U predmetu “Loto” nastupila zastara za jednog optuženog

Nebojša Tomašević
U predmetu “Loto” nastupila zastara za jednog optuženog

BANjALUKA - Suđenje desetorki optuženoj za uzimanje mita i nezakonito sređivanje invalidskih penzija u predmetu “Loto” već pet godina nikako da počne, a za jednog optuženog već je zastarjelo krivično djelo.

Sudski proces preostaloj desetorki od 15 optuženih, koji je nedavno trebalo da počne čitanjem optužnice u Osnovnom sudu, ponovo je odgođen, ovaj put jer jedan od advokata nije dobio poziv za ročište.

Na optuženičkoj klupi su uglavnom  radnici Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIO RS) i ljekari. U ovom slučaju još prije nekoliko godina četiri optužena priznala su krivicu i pravosnažno su osuđeni, dok je jedan oslobođen krivice.

Odbrana Milenka Dukića iz Kneževa saopštila je da je nastupila zastara krivičnog gonjenja za njega te je tražila razdvajanje postupka i obustavu suđenja. Osim Dukića, koji u vrijeme podizanja optužnice nije bio nigdje zaposlen, na optuženičkoj klupi nalaze se ljekari Zoran Perduv, Milica Obradović, Mladen Marković, Vojko Subošić, Beba Đajić-Žarić, Dijana Zorić, te ekonomski tehničari Nada Kukavica, Mlađa Rogić iz Banjaluke i vozač Žarko Muždeka iz Šipova. Suđenje je ovaj put odgođeno jer advokat Rogićeve nije dobio poziv, a na sudu se nije pojavio ni optuženi Muždeka koji je i ranije eskivirao suđenja. Sudija Zoran Milojica razdvojio je sudski postupak protiv Dukića, Muždeke, ali i u odnosu na Zorićevu po prijedlogu njenog advokata.

Većina branilaca optuženih protivila se razdvajanju sudskog postupka protiv Dukića jer smatraju da za to nema osnova. Branilac Nade Kukavice, advokat Jevto Janković istakao je da će za sve optužene u decembru nastupiti zastara krivičnog gonjenja.

- Optuženi su prošli golgotu, a radi se o politički montiranom postupku da se sklone kadrovi. Narušeno im je zdravlje te će, kada im zastari gonjenje, većina njih tužiti Srpsku - rekao je Janković.

Saznajemo da zastara za većinu optuženih nastupa u decembru, ali 2023. godine, dok pojedini ljekari koji se  nalaze na optužnici i dalje rade na ranijim poslovima na kojima sui bili 2013. godine i obavljaju ocjenu radne sposobnosti osiguranika. Izvor iz pravosuđa je rekao da niko od optuženih, ali ni osuđenih zbog ovog slučaja nije dobio otkaz.

Okružno tužilaštvo optužene tereti za primanje i davanje mita, trgovinu uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Prema optužnici, oni su tokom 2013. omogućavali nezakonito sticanje invalidskih penzija stanovnicima Mrkonjić Grada, Ribnika, Šipova i Kneževa. Od novopečenih penzionera uzimali su od 6.000 do 8.000 KM.

Optuženi ljekari falsifikovali su medicinsku dokumentaciju, dok su radnici Fonda PIO prihvatali takvu dokumentaciju i omogućavali izdavanje rješenja o penzionisanju.

Presude

U predmetu “Loto” bivši direktor UKC-a Banjaluka Duško Račić u maju 2016. osuđen je na šest mjeseci zatvora i 5.000 KM zbog primanja mita za nezakonito sređivanje invalidskih penzija. Stanko Obradović osuđen je na uslovnu kaznu od tri mjeseca, a Boro Čulić je kažnjen novčano sa 3.200 KM. Drena Petrović osuđena je na tri mjeseca zatvora, dok je ljekar Milenko Pađen oslobođen optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana