U akciji „Dijamant 2" uhapšen i Lučićev pomagač: Konobar ministru davao račune da pravda ručkove i pića

Nebojša Tomašević
U akciji „Dijamant 2" uhapšen i Lučićev pomagač: Konobar ministru davao račune da pravda ručkove i pića

BANjALUKA – Tokom akcije „Dijamant 2" osim ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (36), kojeg terete za zloupotrebe pri trošenju novca ministarstva i nezakonita zapošljavanja, uhapšen je i njegov pomagač, odnosno ugostiteljski radnik koji mu je davao račune kako bi pravdao određene ručkove i pića i tako uzimao novac iz budžeta, potvrđeno je „Glasu Srpske".

Lučića i njegovog pomagača su danas uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama Lučić je uhapšen u teretani u Istočnom Sarajevu dok je trenirao.

Iz SIPA je  saopšteno da su u akciji „Dijamant" uhapšena  dva lica ne navodeći njihova imena.

-  Za uhapšena lica postoji  osnov sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi, prevara u službi i pomaganje propisana Krivičnim zakonom BiH - saopštila je SIPA.

Kako saznajemo ministra terete da je počinio pomenuta krivična djela, a drugu uhapšenu osobu za pomaganje u tim djelima.

Kako su rekli u SIPA, tokom akcije pretreseni su poslovni i stambeni objekti i pokretne stvari na četiri lokacije na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

- Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacija i jedno putničko motorno vozilo,  koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da Lučića terete za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i više koruptivnih djela.

- Tim krivičnim djelima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe. Istragom su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe pri trošenju sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlašćenih osoba - navedeno je u saopštenju Tužilaštva i dodaje  da Lučića terete da je zloupotrijebio položaj pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti.

Droge

Tokom akcije „Dijamant" u aprilu ove godine uhapšen je Lučićev pratilac i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić zbog šverca narkoticima. On je uhvaćen u prodaji 10 kilograma spida. Ministar  Lučić je tada nakon hapšenja Nikolića izjavio da "nema nikakve veza s tim slučajem".

Izvor blizak istrazi je rekao da Lučića sumnjiče da je zloupotrebe činio tokom službenih putovanja, da je uzimao novac za fiktivna putovanja, koristio službeni automobil u privatne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana