Potvrđena presuda Nenadu Vukoviću: Zbog ubistva rođaka 13 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Potvrđena presuda Nenadu Vukoviću: Zbog ubistva rođaka 13 godina zatvora

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Nenada Vukovića (62) iz Banjaluke na 13 godina robije, jer je lopatom ubio rođaka Radu Vukovića (75) tokom svađe u vezi sa sječom šume.

Ovom odlukom potvrđena mu je kazna koju mu je u prvostepenom postupku izrekao Okružni sud u Banjaluci.

- Vijeće je razmatralo žalbe optuženog i njegovog branioca, kao i žalbu tužilaštva i odbacilo ih kao neosnovane. Potvrđena je prvostepena presuda - kazala je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Vukoviću je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Prema presudi on je rođaka Radu usmrtio 26. oktobra 2018. godine između šest i sedam časova ujutro nadomak njihovih kuća u Rekavicama.

Navedeno je da su se toga dana rođaci sreli na njivi i posvađali, a razlog su bili raniji sukobi zbog sječe i krađe šume. Tom prilikom Nenad je nasrnuo lopatom na rođaka i toliko ga je krvnički udarao da ju je polomio na nekoliko dijelova. Prvo ga je udario u čelo i oborio, a zatim mu je zadao još nekoliko udaraca po glavi i tijelu. Nakon zločina pokupio je dijelove lopate i sakrio. Metalni dio je stavio ispod poda svoje šupe, dok je držalicu od lopate zatrpao u đubre. Vještak specijalista sudske medicine Milan Srdić ranije je utvrdio da je ubijeni udaren najmanje četiri puta po glavi i da je od tih udaraca preminuo u roku od pet do deset minuta. Prema nalazu ovog vještaka žrtva nije imala povreda koje ukazuju na to da se branila od napadača.

Vuković je presudom obavezan i da rodbini ubijenog plati troškove sahrane od 4.771 KM. Takođe sud ga je obavezao da plati i sudske troškove od 8.614 KM, kao i sudski paušal od 150 maraka. Nakon izricanja presude produžen mu je i pritvor.

Osuđeni Nenad ranije je u sudu priznao da je počinio zločin i istakao da nije imao namjeru da to uradi, ali da mu je pao mrak na oči kada je Rade počeo da ga vrijeđa.

- Toga kobnog jutra kada sam sreo rođaka Radu on mi je rekao: "Gdje ćeš ti, droljo i Turčine". Meni je tada pao mrak na oči i prikazala mi se slika svetog Nikole te sam ga udario lopatom. Ne znam šta mi je bilo, da mi nije žao djece, objesio bih se zbog ovoga - ispričao je ranije Nenad Vuković i istakao da ga je rođak stalno provocirao.

Nervoza

Nenad Vuković je prilikom izricanja prvostepene presude bio veoma nervozan. On je, nakon što je sudija banjalučkog Okružnog suda Pane Gavrić saopštio kaznu, drhtavom rukom prstima po stolu "ispisivao" broj godina na koje je osuđen. Iako je stajao mirno i gledao samo u sudiju, pokreti njegove ruke izdavali su napetost u sudnici pa su se sudski policajci primakli bliže klupi u kojoj je bio. Jedan od policajaca je čak držao ruku na pištolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana