Vrhovni sud treći put razmatra slučaj pljačke na auto-putu: Odbrana traži slobodu za specijalce, tužilaštvo potvrdu kazne

N.T.
Vrhovni sud treći put razmatra slučaj pljačke na auto-putu: Odbrana traži slobodu za specijalce, tužilaštvo potvrdu kazne

BANjALUKA - Bivši specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik Oleg Banda, koji su zbog pljačke osuđeni na ukupno 40 godina zatvora, danas su se treći put našli pred vijećem Vrhovnog suda RS od koga je njihova odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Osim toga, branioci optuženih traže da ovoj četvorci bude ukinut pritvor i to ako je moguće već danas.

S druge strane republički tužilac Živana Bajić tvrdi da su navodi odbrane neosnovani, te traži od vijeća Vrhovnog suda RS da ih odbaci i potvrdi prvostepenu presudu.

U Vrhovnom sudu RS su nam kazali da će odluka u ovom prdmetu biti donesena naknadno.

Bivši specijalci Malić,  Paraš  i Popović  osuđeni su na po deset i po godina zatvora,  dok je njihov saučesnik Oleg Banda dobio osam i po godina. Presudom su obavezani da solidarno vrate 543.204 maraka, odnosno dio ukradenog novca za koji nije utvrđeno gdje se nalazi, te da plate sudske troškove. To treća presuda kojom su osuđeni za ovu pljačku, jer je Vrhovni sud Republike Srpske ranije “oborio” dvije izrečene presude.

Današnje ročište u Vrhovnom sudu RS održano je pod posebnim mjerama, zbog situacije u vezi sa virusom korona, a  javnost je mogla samo da ga prati tonski u izolovanoj sobi.

Malićev branilac, advokat Jadranka Ivanović  je ocijenila da se i treći put „ništa novo nije promijenilo“ i da vijeće nije uradilo ništa  što je tražio Vrhovni sud RS.

-Ne kažem da ne postoji neko obrazloženje, ali ono ne ispunjava ni minimum uslova. Ova najnovija presuda će biti uzor sudske prakse i pokazatelj sudovima kako će se ponašati ubuduće - kazala je Ivanovićeva.

Posebno se osvrnula na „suđenje u nerazumnom roku“, tvrdeći da se proces od četiri godine i nekoliko mjeseci, ne može smatrati „razumnim“. Takođe, komentarisala je i pritvorske razloge za zadržavanje optuženih u pritvoru, te navela da danas „više niko i ne spominje i ne prikazuje“ detalje iz ovog krivičnog djela.

- Oni ne smiju trpiti mjeru pritvora zbog suđenja koje nije u razumnom roku. Molim vas da preispitate pritvorske razloge i pustite ih, još koliko danas - dodala je Ivanovićeva.

Branilac Aleksandra Popovića, advokat Aleksandra Metlić, takođe je zatražila njegovo puštanje iz pritvora.

-Prošlo je dosta vremena da bi javnost bila zainteresovana. Poznato je da  protekom vremena i senzibilnost javnosti opada  - dodala je.

Ona je od vijeća Vrhovnog suda RS zatražila da preinači prvostepenu presudu i oslobodi Popovića.

Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su jer su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila agencije "Sektor Sekjuriti", koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Prema presudi, kolonu su presreli "audijem A6" na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Cerovljani i zaustavili je. Pucajući iz automatskih pušaka i  prijeteći  ručnim raketnim bacačem "zolja" natjerali su  radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom lakše je ranjen  radnik “Sektora” Đurađ Bajić.  Pljačkaši su nakon razbojništva pobjegli na planinu Kozaru gdje su zakopali oružje i novac i gdje su se skrivali.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana