Iz sudnice: Boro Bosić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Nebojša Tomašević
Iz sudnice: Boro Bosić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

BIJELjINA - Okružni sud u Bijeljini oslobodio je bivšeg direktora Rudnika i termoelektrane Ugljevik Boru Bosića optužbi za zloupotrebu položaja, potvrdio je "Glasu Srpske" advokat Petko Budiša.

Ovom presudom Bosić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je zloupotrebom položaja preduzeću "Aleks Petrol" protivpravno pribavio oko 68.000 maraka.

Prema navodima u presudi, Bosić je kao odgovorno lice "Elektroprivrede Republike Srpske" i "RiTE Ugljevik" 28. jula 2000. godine Semberskoj banci dao garanciju za kredit od 60.000 maraka koje je preduzeće "Aleks Petrol" podiglo. Vlasnik tog preduzeća Željko Majdov podigao je kredit od 68.000 maraka od u to vrijeme Semberske banke i nije ga vratio. Zbog toga je "RiTE Ugljevik" oštećen za 67.924 marke. U izreci presude je navedeno da je on bio svjestan da sa preduzećem "Aleks Petrol" nema poslovnu saradnju.

Sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić rekao je da je oslobađajuću presudio donio zbog spornih dokaza na kojima je tužilaštvo zasnovalo optužnicu.

Bosićev branilac, advokat Petko Vudiša rekao je da je očekivao ovakvu presudu jer tužilac nije dokazao navode optužnice, a njegov branjenik u kritično vrijeme nije bio odgovorno lice "Elektroprivrede RS".

- Osim toga, Bosić je u to doba bio smijenjen sa dužnosti direktora u "RiTE Ugljevik" i nema dokaza da je usljed njegovog djelovanja nastala šteta - rekao je Budiša.

Protiv Bosića vodi se još jedan krivični postupak pred bijeljinskim Osnovnim sudom. Bosić se zajedno sa bivšim rukovodiocem "RiTE Ugljevik" Arsenom Tešićem, Savom Markovićem i vlasnikom preduzeća "Đedin" Dragom Jovičićem tereti da su "RiTE Ugljevik" oštetili za 2,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana