Trojac optužen za ubistvo sarajevskih policajaca

Nebojša Tomašević
Trojac optužen za ubistvo sarajevskih policajaca

SARAJEVO - Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković optuženi su za ubistvo sarajevskih policajaca, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Optužnicu protiv njih, koja sadrži 400 dokaza, nakon višegodišnje istrage podiglo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih. 

Pomenuti trojac optužnica tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje oko 4.20 časova ispalili najmanje 20 hitaca na policajce Šehovića i  Vujinovića kada su ih oni zatekli u u krađi vozila u Geteovoj ulici. Policajci su bili u u vozilu. Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

Protiv optuženih je više  godina vođena istraga, a Marinković bio  označen kao direktni počinilac ubistva.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, tokom istrage ovog slučaja preduzeto je više od 2.500 radnji dokumentovanja  i dokazivanja. Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila „seat leon" kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani u Palama na području Republike Srpske.

-Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija "Skaj" i "Anom" koje je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske - dodaju iz Tužilaštva.

Marinković je duže vrijeme bio nedostupan pravosuđu i nedavno je izručen iz Njemačke gdje bio  zatvoru zbog trgovine drogom. Njegova uloga  u pomenutom zločinu otkrivena je nakon svjedočenja njegovog kuma Aleksandra Macana, a koji je rekao da je upravo Marinković navodno osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića.

Marko Trifković je poznat po krivičnim djelima i optužen je u predmetu "Volan" u kome je optužena kriminalna grupa od 27 članova kojoj je na teret stavljen organizovani kriminal i krađe automobila.

 rifkovića su zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 2. februara nakon izlaska iz pritvora u kome je bio zbog optužbi  u predmetu "Volan". On je zbog ubistva policajaca privođen  i prije dvije godine, ali nije  optužen.

Macan, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog ubistva predao se krajem prošle godine. Ranije se nezvanično pominjalo  da želi da prizuna krivicu i da svjedoči protiv ostala dva optužena.

Trifković zvani Žižan, navodno mjesecima ćuti kao zaliven.

Tokom istrage ovog slučaja privođen je veći broj osoba koji su označeni kao automafijaši, odnosno koji su ranije dovođeni u vezu s krađama vozila.

Zbog sumnje da su umiješani u likvidaciju policajaca su privođeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni na slobodu jer protiv njih nije bilo dokaza.

Saslušanja

Tokom istrage ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića saslušano je  oko 500 osoba.

- Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine. Ostvarena je saradnja sa Evropolom i Interpolom i sa nadležnim organima sedam država i to SAD, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom- rekli su u Tužilaštvu KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana