odbrana i na koje se ne može uticati - rekao je između ostalog Blagojević.

On je na pitanje tužioca da li se moglo odbraniti od poplavnog talasa odgovorio odrečno.

Petrovića i Vidakovića dobojsko Okružno tužilaštvo tereti za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana