Da li je hapšenje u Banjaluci razotkrilo mnogo ozbiljniju priču?

Nebojša Tomašević
Da li je hapšenje u Banjaluci razotkrilo mnogo ozbiljniju priču?

BANjALUKA - Državljanke Brazila, žrtve međunarodne prostitucije, otkrivene u policijskoj akciji u kojoj su uhapšena dva muškarca, seksualne usluge su pružale u iznajmljenim stanovima u Banjaluci i klijenti su ih mogli angažovati putem internet sajta, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Akcija je izvedena u ponedjeljak kada su u banjalučkom naselju Aleja centar na ulici uhapšena dva makroa sa kojima su bile dvije državljanke Brazila. Kako se saznaje, ovom akcijom razbijena je dobro organizovana kriminalna grupa koja se bavila dovođenjem djevojaka u BiH radi prostitucije.

- Djevojke je bilo moguće angažovati putem internet sajta, a na jednoj od stranica nalazi se ukupno 13 djevojaka među kojima su i državljanke Brazila koje su otkrivene u akciji. Seksualne usluge reklamirane su na sajtu koji je dobro poznat mnogima koji traže drugarice noći - rekao je izvor blizak istrazi.

Stanari naselja u kojem su uhapšeni osumnjičeni muškarci, čiji identitet još nije otkriven, ispričali su da su Brazilke boravile u iznajmljenom stanu u jednoj od zgrada.

- Primjećivala sam jednu tamnoputu djevojku i bila je kulturna, uvijek se javljala i pozdravljala. Ispred tog ulaza u posljednje vrijeme su se dešavale čudne stvari zbog kojih je intervenisala policija - ispričala je jedna Banjalučanka iz tog naselja.

Akciju hapšenja osumnjičenih za prostituciju izveli su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a sve je urađeno pod nadzorom Tužilaštva BiH koje rukovodi istragom.

- Otkrivene su i zbrinute dvije državljanke Brazila, koje su osumnjičeni iskorištavali u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarujući veliku nezakonitu imovinsku korist. Utvrđuje se tačan broj oštećenih žrtava. Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH -saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeno je da je prostitucija najčešće realizovana u iznajmljenim stanovima na području Banjaluke, a osumnjičeni su djevojke angažovali za pružanje seksualnih usluga za iznose koje prethodno dogovore.

- Istragom je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području Evropske unije radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu, te će u narednom periodu radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, ostvariti međunarodnu saradnju sa Evropolom, Evrodžastom, te Interpolom - navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Dodali su da će na osnovu međunarodne pravne pomoći uputiti više zahtjeva za dostavu informacija od različitih država, a da će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana